yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Sensuroi tai kuole

Venäläislehti Novaja Gazetan toimittaja Anastasia Baburova ja asianajaja Stanislav Markelov ammuttiin kylmäverisesti tammikuussa Moskovan keskustassa keskellä päivää.

SILMINNÄKIJÄ:
SENSUROI TAI KUOLE

YLE TV2 ma 14.12.2009

- Toimittajamme Anastasia Baburovan murhan jälkeen ajattelin, että elämä ei voi näin jatkua. Venäjällä ei voi enää elää ja tehdä toimittajan työtä. Baburova oli jo kuudes työntekijämme, joka on tapettu.

Näin toteaa Novaja Gazetan pitkän linjan toimittaja Vitali Jaroshevsky Silminnäkijän raportissa Sensuroi tai kuole. Toimittaja Juha Portaankorvan ohjaama ja Ivar Heinmaan kuvaama raportti antaa järkyttävän kuvan Venäjän sananvapauden nykytilanteesta. Toimittajia salakuunnellaan, seurataan, painostetaan, hakataan ja jopa murhataan.

Anna Politkovskajan murha vuonna 2006 teki Venäjän sananvapaustilanteen kertaheitolla tunnetuksi koko maailmassa. Sen jälkeen toimittajien tilanne on Venäjällä muuttunut entistä vaikeammaksi.

- Kremlin tukemat nuorisojoukot järjestivät syksyllä kotini ulkopuolella päiväkausia kestävän mielenosoituksen ja juoksentelivat pitkin rappukäytäviä jakamassa naapureilleni lentolehtisiä. Nashin porukat julkaisivat myös internetissä perheeni kuvat ja vaativat kostoa jopa nelivuotiaalle lapsenlapselleni, kertoo moskovalainen toimittaja Aleksandr Podrabinek.

- Kirjoitin kriittisesti neuvostoveteraaneista ja jouduin tästä hyvästä elämään viikkoja piilossa, maan alla. Myöhemmin minulle selvisi, että presidentin administraatiosta eli korkealta taholta oli annettu lupa kostaa minulle, jatkaa vainoista kärsivä Aleksandr Podrabinek.

Venäjä on toimittajille maailman kolmanneksi vaarallisin paikka Irakin ja Algerian jälkeen. CPJ:n (Committee to Protect Journalists) mukaan vuosien 1992-2009 aikana Venäjällä on saanut surmansa yli 50 toimittajaa. Monien toimittajien mielestä sananvapaus alkoi kaventua, kun pääministeri Vladimir Putin tuli valtaan.

- Novaja Gazeta on tutkinut mm. korruptiota aivan maan huipulle asti. Voin sanoa, että toimittajistamme kymmenen elää tällä hetkellä vaaranvyöhykkeellä, sanoo toimittaja Vitali Jaroshevsky.

Toimittaja: Juha Portaankorva
Kuvaaja: Ivar Heimaa
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaisjournalismi

KUVAT: YLE
KUVATEKSTIT:

Toimittaja Aleksandr Podrabinek (kuvassa keskellä) joutui Kremlin tukemien nuorisojoukkojen vainon kohteeksi kirjoitettuaan kriittisesti neuvostoveteraaneista.