Olkiluodolta ikuisuuteen
Eurajoelle ydinvoimalan viereen louhitaan Onkaloa, josta kaavaillaan ydinjätteen lopullista sijoituspaikkaa.
SILMINNÄKIJÄ:
OLKILUODOLTA IKUISUUTEEN
esitetty YLE TV2 to 23.4.09
Uusia ydinvoimalahakemuksia tulee jonoksi asti, mutta ydinjätteen lopullinen sijoitus on ratkaisematta. Suomi kiirehtii hautaamaan ydinjätteensä ensimmäisenä maailmassa, mutta asiantuntijat ovat jyrkästi erimieltä ratkaisun turvallisuudesta.
Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta vastaava Posiva aikoo haudata 12 000 tonnia huippuvaarallista, korkeasti radioaktiivista ydinjätettä 420 metrin syvyyteen Olkiluodon kallioperään.
Posiva vakuuttaa ratkaisun olevan turvallinen, mutta geologian professori Matti Saarnisto on vankasti eri mieltä. Hänen mielestään Posivan ratkaisut perustuvat vääriin mittaustuloksiin.
- Posiva on laskenut, että ikirouta tunkeutuu 182 metrin syvyyteen. Se on täysin käsittämätön luku. Samoissa oloissa ja samoilla matemaattisilla malleilla Ruotsissa ja Kanadassa jäätikkö on tunkeutunut 750–800 metriin. Ydinjätteet pitäisi haudata vähintään 800 metrin syvyyteen.
Myös ydinjätteen loppusijoitukseen suunniteltu kuparikapseli saa tutkijapiireistä kovaa kritiikkiä. Ruotsalaistutkijat ovat todenneet, että ruoste raiskaa 100 000 vuotta kestäväksi väitettyä kapselia jopa 10 000 kertaa Posivan laskelmia nopeammin.
Ydinenergian käyttö on kasvamassa maailmalla nopeasti. Uusia ydinvoimaloita on rakenteilla 35 ja suunnitteilla useita kymmeniä. Maailman noin 30:sta ydinvoimaa käyttävästä maasta vain Suomi on päättänyt loppusijoituksesta.
Posivan käyttämää kuparikapselia hitsaava ruotsalaisinsinööri uskoi hitsaussaumoja kestävän 100 000 vuotta ja tukholmalaisprofessori pelkäsi katastrofia. Olkiluodossa alkuasukkaat sen sijaan ovat huolissaan käytetyn ydinjätteen nykyvarastoinnista sekä alueen kallioperän ja kuntademokratian kestävyydestä.
Toimittaja Juha Granath on tehnyt useita kriittisiä ohjelmia ydinvoimaturvallisuudesta. Ydinvoimayhtiöt eivät mielellään anna hänelle haastatteluja. Tämä ei kuitenkaan ole pysäyttänyt tutkivaa toimittajaa. Ydinjätteen sijoitus on niin ison mittaluokan asia, että siitä pitää käydä keskustelua myös julkisesti.
Toimittaja: Juha Granath
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi