Lääkitys kohdalleen
Leena arvelee, että masennus oli hänen vastalauseensa sille, että nyky-yhteiskunnassa mikään ei riitä.
SILMINNÄKIJÄ:
LÄÄKITYS KOHDALLEEN
YLE TV2 to 21.08.08 klo 23.30
Joka neljäs suomalainen sairastuu masennukseen. Leviääkö masennus kuin epidemia vai onko kyse muotidiagnoosista?
Silminnäkijä antaa kasvot ajankohtaiselle masennuskeskustelulle. Tarinansa kertoo kolme masennukseen sairastunutta. Heidän esimerkkinsä osoittaa, että kansantaudiksi muuttunut sairaus ei ole kevyttä surumielisyyttä, kuten julkisuudessa usein on näyttänyt. Depressio on lamaannuttava ja itsetuhoa aiheuttava sairaus.
Vuosittain masennusta sairastaa noin 200 000 ihmistä ja sairaus vie työkyvyttömyyseläkkeelle yhä useamman. Masennuksen vuoksi työkyvyttömyyseläkkeelle joutuvat ovat myös muita työkyvyttömyyseläkeläisiä paremmin koulutettuja.
Itse asiassa masennuksen ei uskota lisääntyneen, mutta sen aiheuttama työkyvyttömyys on lisääntynyt. Depressio- ja mielialalääkityksellä on jo noin 400 000 suomalaista. Lääkityksen seurauksena Suomen korkeat itsemurhaluvut ovat kääntyneet laskuun.
Masennuksesta aiheutuvat kulut ovat jo noin miljardi euroa vuodessa, kun mukaan lasketaan eläkkeet, sairauspoissaolot, kuntoutus, sairauspäivärahat, lääkekulut ja tuottavuuden lasku.
Luvut ovat niin pöyristyttävän korkeita, että työnantajapuolellakin kysytään jo, riittääkö työvoima ja onko meillä tähän varaa. Masennus alkaa olla jo kansantaloudellinen ongelma.
Nyt 27-vuotias Leena Isomäki sairastui masennukseen 21-vuotiaana. Kun terveyskeskuslääkäri sanoi diagnoosiksi mielenterveyden häiriön, Leena ajatteli elämänsä olevan ohi.
”Sen tien muistan aina, kun kävelin asunnolle, että mun elämäni on ohi, koska mä olen hullu”, hän kertoo.
Leena ei kokenut riittävänsä tälle yhteiskunnalle. ”Yhteiskunta on hirveän suorituskeskeinen ja vaan sillä mitä saat aikaiseksi on merkitystä. Kun on jotain, niin aina täytyy olla vähän enemmän.” Leena sanoo, että masennus on ollut hänen vastalauseensa riittämättömyyden yhteiskunnalle.
46-vuotias Jari Purosalmi on tällä hetkellä asunnoton, lähes rahaton ja työtön. Masennuksen uusimisesta ja elämän romahtamisesta on kulunut jo lähes vuosi, mutta uutta suuntaa elämälle, sen enempää kuin apua käytännön asioihinkaan ei ole löytynyt.
Purosalmen viimeksi saama diagnoosi on kaksisuuntaisen mielialahäiriön kohtalainen masennusjakso. Sen perusteella psykiatri totesi hänet työkyvyttömäksi helmikuun 2008 loppuun. Kela kuitenkin hylkäsi sairauspäiväraha-anomuksen ja totesi Purosalmen työkykyiseksi lokakuun 2007 alusta. ”Se on kyllä hirveen hankala tällaisessa tilanteessa, kun et oikein tajua mistään mitään. Tulevaisuus on niin auki…”
43-vuotiaalla Soili Takkalalla on vuosien kokemus masennuksesta. ”Kyllä se elämä oli yhtä helvettiä ja sitten ne itsetuho ajatukset alkoivat vaivata.” Soilin masennusta on hoidettu useita kertoja, vaihtelevalla menestyksellä. Hoidon saannin hän sanookin olevan sattumanvaraista.
”Jos sattuu hyvä lääkäri, ja jos sattuu kuulumaan siihen ihmisryhmään, joita vielä kannattaa kuntouttaa, tai satutaan suosittelemaan esim. psykoterapiaa taikka jotakin, ja sattuu saamaan sen kelan päätöksen ja sattuu jaksamaan taistella kaikista näistä”, hän toteaa.
Ohjelma uusitaan Silminnäkijän kesäsarjassa. Sen ensiesitys oli 17.4.2008.
Toimittaja: Tiina Merikanto
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi