yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Hintalapputerrori

Hintalapputerroristit käyvät yön pimeinä tunteina kahden rintaman sotaa, he vastustavat Israelin hallitusta ja palestiinalaisia.

SILMINNÄKIJÄ:
HINTALAPPUTERRORI

Yle TV2 ke 14.11.2012 klo 22.10

Nuoret juutalaisterroristit hyökkäilevät sekä palestiinalaisia että Israelin viranomaisia vastaan. He kuuluvat ns. hintalappuliikkeeseen, joka vastustaa kaikkia pyrkimyksiä vetäytyä Israelin miehittämiltä alueilta. He pyrkivät jo etukäteen varoittamaan, että vetäytymisellä olisi kova "hinta", eli avoin vastarintataistelu.

Toistaiseksi hyökkäykset ovat yöllisiä iskuja moskeijoihin ja palestiinalaiskyliin. Hintalappujengit koostuvat fanaattisista juutalaisnuorista, ja iskut ovat erilaisia tihutöitä graffiteista tuhopolttoihin.

Monet jengiläiset asuvat majoissa miehitetyllä Länsirannalla. Armeija käy aika ajoin hajottamassa heidän rakennelmiaan, mutta useimmiten mäenharjalle pystytetään pian uusi siirtokunnan alku. Myös siirtokuntalaiset itse hyökkäilevät palestiinalaisia vastaan, ja vaikka Israelin armeijan tulisi taata järjestys, sotilaat seuraavat usein vain sivusta.

- Olen ylpeä siitä, mitä tein ja toivon Jumalalta lisää voimia jatkaa toimia Israelin puolesta, toteaa Moriah Goldberg. Hän on nuori nainen, joka on osallistunut tihutöihin.

Hintalappujengiläisiä ei huolestuta, että Israelin johto tuomitsee heidän toimensa ja pitää heitä terroristeina. Jengiläisten mielestä Jumala on luvannut raamatulliset maat juutalaisille.

- Israelin hallitus ei ole tehnyt läheskään tarpeeksi väkivallantekojen estämiseksi, sanoo Palestiinan pääministeri Salam Fayyad.

BBC:n raportti juutalaisterrorista on ensimmäinen, jossa hintalappujengit ovat suostuneet lähikuvaan.

Alkuperäinen tuotanto: BBC Panorama, Iso-Britannia
Toimittaja: Jane Corbin
Suomenkielinen toteutus: Eero Ojanperä
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta


Israelin poliisi häätämässä hintalappuliikkeen nuoria, joiden tavoitteena on vallata lisää alueita miehitetyltä Länsirannalta.