Kohtalona pelko
SILMINNÄKIJÄ:
KOHTALONA PELKO
YLE TV 2 ma 05.10. klo 22.05
Afganistanin sota on yhä epäsuositumpi. Mutta miten käy naisten, jos talibanit saavat taas vallan. Tätä kysytään BBC Panoraman tuoreessa raportissa, joka nähdään Silminnäkijä-sarjassa.
Naisten asema on yksi tärkeimpiä asioita, jotka muuttuvat jälleen kertaheitolla, jos talibanit pääsevät valtaan. Brittiraportti näyttää, että myöskään lännen tukema Hamid Karzain hallinto ei ole juuri kyennyt edistämään naisten asemaa.
Tytöt sentään voivat käydä koulua, mutta käytännössä valtaosa tytöistä ei pysty suorittamaan yläkoulua loppuun asti. Naisten kokema väkivalta kotona on enemmän sääntö kuin poikkeus.
Ohjelma antaa kasvot sille epätoivolle, jota kotona hakatut vaimot tuntevat. Joillekin ainoa ulospääsy on itsemurha. 18-vuotias Zeinab kaatoi polttoöljyä päälleen ja sytytti itsensä palamaan aviomiehensä edessä. Hän luultavasti selviää monien ihonsiirtojen jälkeen.
- Minun on palattava takaisin, koska minun on huolehdittava lapsista. Mutta toivon, että en selviäsi hengissä, hän sanoo.
Edelleen yli puolet tyttäristä naitetaan lapsina, keskimäärin 9-10 – vuotiaina. Lain mukaan avioliittoon saa mennä aikaisintaan 16-vuotiaana. Vanha perinne on lakia vahvempi.
Saida puolestaan naitettiin 9-vuotiaana 60-vuotiaalle miehelle. Mies on väkivaltainen ja Saida on nyt häntä paossa naisten turvakeskuksessa.
- Hän ei välitä olenko elossa vai kuollut, sanoo nyt 17-vuotias Saida.
Varmistaakseen uudelleenvalintansa presidentti Hamid Karzai teki myönnytyksiä shiiajohtajille, ja hyväksyi lain jonka mukaan mies voi jättää vaimonsa ruuatta, jos vaimo ei anna seksiä. Kriitikoiden mukaan tämä merkitsee raiskauksen sallimista avioliitossa. Lännen arvostelun takia Karzai perääntyi, mutta laki tuli lievennettynä voimaan.
Afganistanin sota on käymässä yhä epäsuositummaksi, eikä pelkästään epäonnistuneiden presidentinvaalien takia. Vaalivilppi paljasti korruption. Vuosien jälleenrakennus on suurissa vaikeuksissa, maa on rutiköyhä ja turvaton. Mikään määrä länsijoukkoja ei tunnu riittävän. Yhä useammassa maassa kysytään, miksi oikeastaan olemme siellä. Suomessa lisäksi kysytään, olemmeko sodan vai minkä osapuoli. Hiljattain puolustusvoimain entinen komentaja Gustav Hägglund kysyi suoraan, mitä se meitä liikuttaa vaikka talibanit palaisivatkin valtaan.
Brittiraportti vastaa osittain kysymykseen. Naisten aseman takia meitä pitäisi liikuttaa, kuka Afganistania hallitsee. Ohjelma ei kuitenkaan toimi operaation mainoksena, vaan päinvastoin osoittaa, että lännen tukema hallinto ei myös ole onnistunut naisten aseman ja ihmisoikeuksien palauttamisessa.
Koskettavaa on mm. se, kuinka kuolleen brittisotilaan äiti miettii, oliko hänen poikansa antama uhri tarpeellinen vai kuoliko hänen poikansa turhaan.
Toimittaja: Jane Corbin
Alkuperäismateriaali: BBC Panorama, Britannia
Suom.toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaisjournalismi