yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Pikatie paratiisiin

Mikä osuus ortodoksiyhteisöllä oli Antonin kaappauksessa?

SILMINNÄKIJÄ:
PIKATIE PARATIISIIN

YLE TV2 maanantaina 21.9.09 klo 22.05

Kuka oikeastaan järjesti paljon kohua synnyttäneen Anton-pojan kaappauksen Venäjälle? Antonin äiti Rimma Salonen on ottanut syyt niskoilleen. Poliisi on kuitenkin kuullut kaappauksesta epäiltynä myös Vammalassa toimivan uskonnollisen yhdistyksen johtoa.

Antonin kaappaus ja vastakaappaus saivat aikaan diplomaattisen selkkauksen Suomen ja Venäjän välille. Pari viikkoa sitten kävi ilmi, että osasyy oli Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n sekaantuminen asiaan. FSB omalla mahtikäskyllään yritti omalla mahtikäskyllään estää Antonin paluun Suomeen. Tämän jälkeen lähetystön työntekijä Simo Pietiläinen otti henkilökohtaisen riskin, ja toi Antonin ja hänen isänsä Paavo Salosen auton takakontissa rajan yli.

Mistä FSB sai toimeksiantonsa? Entä mikä rooli Vammalassa toimivalla Serafim Sarovilaisen muistoyhdistyksellä on kaappauksessa? Toimittaja Juha Granath selvitti kaappauksen taustoja, ja törmäsi hämmästyttäviin väitteisiin ja vastaväitteisiin.

Muistoyhdistyksen Suomen johtohahmoa Tatjana Kuusistoa on epäilty avunannosta kaappaukseen. Hän kiistää sen:
- Poliisi määräsi minut matkustuskieltoon, koska Antonin isä Paavo Salonen niin vaati, toteaa Tatjana Kuusisto.

Muistoyhdistyksestä erotettu ”Tamara” on tehnyt useita pyhiä matkoja Moskovaan sarovilaisten kanssa. Siellä he ovat useasti tavanneet yhdistyksen henkisen isän, ortodoksipappi Aleksein.

- Kun olimme Moskovassa pyhällä matkalla, Isä Aleksei määräsi, että Rimman on muutettava Anton-poikansa kanssa Venäjälle. Aikaa Isä Aleksei antoi Rimmalle yhden vuoden, toteaa ”Tamara”.

Suomessa asuvien venäläisten naisten pitäisi erotettujen jäsenten mukaan toimittaa lapsensa Venäjälle luostariin. Muistoyhdistyksestä erotetut jäsenet kertovat, että he ovat antaneet säännöllisesti rahaa Isä Alekseille Moskovaan, ja että heitä on vaadittu ottamaan lainaa mm. kirkon rakentamista varten. Uskoon tulleet venäläissyntyiset vaimot ovat pelotelleet miehiään lapsikaappauksilla, ja vaatineet miehiä jopa kuohittavaksi.

Poliisille on tehty tutkintapyyntö, ovatko yhdistyksen jäsenet syyllistyneet henkiseen väkivaltaan ja luvattomaan rahankeräykseen.

- On pahantahtoisia ihmisiä, jotka vihaavat yhteisöämme. Mitään henkistä väkivaltaa ei ole ollut, toteaa yhdistyksen johtohahmo Tatjana Kuusisto.

Kummankin osapuolen väitteet toisistaan ovat kovia. Asiaa ei helpota yhtään se, että pelissä on mukana sekä Jumala että Venäjän turvallisuuspalvelu.

Toimittaja: Juha Granath
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaisjournalismi