yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Unohdetut sotilaat

Irakin sodan hintana on tuhansien sotilaiden mielenterveyden järkkyminen.

 

SILMINNÄKIJÄ:
UNOHDETUT SOTILAAT

YLE TV2 to 17.07.08 klo 23.30

Viisi vuotta jatkunut Irakin sota on merkinnyt jo enemmän amerikkalaisuhreja kuin tuli 2001 kaksoistorni-iskussa. Tämä lisäksi sota on tuonut mukanaan sotilaiden itsemurhien aallon.
Elokuvat ovat jo kauan kertoneet sotatraumoista, mutta vasta nyt ne alkavat läpäistä myös tiedonvälityksen.

Sodasta voi selvitä hengissä, mutta miten siitä selviää henkisesti. Henkisesti vammautuneita on kymmeniä tuhansia, riippuen miten heidät määritellään. He ovat niitä joiden elämä ei koskaan palaa ennalleen.

Silminnäkijä kertoo heidän tarinansa. On häkellyttävää, että sodan traumoista on alettu puhua vasta nyt. Osasyy on siinä, että tämä keskustelu on leimattu sodan vastustajien masinoimaksi. Toisekseen sodan piti loppua nopeasti, sotilaiden mielenterveyteen ei pitänyt olla edes tarvetta puuttua.

- Joka päivä viisi sotilasta yrittää tehdä itsemurhan. Se on kauhistuttavaa, sanoo Canyon Porter.

Hän palveli Irakissa sodan alussa. Hänen palveluspaikkansa oli surullisen kuuluisa Abu Ghraibin vankila, joka kohahdutti vankien kohtelun julmuudella.

Canyon näki paljon sellaistakin, joka ei koskaan päätynyt kansainväliseen mediaan. Julmuuden takana on hänen mielestään suuri ahdistus. Kun ei tiedä omaa rooliaan sodassa, kun tunteita ja kuolemaa ei käsitellä, ja kun ohjaus on puutteellista, ihmisen alhaisimmat vaistot nousevat pinnalle.

Kun Canyon palasi takaisin, hänellä kesti pitkään ennen kuin hän uskalsi ajaa autolla normaalisti – ilman että olisi pelännyt pommeja. Unettomuus vaivaa edelleen. Silti hän on onnekas. Hän pääsi kokemustensa yli ja on nyt vankkumaton sodan vastustaja.

Jeffrey Lucey ei ollut yhtä onnekas. Hän ei päässyt kotiutumisensa jälkeen eroon masennuksesta. Vaikka hänellä todettiin posttraumaattinen stressireaktio, hänet päästettiin kotiin hautomaan itsemurhaa. Lopulta hän myös teki sen.

- Heidän tunne-elämänsä tuhotaan ja sitten heidät heitetään kotiin ja sanotaan, että pärjätkää omillanne, sanoo Jeffreyn äiti Joyce Lucey.

Sodasta palanneista huolehtii valtion veteraanihallinto. Se on jättänyt osan sotilaista käytännössä heitteille, lataa entinen sotilas ja nykyinen veteraanien oikeuksien puolustaja Paul Sullivan.

Pahin tilanne on niillä, jotka armeija erottaa palveluksestaan henkisen epätasapainon vuoksi, mutta sotaa ei pidetä syyllisenä siihen. He eivät saa apua ja hoitoa.

Sullivanin mukaan lähivuosina on odotettavissa itsemurhien, murhien ja huumeiden väärinkäytön epidemia, jos sotilaiden mielenterveydestä ei aleta pitää parempaa huolta. Hiljattain The New York Times lehti teki oman selvityksensä, jonka mukaan uudet USA:n sotaveteraanit ovat tehneet moninkertaisesti henkirikoksia keskiarvoon verrattuna.

Veteraanien henkisestä järkkymisestä on puhuttu viimeksi Vietnamin sodan jälkeen. Edelleen joka neljäs USA:n asunnoton on Vietnamin veteraani. Nyt heidän rinnalleen tulee uusi sukupolvi sodan vaurioittamia nuoria ihmisiä.

Ohjelma esitetään Silminnäkijän kesäsarjassa. Sen ensiesitys oli sodan 5-vuotispäivän alla 6.3.2008.

Toimittaja: Hannele Valkeeniemi
Alkuperäismateriaali: YLE ja Journeyman Pictures
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaisjournalismi