yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Pohjakosketuksia

Hannu Räsänen istui vankilassa syyttömänä kolme ja puoli vuotta.

SILMINNÄKIJÄ:
POHJAKOSKETUKSIA

YLE TV2 maanantaina 21.12.2009

Pitkittyvät oikeudenkäynnit ja epäpätevät esitutkinnat horjuttavat Suomen mainetta oikeusvaltiona. Silminnäkijä kertoo kolme tarinaa oikeusturvan pohjakosketuksista.

Yhdessä tapauksessa jutut ehtivät vanhentua ennen esitutkinnan alkua, toisessa todistajien käyttö evättiin, kolmannessa yrittäjä istui vuosia vankilassa syyttömänä ennen asiansa oikaisua.

Silminnäkijä kysyy, onko oikeuslaitokseen pesiytynyt välinpitämättömyys uusi maan tapa.

Viime syyskuussa Helsingin käräjäoikeus hylkäsi raudoittaja ja yrittäjä Hannu Räsäsen saamat syytteet. Mies oli ehtinyt istua vankilassa kolme ja puoli vuotta.

- Syyttäjät vaihtuivat tiheään eikä koskaan pohdittu miksi sama mies jatkuvasti on tuomiolla samasta rikosvyyhdistä, sanoo miestä puolustanut asianajaja.

Räsänen oli tuomittu kuudessatoista eri oikeudenkäynnissä seitsemän vuoden ehdottoman vankeusrangaistukseen. Oikeudenkäynnit käytiin viidellä eri paikkakunnalla ja epäiltyjä rikoksia oli tutkinut lukuisa määrä poliiseja ja syyttäjiä.

- Kukaan ei ole jälkeenpäin pyytänyt anteeksi, kertoo Räsänen.

Pahimmassa tapauksessa Räsänen joutuu odottamaan vielä kymmenen vuotta ennen kuin hänet on kaikissa oikeusasteissa lopullisesti todettu syyttömäksi.

Suomen maine kansainvälisenä oikeusvaltiona horjuu lukuisten oikeudenkäyntien pitkittymisestä, varoittaa valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki. Hän epäilee oikeuskäsittelyjen edelleen pitkittyvän ankaran syyttäjäpulan vuoksi.

Toimittaja: Matts Dumell
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi