yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Hyvä kuolema

Armokuolema on mahdollinen jo nyt vanhainkodeissa Sveitsissä, mutta tarkasti säädeltynä

SILMINNÄKIJÄ:
HYVÄ KUOLEMA

YLE TV2 ma 19.10.09 klo 22.05

Suomessa on kuluneen syksyn ajan ihmetelty, miksi vuosikausien hyvä tahto ei riitä kohentamaan vanhusten hoidon tilaa. Kun kirjailija Kaari Utrio heitti keskusteluun ehdotuksensa vanhusten kuolinpillereistä, kohu oli valmis.

Kirjailija tarkoitti ehdotuksensa hätähuudoksi Suomen vanhustenhoidon tilasta. Onko vanhuudelta lähtenyt loppukin arvostus?

Silminnäkijä tarjoaa yhden näkökulman vanhusten armokuolemaan. Sveitsissä itsemurhan avustaminen ei ole rikos. Käytännössä EXIT-niminen yhdistys tarjoaa kuolinapua mm. vanhusten laitoksissa.

Asia ei kuitenkaan ole Sveitsissäkään yksiselitteinen. Kuka tahansa ei saa kuolinapua, siihen vaaditaan asianomaiselta täysi harkintakyky ja lisäksi viranomaisten suostumus. Näin ollen esimerkiksi dementoituneet tai masentuneet vanhukset eivät pysty anomaan armomurhaa.

Kannattajien mukaan EXIT tarjoaa mahdollisuuden viimeiseen valintaan, arvokkaaseen lähtöön.

- Kun vanha ihminen kuolee äkillisesti, kaikki pitävät sitä luonnollisena. Mutta jos hän valitsee itse lähteä, sitä ei pidetä luonnollisena, sanoo Sveitsin EXIT-järjestön johtaja Jérôme Sobel.
-
82-vuotias Agnes kertoo, miten hänen hyvä ystävänsä kuoli 97-vuotiaana:

- Hän tuli sanomaan hyvästi, ja oli todella rentoutunut. Ikään kuin hän olisi hyvästellyt vain ennen matkoille lähtöään.

Hyvä kuolema sisältää valtavan määrän moraalisia ja eettisiä kysymyksiä, joita ohjelmassa pohtii mm. vanhainkodin johtaja Jeromee Azau.

- Minua vaivaa tämä armomurhan tarjoaminen miellyttävänä ratkaisuna. Se on miellyttävää, koska luonnollinen kuolema on tuskallinen ja raskas.

Ongelmallista on myös, missä määrin vanhuus ja yksinäisyys määritellään jo kuolemaan johtaviksi sairauksiksi, eikä suinkaan elämän loppuun liittyviksi asioiksi. Samaan aikaan Sveitsissä pyritään satsaamaan saattohoitoon ja palliatiiviseen hoitoon, eli loppuvaiheen elämän laatuun.

- Pidän äärimmäisen surullisena, jos ihminen haluaa kuolla vain siksi että hän on vanha ja yksinäinen, toteaa lääkäri Yvette Barbier.

Sveitsissäkään ei tehdä avustettuja itsemurhia laitoksissa kuin muutamia vuodessa. Harkinta on perusteellista, koskaan kukaan ei uskalla ottaa kontolleen syytettä murhasta.

Silminnäkijä-ohjelman herättää paljon suuria kysymyksiä. Milloin hyvä kuolema merkitsee armoa? Milloin se osoittaa armottomuutta avuttomuutta ja toisten armoilla olemista kohtaan?

Toimittaja: Elisabeth Logean, Sveitsi
Suom.toim: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi

Edmee, 90, on liittynyt EXIT-järjestöön, koska ei halua kärsiä kuolintuskia