Irakin ihme
Irakin Kurdistanissa hymy herkässä.
SILMINNÄKIJÄ:
IRAKIN IHME
YLE TV2 to 03.07.08 klo 23.30
Pohjois-Irakissa elämä jatkuu kuin viisi vuotta maassa riehunutta sotaa ei olisikaan. Uutiskuvista tuttu väkivaltainen maa tuntuu olevan jossain hyvin kaukana. Toimittaja Leena Reikko ja kuvaaja Carina Appel vierailivat Pohjois-Irakissa keväällä sen jälkeen, kun maailmalla oli muisteltu viisi vuotta sitten alkanutta sotaa ja Saddamin kaatumista. He löysivät vakautta ja vaurautta – muualla turhaan odotetun ”uuden Irakin.”
Tuhannet ja taas tuhannet ruusut kukkivat Irakin Kurdistanin pääkaupungin Erbilin uuden puiston hyvin hoidettujen nurmikoiden laidoilla ja levittävät huumaavaa tuoksuaan. Suihkulähteet ja muut vesikoristeet solisevat, niitä ihailevat viikonloppua viettävät perheet ja rakastuneet pariskunnat. Lapset leikkivät leikkikentällä ja kahviloissa juodaan teelasillinen toisensa jälkeen eikä ilmassa ole pelkoa, vaikka Irakissa ollaankin.
Aina ei ole ollut näin hyvin. Kevät 1991 oli kylmin miesmuistiin pohjoisen Irakin vuorilla Turkin ja Iranin rajalla. Kuvat vilusta ja nälästä hytisevistä kurdipakolaisista levisivät ympäri maailmaa kertomaan siitä, että Saddamia vastaan tehty kansannousu Kurdistanissa oli epäonnistunut ja ihmiset pakenivat henkensä edestä peläten Saddamin kostoa. Kostosta osattiin vanhojen kokemusten perusteella odottaa pahinta, sillä vain kolme vuotta aiemmin Saddam oli käyttänyt kurdeja vastaan myös kemiallisia aseita.
Tuosta onnettomasta keväästä alkoi kuitenkin uusi ja valoisampi jakso Irakin kurdien historiassa. Lännen suojeluksessa kurdit alkoivat rakentaa itselleen autonomista aluetta – tänään heillä ei edelleenkään ole nimellistä itsenäisyyttä, mutta laaja itsehallinto kuitenkin. Kurdistanilla on oma presidentti, oma hallitus ja parlamentti, omat turvallisuusjoukot ja Irakin nykyoloissa hämmästyttävän vakaa yhteiskunta ja talous. Kurdistan lienee ainoa seutu Irakissa, missä amerikkalaisia miehitysjoukkoja siunataan ja kiitellään; Kurdistanissa ”uusi Irak” on todella merkinnyt positiivisia muutoksia.
- Olen ylpeä saavutuksistamme. Olemme päässeet tähän tilanteeseen lukuisien uhrauksien kautta. Olemme aina uskoneet asiaamme ja puolustaneet sitä olematta silti koskaan hyökkääjiä, sanoo Masoud Barzani, Kurdistanin presidentti ja toisen pääpuolueen, Kurdistanin Demokraattisen Puolueen johtaja.
Presidenttejä Kurdistan on tuottanut enemmänkin: Kurdistanin Isänmaallisen Liiton PUK:n puheenjohtaja Jalal Talabani puolestaan on koko Irakin presidentti.
Tänään Kurdistanin hallinnolliseen pääkaupunkiin nousee uusia ostoskeskuksia, kuin kopioita Euroopasta. Yksityiset sijoittajat rakennuttavat miljoonan dollarin asuntojen lähiöitä, joista uusia koteja ostavat itselleen niin rikkaat kurdit kuin arabitkin. Kurdistan houkuttelee ihmisiä eteläisestä Irakista hyvän turvallisuustilanteensa takia.
Kurdistanin poliisit ja turvallisuusviranomaiset ovat entisiä peshmerga -sissejä, joita ihmiset kunnioittavat ja joihin he luottavat. Alueen alle viittä miljoonaa asukasta yhdistää halu säilyttää vaivalla hankittu vapaus ja vakaus, eteläisemmän Irakin yhteenotot ovat täällä kuin kaukainen painajainen jostain toisesta maailmasta.
- Kurdistan on minulle kuin vähitellen täyttymässä oleva unelma. Saatamme tulevaisuudessa olla esimerkkinä koko Lähi-idälle, iloitsee Kurdistanin paikallishallituksen nuoriso- ja urheiluministeri Taha Berwari sujuvalla ruotsin kielellä.
Hän, kuten monet muutkin 70-90 –luvuilla Eurooppaan paenneet kurdit ovat Saddamin kaatumisen jälkeen palanneet kotimaahansa tuomisinaan mm länsimainen koulutus ja pyrkimys yhteiskunnallisiin uudistuksiin.
Mutta soraääniäkin kuuluu. Aikoinaan koko Irakin vilja-aittana rehevästi viljelty Kurdistan ostaa nyt jopa kaikki elintarvikkeensa ulkomailta ja tuotantoyhteiskunnasta on tulossa kulutusyhteiskunta. Omaa teollisuutta ei ole nimeksikään ja suurin työantaja on paikallishallinto, missä korruptio ja nepotismi kukoistavat. Vallassa olevat kaksi pääpuoluetta ohjailevat tiukasti kaikkea.
-Meillä on ollut 17 vuotta aikaa tehdä kunnollisia taloussuunnitelmia, mutta olemme käyttäneet ajan keskinäisiin tappeluihin ja oman edun tavoitteluun, sanoo Neushirwan Mustafa Amin. Hän jätti paikkansa toisen valtapuolueen johdossa 32 vuoden jälkeen pettyneenä muutoksen hitauteen. Nyt hän on perustamassa Kurdistanin ensimmäistä sitoutumatonta mediayhtiötä. Hänen pelkonaan on se, että hyvinvoinnin kasaantuminen harvoihin käsiin aiheuttaa lähitulevaisuudessa levottomuuksia ja yhteenottoja.
-Me olimme sissejä ja sitten yhtenä päivänä meidän olisikin pitänyt olla valtiomiehiä eikä se oikein onnistunut, hän huokaisee.
Ohjelma uusitaan Silminnäkijän kesäsarjassa. Sen ensiesitys oli 15.5.08.
Toimittaja: Leena Reikko
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi