yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

YLE Aktualitetsprogram / information

YLE TV2:s program Ögonvittnet berättade den 28.9.2009 i programmet Mattis hus om stiftelsen Nuorisosäätiös verksamhet. Enligt en källa som givit uppgifter åt programmet har en byggfirma som utfört byggnadsentreprenader åt stiftelsen Nuorisosäätiö betalat en byggmaterialfaktura som hört till Matti Vanhanens eget husprojekt.

Matti Vanhanen krävde ytterligare utredningar av Yle vid en presskonferens som han ordnade. Vi konstaterar, att det som berättats i programmet härstammar från en pålitlig källa. Eftersom vi fått uppgifterna på basen av källskydd, kommer vi inte att avslöja vem som ligger bakom uppgifterna. Vår källa har undertecknat en förbindelse, att han/hon vid behov är beredd att vittna inför rätta.

Statsminister Matti Vanhanen hänvisade vid presskonferensen till ett litet parti sågat oskalat björkvirke. Vi konstaterar, att de uppgifter vår källa har givit gäller ett annat byggmaterialparti. Vanhanen undrade också, varför TV2 inte hade någon representant på plats för att presentera bevis. Det var emellertid fråga om Vanhanens eget informationstillfälle, och man hade inte skilt för sig bett någon representant för TV2 att vara på plats för att svara på frågor gällande programmet.

TV2 har jobbat med programmet en lång tid. Alla intervjuer hade gjorts redan innan uppgifterna om stiftelsen Nuorisosäätiös valfinansiering kom ut i offentligheten. Programmet koncentrerade sig inte på valfinansiering, utan klargjorde ur ett vidare perspektiv den mekanism, med vilken stiftelsen Nuorisosäätiö har vuxit till en betydande aktör på hyresbostadsmarknaden.

Vi har berättat allt väsentligt som anknyter till saken i själva programmet.
Eftersom Centralkriminalpolisen har satt i gång en utredning i saken, har redaktionen ingenting att tillägga i saken.

Jyrki Richt
chef
YLE Aktualitetsprogram