yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Myrkytetty meri

Bornholmin satamassa on jatkuva hälytysvalmius siltä varalta, että kalastajien saaliiksi tulee kemiallisia aseita.

Silminnäkijä:
Myrkytetty meri

esitetty YLE TV2 18.9.08.

Itämereen haudatut kemialliset aseet ovat nousseet pintaan kaasuputkikeskustelussa. Myrkkyjä löytyy, mutta riskejä ei tiedetä.

Toisen maailmasodan jälkeen liittoutuneet sananmukaisesti myrkyttivät meren, kun saksalaisten kemialliset aseet piti tuhota. Sinappikaasua ja muita taisteluaineita sisältävät asehaudat ovat olleet kalastajien riesana. Nyt samoille sijoille suunnitellaan Venäjän ja Saksan maakaasuputkea.

Kemialliset aseet ovat yksi vahvimmista perusteluista vastustaa kaasuputken rakentamista. Kemiallisten aseiden sijainnista, määristä ja nykyisestä olomuodosta tiedetään silti yllättävän vähän ja vähää tietoa käytetään tarkoitushakuisesti.

Taistelukaasut ovat osittain hajonneet, osittain tallella. Hajoamistuotteet ovat myrkyllisiä, syöpää aiheuttavia aineita, kuten arseenia. Myrkkyjen kierrosta ja riskistä ei ole täsmällistä tietoa.

Kemiallisten aseiden lisäksi merenpohjassa makaa muita sodanaikaisia aseita ja ammuksia.

Silminnäkijän toimittaja Jari Hakkarainen seurasi kesän ajan kansainvälistä tutkimushanketta, joka yrittää määritellä myös taisteluaineiden aiheuttaman nykyisen ympäristöriskin ja vaikutuksen ravintoketjussa. Avainasemassa on entistä tarkemmat analyysit, joita tehdään kemiallisten aseiden kieltosopimuksen valvontaan erikoistuneessa laboratoriossa Helsingissä

Konkreettisimmin ongelma tunnetaan Tanskan idyllisellä kalastajasaarella Bornholmissa. Kalastajat ovat saaneet palovammoja. Pelastusviranomaiset ovat ympärivuorokautisessa lähtövalmiudessa, jos esimerkiksi ruostunut sinappikaasusäiliö nousee pohjatroolin mukana kalastusalukseen. Myrkkyjen käsittelystä on tullut rutiinia yli 700 tapauksen opettamana.

Myös maakaasuputkiyhtiö Nord Stream tutkii merenpohjaa. Yhtiön tiedotusmateriaalissa todetaan, että todisteita kemiallisista aseista ei ole.

- Pohjamutiin hautautuneet aseet eivät kuvissa näy, mutta ei ole epäilystäkään niiden olemassaolosta, sanoo tutkija Hans Sanderson Tanskan ympäristöministeriöstä.

Havainto riippuu siitä, miten havaintoja tehdään. Mikrolitran miljoonasosan erottelukykyyn pystyvät laboratoriotutkimukset ovat eri asia kuin sukellusveneen hylyn tai miinan erottava kuvaus. Myös Nord Stream on nyt tekemässä kemiallisia analyysejä putkireitin varrelta.

Myrkyt elävät omaa elämäänsä hajoten ja muodostaen uusia yhdisteitä. Ilman kaasuputkeakin niiden riski on olemassa.

- Sinappikaasu on tavallaan itse hoitanut itsensä muuttumalla kiinteäksi, mutta muiden ikävien aineiden osalta tilanne on monimutkaisempi, niitä voi siirtyä ravintoketjuun, muotoilee riskiarviota tekevän tutkijaryhmän koordinaattori Tapani Stipa Merentutkimuslaitokselta.

Sodan muistot voivat siis nousta pintaan ja tulla kalojen mukana ruokalautaselle asti.

Toimittaja: Jari Hakkarainen
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi