yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Elävältä kynityt

Elävältä kynitty hanhi kasvattaa uudet höyhenet, jotka taas kynitään untuvateollisuuden tarpeisiin


SILMINNÄKIJÄ:
ELÄVÄLTÄ KYNITYT

YLE TV2 to 26.3.09 klo 22.35

Euroopan untuva-ala vastaa: vain 2 prosenttia elävältä kynityistä

Untuva-alan tutkimusjärjestö vastaa: ohjelmassa vääriä tietoja

Ikea vastaa: kadumme että luotimme liikaa

Jysk vastaa: olemme saaneet takuut

Fjällräven vastaa: vähensimme tavarantoimittajia

Ruotsalainen kohuraportti väittää, että suurin osa untuvatekstiilien höyhenistä on kynitty eläviltä hanhilta. Silminnäkijä esittää Pohjoismaita kuohuttaneen raportin tuoreeltaan. EU on kieltänyt elävältä kynimisen, koska se on eläinrääkkäystä.

Ruotsin TV4:n Kalla Fakta ohjelma paljasti tammikuun lopussa, että mm. sisustusketju Jysk käyttää elävältä kynittyjen hanhien untuvia tekstiileissään. Toimittajat olivat vierailleet ostajiksi tekeytyneinä Unkarissa, jossa tuotetaan paljon untuvaa.

Ohjelman seuraava osa oli Kiinasta, josta tulee mm. Ikean ja Fjällrävenin untuvatuotteiden raaka-aine. Alihankkijat olivat antaneet väärää tietoa tukkumyyjille untuvien alkuperästä.

Silminnäkijä esittää koosteen molemmista raporteista tuoreeltaan. Ohjelma koskee läheisesti Suomea, koska suurilla pohjoismaisilla untuvatekstiilien myyjillä on vankka jalansija myös Suomessa.

Piilokameralla kuvatut osuudet hanhien elävänä kynimisestä ovat puistattavaa katsottavaa. Hanhet huutavat tuskissaan, niiden nahka repeytyy ja kursitaan kasaan saman tien. Hanhet kynitään ennen teurastamista jopa neljä kertaa.
- Niiden jalat ja siivet sidotaan, jotta ne eivät voi potkia ja pyristellä, kertoi unkarilainen työnjohtaja ohjelmassa.

Hanhitiloilta toiselle kulkee bussilla kiertäviä kynijäryhmiä, jotka tekevät työn urakkana.
- Se on eläinten helvetti, kuvaa eläinlääkäri Johan Beck Friis.
Pohjoismaiset liikkeet eivät aluksi myöntäneet tai tienneet myyvänsä eläviltä kynittyjen hanhien untuvaa täkeissä ja takeissa, mutta Ikean edustaja myöntää lopuksi ohjelmassa, että tosiasiassa he eivät voi olla varmoja alkuperästä. Alihankkijoita koskevat säännöt kieltävät elävältä kynimisen, mutta käytännössä ketju on niin pitkä, että se on mahdollistanut huijauksen.

Järkyttävän ohjelman jälkeen suuret pohjoismaiset untuvatuotteiden myyjät ilmoittivat selvittävänsä myyntiketjun. Ikea lupasi maksaa hyvityksen untuvatuotteiden ostajille. Myynnissä olevia tuotteita ei kuitenkaan vedetty pois.
Tavarataloketju Åhlens puolestaan keskeytti untuvatuotteiden myynnin. Urheiluvaateketju Stadium jatkoi untuvatuotteiden myyntiä, koska se oli saanut vahvistuksen eettisestä alkuperästä.

Asiasta nousi kohu myös Euroopan parlamentissa, koska tärkeät untuvantuottajamaat Unkari ja Puola ovat EU-maita.
Ohjelman jälkeen suomalaiset untuvatekstiilien myyjät kiirehtivät varmistamaan tuotteiden alkuperän tai vahvistamaan, että ne on tuotettu asianmukaisesti.  Joutsen Finland, Halti ja Stockmann ilmoittivat, että heidän tuotteidensa untuva ei ole peräisin elävistä hanhista.

Perusongelma kuitenkin säilyy: ketju on niin pitkä, että vakuutuksien todenperäisyyteen on vaikea luottaa.

Toimittaja: Per Hermanrud
Alkuperäismateriaali: TV4, Kalla Fakta, Ruotsi
Suom.toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi