yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Bolivian oppi

SILMINNÄKIJÄ:
BOLIVIAN OPPI

YLE TV2 ma 23.11.09 klo 22.00

Bolivian ensimmäinen intiaanipresidentti Evo Morales päättää pian ensimmäistä presidenttikauttaan. Hän on ottanut päämääräkseen sorrettujen kansanryhmien vapautuksen. Näihin kuuluvat alkuperäiskansat, joita Morales itsekin edustaa.

Silminnäkijä on vieraillut uusiin presidentinvaaleihin valmistautuvassa Boliviassa. Ohjelmassa katsotaan kuinka Moralesin oppi on toiminut, näkökulmana on erityisesti koululaitos. Moralesin yksi tärkeä tavoite on vahvistaa opetusta alkuperäiskielillä.

Sitä mukaa kun joulukuun vaalit lähestyvät, keskustelu viisi vuotta hallinneen Moralesin uudelleenvalinnasta kuumenee. Hänen linjansa ei suinkaan miellytä kaikkia. Maa on pahasti jakaantunut kahtia, ja rikkaammat maakunnat haluavat irti Boliviasta.

Moralesin kauden suurin saavutus oli uusi perustuslaki, joka julisti Bolivian monikansalliseksi valtioksi (Estado Plurinacional). Sen mukaan maan eri kansojen kulttuureita, tapoja ja kieliä ei tule pelkästään vaalia ja ylläpitää, vaan kansoille on annettava mahdollisuus päättää omista asioistaan. Tähän on tarkoitus päästä koululaitoksen perusteellisella uudistamisella.

- Uusi perustuslaki määrittää koulutuksen deskolonisoivaksi – se haluaa rikkoa sen epäoikeudenmukaisen kahtiajakautumisen, joka ennen vallitsi maaseudulla ja kaupungeissa tapahtuneen opetuksen välillä. Uusi malli ottaa huomioon alkuperäiskansojen kulttuurit ja kielet, kertoo opetusministeri Roberto Aguilar Gomez.

Presidentti aloitti jo ensimmäisellä kaudellaan koulutusreformin perustamalla lapsille apurahajärjestelmän sekä järjestämällä Kuuban ja Venezuelan avustuksella maan kattavan luku- ja kirjoitustaitokampanjan. Pitkään työstetyltä ja radikaalilta uudelta koululakiehdotukselta uupuu vielä senaatin hyväksyntä.

Moralesin politiikka on syventänyt maan kahtiajakautumista aymara- ja ketsua kansojen asuttamien Andien ylänköjen ja luonnonvaroiltaan vauraamman, sekä etnisesti valkoisemman trooppisen Itä-Bolivian välillä. “Idän puolikuun” läänit vaativat laajoja itsehallintoja, joka antaisi heille mahdollisuuden päättää itse luonnonvarojensa käytöstä.

Hallitus ajaa puolestaan mieluummin alkuperäiskansojen autonomioita sekä keskitetympää kontrollia valtiolle kuuluvista luonnonvaroista.

- Maamme polarisoituu entisestään. Hallitus on valtaa keskittävä ja autoritaarinen, me taas haluamme laajempaa demokratiaa ja rauhaa tähän maahan, tilittää Santa Cruzin läänin autonomiapyrkimyksistä vastaava Carlos Dabdoub turhautumistaan.

Itäosien asukkaiden on vaikea sulattaa Moralesin uutta koululakiehdotusta.

- Meitä huolestuttaa lain kohta, joka määrittää sen deskolonisoivaksi, vapauttavaksi, anti-imperialistiseksi ja vallankumoukselliseksi. Olemme siis menossa kohti vahvaa ideologiaa, josta aiotaan tehdä koko koulutusjärjestelmän perusta, kuohuaa santacruzilaisen yksityiskoulun rehtori ja opposition senaattoriehdokas Centa Rek.

- Kohta meillä on täällä Kuuban kommunismi, emmekä me halua kommunismia. Evo Morales on Hugo Chavezin sätkynukke! paheksuu muuan kadun mies hallituksen suuntaa.

Kun Andien ylängöillä El Alton kaupungissa sijaitsevassa julkisen sektorin koulussa 13-vuotias aymara-kansaan kuuluva Bartolina hehkuttaa Evon Moralesin kauden tuomaa tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa, pudistelee santacruzilaisen yksityiskoulun oppilas, samanikäinen Lavive päätään:

- Näen maamme tulevaisuuden huolestuttavana. Vastakkaisuudet idän ja lännen välillä tulevat vain kasvamaan, rasismi tulee lisääntymään ja lopulta kaikkihan me haluaisimme yhtenäisen Bolivian.

Silminnäkijän jakso Bolivian oppi on tuotettu yhteistuotantona Moscas Productionsin kanssa.

Toimittaja: Heidi Lipsanen
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi ja Moscas Productions