yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Moldova - kansa kaupan

Antonina sai tuomion ihmiskaupasta, vaikka hän on itse ihmiskaupan uhri.

SILMINNÄKIJÄ:
MOLDOVA – KANSA KAUPAN

YLE TV2 ma 12.10. klo 22.05

Moldova on Euroopan köyhin valtio. Se itsenäistyi Neuvostoliiton kaatuessa samaan aikaan kuin esimerkiksi Viro. Moldovan elintaso on kuitenkin Bolivian luokkaa.

Se on ollut viimeisiä kommunistijohtoisia entisiä neuvostotasavaltoja. Heinäkuun uusintavaaleissa ei-kommunistit saivat historiallisen voiton. Katseen suunta länteen siis on vahvistumassa.

Vaikka Moldova sijaitsee hedelmällisen mustan mullan alueella, maa on rutiköyhä. Sen tärkeimmäksi vientituotteeksi onkin muodostunut maan omat kansalaiset. Äärimmäinen köyhyys ajaa ulkomaille töihin, laillisesti ja laittomasti.

Moldovalaisia liikkuu Euroopassa muun muassa väärillä Romanian passeilla. Romaniakin on Moldovasta katsottuna elintasomaa, portti EU:n alueelle. Vanha menneisyys neuvostotasavaltana taas kutsuu Venäjälle.

Äärimmäinen köyhyys tarjoaa hyvän kasvualustan ihmiskaupalle. Naisia värvätään vilpillisesti prostituoiduiksi ja lapsia kerjäläisiksi.
Ranskalaista alkuperää oleva ohjelma seuraa ihmiskaupan uhreja, miten heitä yritetään auttaa kotimaassaan ja miten ihmiskauppaa yritetään ehkäistä.

Ohjelmassa tavataan useita naisia, jotka ovat tarttuneet mahdollisuuteen päästä ulkomaille töihin. Perillä heidät on pakotettu seksityöhön. Pääasiallinen suunta on Venäjälle, Turkkiin, Arabiemiraatteihin tai Länsi-Eurooppaan.

Ludmilan tarina on tyypillinen. Hän tulee köyhästä kodista maalta. Isä pieksi häntä, joten Ludmila tarttui halukkaasti tarjoukseen päästä töihin Istanbuliin tarjoilijaksi. Turkissa Ludmila myytiin parittajalta toiselle neljä kertaa peräkkäin.

- Lopulta yksi asiakas auttoi minua pakenemaan. Hän näytti miten pääsen pakenemaan katon kautta. Pelkäsin että jään kiinni ja minut tapetaan, kertoo Ludmila, joka on nyt päässyt takaisin Moldovaan.

Moldova on allekirjoittanut ihmiskaupan kieltävän Palermon sopimuksen. Kansainväliset rahoittajat ja investoijat vaativat tuloksia. Siksi viranomaiset kaunistavat tilastoja ottamalla kiinni ns. pikkukaloja, tai jopa uhreja.

Tämän sai kokea karvaasti 21-vuotias Antonina. Hän hakeutui ensin tarjoilijaksi Dubaihin, mutta joutui seksityöläiseksi. Kun Antonina selvisi sieltä, hän yritti matkustaa ystävättärensä kanssa uuden miesystävänsä luo Turkkiin. Naiset pidätettiin lentokentällä ja turkkilainen miesystävä katosi. Ystävätär todisti oikeudessa, että Antonina oli viemässä häntä prostituoiduksi.

- Kysyin ystävättäreltäni, miksi hän valehteli. En pakottanut häntä tulemaan kanssani, hän halusi itse tulla. Hän vastasi, että poliisi käski sanoa niin. Kysyin määräsikö poliisi todellakin, että minä saan 7 vuoden vankeustuomion turhan takia?

Surullisinta on lasten kohtalo. Joka toisen lapsen vanhemmista toinen tai molemmat ovat ulkomailla. Lapsia uhkaa myös joutuminen myydyksi. Kerjäläisiksi pakotetut lapset ovat tuottoisampia kuin kotona koulua käymässä. Myyjänä voi olla lähisukulainen, jopa oma äiti, kuten 15-vuotiaan Mihain tapauksessa.

EU tukee kumppanuusohjelmillaan entisiä neuvostotasavaltoja. Venäjä ei pidä siitä, koska se kokee tämän tunkeutumiseksi sen valtapiirille. Köyhyys ei kuitenkaan poistu sillä, että köyhät muuttavat maasta pois.

Alkuperäismateriaali: Dok En Stock, Ranska
Suom.toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi