yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Illaksi konkurssiin


Halpalentoyhtiöt ovat vain yksi uhka perinteisille lentoyhtiöille.

SILMINNÄKIJÄ:
ILLAKSI KONKURSSIIN

YLE TV2 ma 26.10.09 klo 22.05

Lentoliikenteessä on käynnissä raastavan kova kilpailu. Turbulenssista selviävät siivillään vain vahvimmat lentoyhtiöt. Silminnäkijä kysyy, pelastaako Aasia Finnairin.

Lentomatkustus on lisääntynyt jo vuosikymmeniä. Nykyinen lamakin merkitsee ennusteiden mukaan vain väliaikaista notkahdusta.

Sääntelyn purkaminen Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa avasi taivaan vapaalle kilpailulle. Se toi mukanaan aivan uudentyppiset yrittäjät eli halpalentoyhtiöt.

Kansainvälisen ilmakuljetusjärjestön IATAn mukaan ilmailuala on kokonaisuudessaan ollut 2000-luvulla voitollinen vain yhtenä vuonna eli 2007. Myös kuluva vuosi on alalle raskaasti tappiollinen. Yhtiöitä on kaatunut ja yhdistynyt, mutta joukossa on myös menestyjiä.

Jälkimmäisiin kuuluu irlantilainen Ryanair, joka on halpalentojen johtavia brändejä. Halpalentoyhtiöt ovat vakava haaste perinteisille verkostoyhtiöille. Tilanne on johtanut ankaraan kulujen leikkaukseen, jopa kierteeseen, kun kaikki yhtiöt yrittävät pitää lipunhinnat mahdollisimman alhaisina.

Matkustajat hyötyvät, mutta erilaisista lisämaksuista on tulossa vaikeaselkoinen vyyhti, eikä palvelu ole aina paranemaan päin.

Nykymuotoinen Finnair elää Eurooppa-Aasia strategiallaan, mutta yhtiö on kannattavuuskriisissä. Vuodesta 2009 on tulossa tappiollinen. Finnair on valtioenemmistöinen yhtiö, joita on Euroopassa enää kourallinen, ja nekin kaikki vaikeuksissa.

Silminnäkijä selvittää Finnairin vaihtoehtoja ja ilmailuliikenteen tilaa yleisesti. Vastaamassa ovat Finnairin varatoimitusjohtaja Lasse Heinonen, Ryanairin johtaja Michel O’Leary sekä alan analyytikkoja Suomesta ja Euroopasta.

Toimittaja: Eero Ojanperä
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi