Koulussa kotona
Sakari Levävaara käy äitinsä Hannele Levävaaran pitämää kotikoulua.
SILMINNÄKIJÄ:
KOULUSSA KOTONA
YLE TV2 ma 7.12.09 klo 22.05
Suomalainen Pisa-palkittu peruskoulu on tunnustettu kansainvälisestikin esikuvalliseksi. Miksi maailman paras peruskoulu ei kuitenkaan kelpaa kaikille? Noin neljäsataa lasta käy koulua kotona, eli kotikoulua.
Kiinnostus kotikoulua kohtaan on kasvussa Suomessakin. Ulkomailla, erityisesti Yhdysvalloissa, kotikoulut ovat suosittuja. Silminnäkijässä toimittaja Leena Reikko selvittää, millaiset perheet Suomessa ovat valinneet kotikoulun.
12-vuotias Sakari Levävaara istahtaa aamuhämärissä tuvan pöydän ääreen Toivakassa ja ottaa esiin päivän koulukirjat. Ensin on matematiikkaa. Sitten tämä 6. luokkalainen siirtyy nojatuoliin ja uppoutuu historian kirjaan. Iltapäivällä on pianon soittoa ja ulkoilua, bumerangi lentää pitkälle kotipihalla. Uuden kodin rakennuksellakin saattaa olla hommia.
Sakari ei ole ollut varsinaisessa koulussa päivääkään. Opettajana on oma äiti, joka tosin on opetusalan ammattilainen. Perhe valitsi kotikoulun sekä pitkän koulumatkan että kasvatuksellisten syiden vuoksi.
-Koulussa eletään siinä harhaluulossa, että samanikäisten sullominen samaan tilaan on hyvä. Että kaikki olisivat kiinnostuneita samasta asiasta. Ihanne olisi, että ryhmissä olisi eri-ikäisiä lapsia, sanoo kasvatustieteiden tohtori Hannele Levävaara.
Sakarin kaksoisveli Lauri valitsi tänä vuonna peruskoulun ja kulkee nyt päivittäin pari tuntia oman kunnan kouluun.
-Luulin koulua paljon tylsemmäksi, sanoo Lauri kokemuksistaan. - Parasta ovat välitunnit ja kaverit.
-Toisaalta olisi kiva mennä kouluun, mutta matka on pitkä. Pimeällä pitäisi lähteä ja pimeällä tulla takaisin, pohtii kotikouluun jäänyt Sakari.
Kotikoululaisten joukko on pieni, mutta kiinnostus asiaa kohtaan on kasvamassa. Suomessa on oppivelvollisuus, mutta ei koulupakkoa. Kotikouluun voi lapsensa siirtää ilmoittamalla siitä kouluviranomaisille, mitään erityisiä pätevyysvaatimuksia ei vanhemmille aseteta. Kotiopetuksessa olevan lapsen edistymistä kuitenkin seurataan mm. kokeiden ja tapaamisten avulla.
Monet kotikoululaisperheistä ovat valinneet tämän koulumuodon aatteellisista syistä, heidän mielestään nykyinen koulu ei tue kristillistä kasvatusta riittävästi.
-Meille tärkeää ovat arvot: jokaisen kunnioitus juuri sellaisena kuin hän on, sanoo loviisalainen Tarja Paavolainen, joka opettaa kotona neljää lasta. Perhe on kokeillut myös tavallista koulua, mutta mm. kiusaaminen huolestutti.
Kiskolaisen Shelbyn perheen kotikoulu alkoi kun pieni ja hyväksi todettu lähikoulu suljettiin.
-Lapset on päätetty siirtää pyörien päälle ja heitä kuskataan pitkiä matkoja, pahoittelee perheen äiti Jaana Shelby, joka opetti viittä lastaan kotona muutaman vuoden ajan. Shelby peräänkuuluttaa vaihtoehtoja perusopetukseen, esimerkiksi kotiopetuksen ja koulussa järjestettävien intensiivijaksojen järjestämistä. Toistaiseksi ehdotus on jäänyt vaille viranomaisten vastakaikua.
Arvostelijoiden mielestä kotioppilaat eivät saa välttämättä sosiaalisia taitoja. Perheet ovat eri mieltä: harrastuksia riittää ja ne ovat kodin ulkopuolella ikätoverien kanssa.
Toimittaja: Leena Reikko
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaisjournalismi