yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Viinan viemää

Jussi sanoo, että viina olisi saanut jäädä vähemmälle. Hän haluaa varoittaa muita.

SILMINNÄKIJÄ:
VIINAN VIEMÄÄ

YLE TV2 ma 16.11.2009 klo 22.05

Suomalaiset juovat itsensä hengiltä. Alkoholi on noussut viidessä vuodessa raketin tavoin työikäisen väestön yleisimmäksi kuolinsyyksi. Ne, joita se ei tapa, kärsivät maksakirroosista, vakavista alkoholin vieroitusoireista eli juoppohulluuskohtauksista ja alkoholin aiheuttamasta dementiasta.

On yleisesti tiedossa, että alkoholin liikakäyttö vie muistin, mutta vähemmän on puhuttu siitä, että pitempiaikainen käyttö vie myös järjen. Viina iskee päähän, jos se ei iske maksaan tai munuaisiin. Toimittaja Nina Kujansivu on käynyt katsomassa, millainen on alkoholidementikkojen kova arki.

Alkoholidementian, erilaisten aivovaurioiden ja muistihäiriöiden vuoksi vakavasti sairastuneet alkoholistit täyttävät vanhuksille tarkoitetut psykogeriatrian osastot. Heille ei ole hoitopaikkaa, koska ongelma on räjähtänyt nopeasti käsiin.

Nuorimmat alkoholidementikot ovat vasta kolmikymppisiä.

Lääkärit pelkäävät, että näemme vasta jäävuoren huipun. Kukaan ei uskalla ennustaa, minkälainen joukko heitä on tulevaisuudessa. Hatanpään puistosairaalan ylilääkäri on nähnyt työssään viinan kirot käytännössä:

- Noin kolmessa vuodessa eli varsin lyhyessä ajassa alkoholisairauksien ja juoppohulluuden vaatimat hoitopäivät lisääntyivät kolminkertaisiksi, Arto Lemmetty kertoo.

Potilaat ovat Lemmetyn mukaan nykyään nuorempia kuin koskaan aiemmin hänen uransa aikansa. Myös naisia on yhä enemmän. Osa tuodaan sairaalaan suoraan töistä sekavuuden vuoksi. Toisessa ääripäässä ovat vanhukset, jotka alkoholisoituvat vasta vanhoilla päivillään. Sitä ei ennen tapahtunut.

Rehtorina ja opettajana vuosikymmeniä työskennellyt Jussi on 65-vuotias. Hän istuu pyörätuolissa halvaantuneena. Lähiöpubi oli liian houkutteleva. Se johti avioeroon ja lopulta elämän totaaliseen pysähtymiseen alkoholin aiheuttaman aivoinfarktin vuoksi. Hänellä on viesti niille, joiden elämää viina tahdittaa.

- Vähemmälle olisi saanut jäädä. Sanon tämän kaikille kaljalla istuville ja se tulee ihan suoraan sydämestäni.

Toimittaja: Nina Kujansivu
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi

Viina vie järjen monelta työikäiseltä