INFORMATION
Statsminister Matti Vanhanen och Centerns riksdagsgrupp har krävt YLE om preciseringar till påståendena, som framfördes i YLE TV2:s program Ögonvittnet under rubriken Mattis hus på måndagen den 28.9.2009. Programmet behandlade stiftelsen Nuorisosäätiös verksamhet. Stiftelsens ursprung anknyter till Centern. Centern har krävt tilläggsuppgifter för att garantera det allmänna bästa och statsministerns rättsskydd.
Såsom vi redan tidigare har konstaterat, var programmet normal undersökande journalistik om ett aktuellt ämne. Dess tidpunkt, tidig höst, hade beslutits redan på våren. Då visste man inte, att det kommer att bli många nya avslöjanden i debatten om valfinansieringen, och att regeringen kommer att ge ett meddelande åt riksdagen om saken. Tidpunkten för meddelandet blev känt först när datum för programmets visning hade beslutits. Vi kan inte av politiska ändamålsorsaker panta eller skjuta på program beroende på det, i vilket skede av beslutsfattandet man är i varje enskilt fall.
Källskyddet är en av hörnstenarna för fri informationsförmedling. Tack vare källskyddet kan medierna avslöja samhälleligt betydelsefulla saker då, när uppgiftslämnaren inte av en eller annan orsak kan berätta sina uppgifter offentligt. I västerlandet måste en medborgare ha möjlighet att berätta samhälleligt betydelsefulla saker för medierna även anonymt. Mediernas uppgift är att bedöma källans pålitlighet. Så har man gått till väga även i detta fall. YLE Aktualitetsprogram litar på sin källa.
Källskyddets uppgift är att stöda en av den fria informationsförmedlingens grundläggande uppgifter, nämligen att undersöka och följa med makthavarnas förehavanden. Fri informationsförmedling som är oberoende av ekonomisk och politisk påtryckning är å sin sida en förutsättning för demokrati.
I vissa fall kan man bryta källskyddet i ett rättegångsförfarande. Ett informationsmedium kan inte under någon som helst påtryckning avstå från källskyddet som det förbundit sig vid.
När en redaktör hittar material som är samhälleligt betydelsefullt, måste man kunna publicera saken efter prövning av dess betydelse och tillförlitlighet. Om vi inte skulle göra detta, skulle vi själva vara med om att söndersmula vårt eget oberoende. Källskyddet är ett väsentligt arbetsredskap för en redaktör. Det är inte möjligt att försvaga detta instrument endast därför, att saken anknyter till den politiska elitens topp. Utomstående kan inte heller bestämma tidpunkten.
Man har frågat och för det allmänna bästa krävt oss att berätta vilket byggmaterial det var fråga om i Vanhanens fall. Efter överläggning, utan att bryta källskyddet, kan vi ge följande tilläggsinformation:
Det är fråga om högklassigt specialhyvlat trävirke, inte det sågade oskalade virkespartiet som det tidigare har varit tal om. Varans pris var betydande, med andra ord överskred priset det som arbetschefen hade befogenheter att godkänna. Arbetschefen i byggfirman ansvarade samtidigt för flera byggen, bland annat för en del av deras materialanskaffningar. Fakturan som redan hade skickats - och som var godkänd av arbetschefen - returnerades från reskontran. Det krävdes godkännande från en högre instans till fakturan. När det i detta skede framgick till vilket bygge varorna var på väg, blev fakturan godkänd i den högre instansen.
Varorna var avsedda till ett annat bygge än det som var specificerat i fakturan. Att godkänna fakturan som inte motsvarade händelsernas verkliga gång skulle försätta sakägarna i en svår situation. Få medborgare vill efter flera år sätta på spel sig själv och sin karriär i en sak som denna, som visserligen kräver civilkurage.
Slutligen konstaterar vi, att programmets huvudsyfte inte var att berätta om virkeslasset. Dess huvudsyfte var att öppna mekanismen, med vilken man hade byggt bostäder. Virket var en detalj i helheten, visserligen en samhälleligt betydelsefull detalj. Det skulle vara lättare för alla parter, om man inte skulle behöva berätta om tråkiga saker. Men i så fall lever vi inte i en fri demokrati.
30.9.2009
Jyrki Richt
chef
YLE Aktualitetsprogram