yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Nielijä


Virolainen nielijä Jaanus Iljashenko (24) kuljetti kokaiinimunia mahassaan reilun kilon kerrallaan ympäri Eurooppaa.

SILMINNÄKIJÄ:
NIELIJÄ

YLE TV2 ke 21.11.2012 klo 22.10

- Aluksi peset huumemunat ja voitelet ne astianpesuaineella tai hammastahnalla, jotta munat menevät paremmin kurkusta alas. Nielet, mehua päälle, nielet ja nielet, sekaan vatsankovetus- ja pahoinvointilääkkeitä. Nielet huumemunia niin kauan kuin vatsasi on täynnä.

Näin kuvaa virolainen Jaanus Iljasenko, 24. Hän aloitti kokaiinin salakuljetuksen 19-vuotiaana. Ensimmäisellä keikallaan hän nieli sata kappaletta kokaiinimunia eli yhteensä 1,3 kiloa. Jaanus kertoo karmivan tarinansa Silminnäkijän ohjelmassa Nielijä, jonka on ohjannut toimittaja Juha Portaankorva.

- Ehdin kuljettaa mahassani 20-30 kiloa kokaiinia ennen kuin jäin kiinni. Munien määränpäänä oli joko Englanti, Espanja tai Hollanti.

- En koskaan pelännyt, että munat alkaisivat vuotaa mahassani. Kokaiinin ympärillä oli toistasataa kerrosta teippiä ja kelmua, joten turvallisuus oli taattu. Määränpäässä paskansin munat kylpyammeeseen, pesin ne ja toimitin eteenpäin. Näin helppoa se on.

Huumeiden kehonsisäinen salakuljetus on viime vuosina yleistynyt. Myös Helsinki-Vantaan lentokentällä nielijöihin törmätään yhä useammin. Viime heinäkuussa marokkolainen mies yritti tuoda maahan vatsassaan 2,5 kiloa hasista.

- Vuosi sitten paljastimme hasiksen salakuljetusrenkaan. Nielijät olivat tehneet parin vuoden ajan yli 200 lentoa Helsingin ja Malagan välillä. Saksalaiskaverit olivat tuoneet maahan yli 200 kiloa hasista, ennen kuin jäivät kiinni normaalissa tarkastuksessa, kertoo tullitarkastaja Riku Hakanen lentotullista.

Helsinki-Vantaan lentotulli yrittää torjua nielijöitä pienellä miehistöllä muiden töiden ohessa. Tällä hetkellä nielijöistä vain pieni osa jää tullin haaviin. Nielijöiden määrän uskotaan kasvavan, koska huumemarkkinat ovat isot, kiinnijäämisriski lähes olematon ja hasiksen osalta tuomiot vähäiset.

- Olin töissä rakennuksilla sekä Norjassa että Suomessa. Palkanmaksu oli usein myöhässä ja olin rahavaikeuksissa. Tarjottiin kahden päivän keikkaa ja siitä 3 000 euroa. Ajattelin, että miksi ei, kertoo Jaanus Iljasenko Silminäkijässä.

- Diilereillä on asuntoja ympäri Eurooppaa. Niissä majailee kaikenmaalaisia ihmisiä myös suomalaisia. Jos yksi nielijä jää kiinni, tilalle tullee monta uutta. Ongelma paisuu päivä päivältä, arvioi Jaanus.

Toimittaja: Juha Portaankorva
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta


Helsinki-Vantaan lentokentällä tulli pysäytti marokkolaismiehen, joka yritti tuoda maahan vatsassaan yli kilon heroiinimunia.
KUVA: Tulli