yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Ryysyillä rikkauksiin?

SILMINNÄKIJÄ:
RYYSYILLÄ RIKKAUKSIIN?

YLE TV2 ma 2.11. KLO 22.05

Käytettyjen vaatteiden kierrätys ja kauppa on valtava maailmanlaajuinen bisnes. Kierrätysbisneksen huomattavimmat toimijat tunnetaan maailmalla kehitysyhteistyön rahoittajina. Suomessa tätä liiketoimintaa hallitsee yhdistys nimeltä UFF, jonka vaatteidenkeräyslaatikoita on jo yli 130:lla paikkakunnalla.

UFF on toiminut Suomessa jo 20 vuotta. Tuona aikana yhdistykselle on rakentunut vahva brändi ja vankka asema yhteiskunnassa. UFF on yhteistyössä kymmenien kuntien ja ulkoministeriön kanssa. Yhdistys nauttii mm. mittavista veroeduista.

Kaikesta tästä huolimatta UFF:ia verhoaa salaperäisyys ja ani harva tuntee järjestön taustaa. Silminnäkijä selvittää tuota taustaa.

Ohjelma kertoo paitsi UFF:stä, myös yhdistyksen lukuisista yhteistyökumppaneista. Mikä yhdistää UFF:a ja niitä kehitysmaissa toimivia järjestöjä, joita UFF rahoittaa?
Miten nuo järjestöt kohtelevat vapaaehtoistyöntekijöitään ja miten ne hoitavat kehitysyhteistyöprojektejaan?

Silminnäkijän toimittaja Timo Seppänen selvitti, että UFF on osa maailmanlaajuista, erikoista bisnesimperiumia, jota hallitsee salaperäinen opettajaryhmä. Sen huippujohto valvoo länsimaissa varoja kerääviä kierrätysyhdistyksiä janmyös kehitysmaissa varat vastaanottavia järjestöjä. Opettajaryhmän eliitti on tuomittu talousrikoksista, muun muassa kehitysyhteistyövarojen kavalluksista.

Silminnäkijän tämänkertainen jakso onkin paljolti tarina opettajaryhmästä ja sen opetuslapsista. Ohjelma kertoo vapaaehtoistyöstä, idealismista, aivopesusta, ihanteiden romahtamisesta ja ahneudesta.

Suomen UFF:n vastine ohjelman johdosta

Toimittaja: Timo Seppänen
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi