yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Itämeren salaisuus


Donald Forsberg on entinen sotilastiedustelija, joka paljasti Itämeren salaisuuden: venäläiset ovat upottaneet Ruotsin talousvesille ydinjätteitä 1990-luvun taitteessa

SILMINNÄKIJÄ:
ITÄMEREN SALAISUUS

YLE TV2 ma 1.3.2010 klo 22.05

Ruotsin sotilastiedustelun salaisten raporttien mukaan venäläiset upottivat ydinjätteitä Itämereen Ruotsin talousvesille Neuvostoliiton hajottua. Ruotsalaiset halusivat pitää asian huippusalaisena, vaikka ydinjäte on suuri ympäristöriski.

Silminnäkijä näyttää tuoreeltaan Ruotsin SVT:n tutkivan journalismin Uppdrag Granskningin esittämän ohjelman "Östersjöns hemlighet". Se esitettiin Ruotsissa helmikuun alussa. Ohjelma herätti runsaasti myös kansainvälistä huomiota. Suomalainen versio on puolituntinen kooste.

Ohjelma kertoo, että Venäjä syyllistyi Itämerellä törkeisiin ympäristörikoksiin. Sotilastiedustelulähteiden mukaan venäläiset upottivat armeijan kemiallisia ja radioaktiivisia jätteitä vuosien ajan. Ydinjäteupotukset ajoittuvat niihin aikoihin kun Neuvostoliitto on hajomassa. Jätteet laivattiin Latvian rannikkokaupungista Liepajasta, jossa oli Neuvostoliiton sukellusvenetukikohta.

Tiedot perustuvat sotilastiedustelun entisen agentin Donald Forsbergin omaan kertomukseen. Tiedot varmistuvat, kun toimitus saa käsiinsä kolme huippusalaista raporttia samasta asiasta. Sen mukaan ydinjätedumppauksia tapahtui vuosien 1989-1992 välisenä aikana.

Forsberg murtaa sotilassalaisuuden, koska hänen mukaansa ympäristölle näin vaarallisen asian on tultava tietoon.

Huippusalaiset tiedot ovat olleet pienen piirin tiedossa. Tiedot on aikanaan kerrottu silloiselle ulkoministerille, mutta mihinkään toimenpiteisiin ei ryhdytty. Yksi syy oli se, että ilman tarkkoja sijaintitietoja oli mahdotonta varmentaa tietoja, puhumattakaan jätelastin nostamisesta. Ulkoministerinä toimi tuolloin Anna Lindh, joka kuoli salamurhan uhrina 2003.

- On tulevia sukupolvia kohtaan häpeällistä, jos tämä asia haudataan. Jos tulee ikäviä seurauksia parinkymmenen vuoden kuluttua, meiltä vaaditaan selitystä, miksi emme tehneet mitään vaikka tiesimme, sanoo Donald Forsberg.

Ydinjäteupotukset ovat tehty Gotlannin edustalle. Se ei kuulu kaasuputken linjausvyöhykkeeseen, mutta alueelle on suunnitteilla muita merenpohjaan vaikuttavia töitä, mm. kaapelointeja.

Ohjelmassa käydään myös Latvian Liepajassa Karostan laivastotukikohdassa. Entinen salainen sukellusvenetukikohta on nyt autio. Ydinjäteupotukset varmistavat, että Neuvostoliitolla oli Itämerellä ydinaseita, vaikka kansainvälisten sopimusten mukaan se oli kielletty. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen osa ydinmateriaalista vietiin Venäjälle, ja loput dumpattiin Itämereen.

- Kaikki, mitä ei voitu käyttää, kiireellä kaivettiin maahan, upotettiin mereen tai myytiin. Näin helpotettiin vetäytymistä sotilastukikohdasta, kertoo sotilashistorioitsija Juris Rakis.

Venäjän armeija on kiistänyt tiedot. Venäjän entinen laivastokomentaja, amiraali Vladimir Jegorov totesi ohjelman jälkeen antamassaan kommentissa uutistoimisto Interfaxille, että ”tämä on täyttä pötyä ja selvää provokaatiota”.

Ruotsissa ohjelma sai sen sijaan aikaan rikostutkinnan.

Toimittajat:, Sven Bergman, Joachim Dufvermark
Alkuperäismateriaali: Uppdrag Granskning, SVT, Ruotsi
Suom.toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi