Pimeillä vesillä
Laiton kalansaalis on helppo ujuttaa lailliseen lastiin
SILMINNÄKIJÄ:
PIMEILLÄ VESILLÄ
YLE TV2 ma 8.2.2010 klo 22.05
Kolmasosa maailman kalasaaliista on YK:n arvion mukaan pyydetty laittomasti. Laiton kalastus lisääntyy, koska kilpailu hupenevista saaliista kovenee. Laillinenkin kalastus on nykyään liian suurta merien kantokyvylle.
Kalan syönnin terveellisyydestä puhutaan lännessä yhä enemmän. Kalan kulutusta kasvattaa myös väestömäärän lisääntyminen ja maksukyvyn parantuminen. Euroopan Unioni on maailman suurin kalan tuoja.
Silminnäkijä seuraa miten laittomasti pyydetty kala päätyy Euroopan kuluttajille. Ohjelmassa ollaan Greenpeacen Ezperanza-aluksella. Se toimii viranomaisten tuella avomeren kalastuksenvalvojana.
Hallitukset ja elintarvikejärjestö FAO yrittävät saada yhdessä ympäristöjärjestöjen kanssa laitonta kalastusta kuriin. Esimerkiksi Afrikan rannikon kehitysmaat eivät pysty jahtaamaan salakalastajia omilla kalustoillaan.
Ohjelma näyttää miten laiton kala muuttuu lailliseksi: se yksinkertaisesti siirretään laivasta toiseen. Valvontapartio löytää useita aluksia, jotka eivät käytännössä tule juuri lainkaan satamiin. Ne ovat valvonnan ja tarkastusten ulottumattomissa.
Useimmat luvatta kalastavat alukset tulevat Kiinasta tai Etelä-Koreasta. Troolarit ovat uskomattoman huonossa kunnossa. Osa jääkin kellumaan avomerelle ruosteisina autiosaarina.
Hygienia on myös kaukana siitä, mitä eurooppalaiset standardit vaativat. Kuitenkin tällaisetkin saaliit päätyvät EU:n leimoilla varustettuihin laatikoihin. Laatikoita jaetaan merellä laivalta toiselle.
Liikakalastus, ylikalastus tai ryöstökalastus tarkoittaa liian voimaperäistä kalastusta. Se voi olla myös laillista. Laiton kalastus (LIS-kalastus) tarkoittaa laitonta, ilmoittamatonta ja sääntelemätöntä kalastusta. Sen ”liikevaihto” on koko maailmassa jopa 10 miljardia euroa. Liikakalastus ja laiton kalastus kulkevat käsi kädessä.
Tämän vuoden alussa EU vaatii kalalta alkuperämerkintää, joka osoittaa, että se on pyydetty laillisesti. Käytännössä alkuperän hämääminen on vain kovin helppoa, kuten Silminnäkijä-raportti osoittaa. EU on myös itse osa ongelmaa, koska se ostaa oman liikekalastuksensa seurauksena kalastuskiintiöitä köyhiltä Afrikan mailta.
Tutkijat ovat ennakoineet, että nykyisellä tahdilla merten luonnonkala loppuu käytännössä noin 50 vuodessa. Laiton kalastus romuttaa pyrkimykset kalakantojen suojeluun. Kestävää kalastusta varten luodut sertifikaatit (MSC-sertifikaatti) ottavat vasta ensi askeleitaan. Ne ovat tavalliselle kuluttajalle kuitenkin ainoa keino varmistaa, että terveellinen ravinto on terveellistä myös ympäristölle.
Alkuperäismateriaali: FTC – The Film and Television Company, Iso-Britannia
Toimittaja ja ohjaaja: Phil Stebbing
Suom.toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi
Varastettua kalaa. Tekstin on maalannut kylkeen laittomia saalistajia jahtaava Greenpeacen iskuryhmä.
Laittomat kalastusalukset ovat pahimmillaan puhkiruostuneita.