yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Piispa Irja Askola ja kirkon jäsenkato

Lähettänyt: atuubi 18.10.2010 - 17:07

Helsingin piispa Irja Askola pohtii viime aikaista kirkosta eroamis-ilmiötä Ajankohtaisen kakkosen homoillan jälkeen.

Toimittaja: Ella Airas
Kuvaaja: Joonas Reijonen

Arvostelujen keskiarvo: 7.8 (23 ääntä)
Katsottu 11828 kertaa
Katso kommentit (9)

Ei jäsenkadon syyt ole siinä ettei hyväksytä sairaita suhteita

Kirjoittanut: K.E.A.T 18.10.2010 - 21:46

Uskon että nyt kansankirkosta eronneet ovat vasta lumivyöryn alkua. Suurin erosyy on kuitenkin se että kirkon johto on poikennut liian kauas Raamatun opetuksista.
Kysymyksessä ei ole missään nimessä se ettei kirkko hyväksy homosuhteita, vaan siksi että se ne hyväksyy, olkoompa erosyy mikä tahansa niin todellinen kansankirkon salien tyhjeneminen ohjataan korkeuksista. Eronneista vaan suuri osa siirtyy sellaisiin kristillisiin yhteisöihin joissa kunnioitetaan Ramatun sanaa kirjaimellisesti.
Oman eroni syyt olivat Matti Väisäsen erottaminen papin virasta koska hän halusi noudattaa raamatun opetusta ja lisäksi uuden naispiispan vihkiminen piispaksi. Koska hän ei halua noudattaa raamatun opetusta. Mikä tämä tällainen pelleksi muuttunut järjestelmä oikein on ?

Oikeat uskovat lähtevät kirkosta!!!

Kirjoittanut: Vieras 18.10.2010 - 21:55

Kirkossa on paljon Raamatun totuuteen uskovia ihmisiä!!
En mä voi olla kirkossa jossa piispat ja kirkon johtohenkilöt toimivat Jumalan sanaa vastaan !!!
Pyhä Henki lähtee samasta ovenraosta josta piispat toivottavat synnin harjoittamisen tervetulleeksi!!!!
Onneksi löytyy vapaista suunnista tervettä Jumalaan sanaan perustuvia seurakuntia!

Kanttorin näkökulma

Kirjoittanut: Anna-Leena 18.10.2010 - 22:13

Työni puolesta soitan lukuisissa vihkimisissä ja poikkeuksetta vihkivä pappi lukee Raamatusta tietyt kohdat esim. 1.Moos. 2:18-24, jossa Jumala luo miehelle sopivaksi avuksi naisen ja antaa heille myöhemmin käskyn lisääntyä ja täyttää maa. Vihkivirtenä käytetään hyvin usein virttä 239, jonka toisessa säkeistössä lauletaan: Kuin Kristus seurakuntaa kärsii ja rakastaa, niin myöskin mies ja vaimo toisiltaan hoivan saa... Jos tämä sukupuolineutraali avioliittolaki menee nyt läpi kirkossakin, herää kysymys pitääkö meidän kirjoittaa Raamattu ja virsikirja täysin uusiksi eli edessä olisi uusi Raamatun "käännös" ja virsikirjauudistus. Hakemallakaan pyhästä kirjasta ei löydy tekstiä mies- tai naisparien vihkikaavaan ja Raamatun tekstit kuitenkin ovat niitä pakollisia kirkollisissa toimituksia.

Pakosta koen myös sukupuolineutraalin avioliittouudistuksen syrjivän moniavioisuutta kannattavien tai lähisukulaisiin rakastuvien henkilöiden vaatimuksia. Miksi uudistaa avioliittokäsitys vain yhdeltä kohdin ja tiettyjä sukupuolivähemmistöjä suosien? Johonkin on raja vedettävä ja se raja löytyy Raamatusta, joka on avioliittokäsityksen suhteen varsin yksiselitteinen.

Voi näitä kirkonmiehiä!

Kirjoittanut: Petrus 19.10.2010 - 09:10

Kirkko on menettänyt luotettavuutensa, kun se on kuunnellut vanhat moraaliarvonsa kyseenalaistaneen yhteiskunnan ääntä. Tätä ovat säestäneet kirkon omasta keskuudesta nousseet liberaalin teologisen koulutuksen saaneet ja Jumalan sanan auktoriteetin kyseenalaistaneet väärät paimenet. He veisaavat esilaulajina otsikossa mainittua vanhaa virttä. Logiikan puute on johtanut uskottavuuden menettämiseen. Virallisen opin ja nykykäytänteiden välillä on huutava ristiriita!

Odotan suoraselkäisyyttä kirkonmiehiltä. Miten ihmeessä osa pappeja ja piispoja voi hyväksyä homoliitot samaan aikaan, kun he lukevat hurskas ilme kasvoillaan jumalanpalveluksissa Jumalan sanaa kirkkokansalle?!? Saatte te siunailla homoliittoja niin paljon kuin kalenterista tilaa löytyy. Mutta älkää tehkö sitä Jumalan nimissä! Teidän siunauskaavanne ei muuta mustaa valkoiseksi. Ja muistakaa varmistaa kummien kyvyt miehekkääseen kristilliseen kasvatukseen niille lesboparien pojille, joita kastatte. Yrittäkää edes. Onko siellä kirkossa ollenkaan miehiä isolla M:llä, jotka eivät seisoisi kädet ylhäällä, kun homoiljettävyyttä tungetaan sakasteihin? Pelkkä rakkaudesta ja hyväksymisestä lässyttäminen saarnastuolissa ja silmien osaaottava pyörittely moniarvoisen yhteiskunnan haasteiden edessä on johtanut tiennäyttäjistä helvetin rannan maalareiksi. Onko siitä jo kauan, kun valot sammuivat siellä kaapeissa - eikun kappeleissa?

Missä on kirkonmiesten - ja erityisesti naisten logiikka?

Kirjoittanut: Loogikko 19.10.2010 - 09:18

Ajatellaanpa asiaa yleisesti loogisen ajattelun pohjalta. Matematiikassa mikä tahansa ristiriidaton lausejoukko voidaan asettaa aksioomajärjestelmäksi. Jos nämä perusolettamukset ovat oikeat niin niistä loogisesti oikein johdetut päätelmät ovat oikeita. Jos taas perusolettamukset ovat vääriä, niin niistä loogisesti oikein johdetut päätelmätkin ovat vääriä, koska lähtöjärjestelmä on vinoutunut.

Sama pätee suhtautumisessamme Raamattuun. Onko se Jumalan ilmoitus ihmisille vai ei? Vai onko se vain Kalevalaan verrattava kokoelma legendoja ja ihmisten kertomuksia jumaluudesta? Peruskysymys on siis se, uskommeko Raamatun olevan Jumalan ilmoitusta vai emme. ”Onko Jumala todellakin sanonut?”. Mikä on perusolettamuksemme? Siitä riippuu jatkopäätelmien laatu ja sisältö.

Jumala loi miehen ja naisen, Aadamin ja Eevan (suom. huom. ei Eeron!). Heitä kehotettiin liittymään toisiinsa. Avioliitto on perusta miehen ja naisen väliselle yhteydelle ja suvunjatkamiselle, joka on yksi luonnon johtavia periaatteita elämän säilymiselle ja moninkertaistumiselle. Naisen ja miehen hyvinvoinnin uhkaksi paratiisissa nousi perkeleen juonikas kysymys: ”Onko Jumala todellakin sanonut?”. Avioliitto ulkoisena instituutiona ei tietenkään takaa sen sisältöä. Siitä todisteena perheiden pirstaleisuus ja lasten turvattomat kasvualustat. Mies ja nainen luotiin samanarvoisiksi, mutta erilaisiksi. Ei Raamattu vain kiellä homosuhteita, vaan se kuvaa miehen ja naisen välisen suhteen positiiviseksi Jumalan tarkoittamasksi parisuhteeksi.

Luonto opettaa

Kirjoittanut: Einstein 19.10.2010 - 09:56

Luonto toimii järjestelmällisten luonnonlakien mukaan. Esimerkiksi painovoima vaikuttaa kahden kappaleen välisenä vetovoimana. Sen perusteella taivaankappaleet pysyvät radoillaan. Sähköinen vuorovaikutus perustuu kahdenlaisten varausten (+ ja -) välisiin veto- ja hylkyvoimiin. Aineen rakenteen ja pysyvyyden kannalta on olennaista, että erimerkkiset varaukset vetävät toisiaan puoleensa. Atomitasolla negatiiviset elektronit pysyvät näin positiivisesti varatun ytimen vaikutuspiirissä.

Vastaavalla tavalla ihmisten elämää säätelevät syy-seuraussuhteisiin perustuvat lainalaisuudet, jotka Luoja on hyväksi nähnyt. Raamattu ilmoittaa näitä periaatteita ihmiselle, joka voi – toisin kuin eloton materia – valita, hyväksyykö hän Jumalan periaatteet vai toimiiko niitä vastaan. Raamattu nimittää jälkimmäistä synniksi. Perkele haluaa nostaa luodut kapinaan Luojaansa vastaan. Siitä on pohjimmiltaan kysymys myös homokysymyksessä. Raamattu asettaa positiivisen mallin miehen ja naisen väliselle yhteydelle ja turvalliselle perherakenteelle. Samalla se kieltää sekä Vanhassa että Uudessa Testamentissa yksiselitteisesti homoyhdynnät Jumalan suunnitelmaa vastaan rikkovana syntinä. Tämä ei ole riippuvainen raamattutulkinnasta, jos omaa sisälukutaidon!

Sukupuolineutraali avioliitto on käsitteenä yhtä absurdi kuin erimerkkisten sähköisten varausten olemassaolon kieltäminen. Homoasiamiehet ovat kuin taivaalla leijailevat laskuvarjohyppääjät, jotka väittävät painovoiman vanhentuneen.

Kuka meistä on synnitön?

Kirjoittanut: Ihminen vaan 19.10.2010 - 11:06

Otsikkoni myös vastaa: onpa järjetön kysymys, ja kuitenkin viimeinen viikko
on ollut yhtä pohdiskelua lesbojen ja homojen "synnillisyydestä".

Mielestäni kenelläkään ihmisellä ei ole varaa puhua toisten synneistä, omis-
sa on riittävästi mietittävää. "Ajatuksin, puhein ja teoin olen pyhän tahtosi rik-
konut."

Uskontomme peruskivi on Jumalan armo. Koska siis kaikki olemme syntisiä,
meidän turvamme on Jumalan anteeksianto. Jeesus on ristinkuolemallaan
sovittanut pahat tekomme, kuten Uudessa Testamentissa todetaan.

Jokainen jumalanpalvelus kirkoissamme päättyy Isä meidän-rukoukseen ja
Herran siunaukseen. Hyvä niin, sillä penkeillä istuvista kaikki tarvitsevat niitä.

Tässä valossa tuntuu kummalliselta, etteivät papit voisi muka siunata esimerkiksi juuri Herran siunauksella parisuhteensa rekisteröinyttä paria
kirkossa, jos he niin haluavat.

Ajankohtaisen kakkosen homoiltaa jonkin verran katsoneena toteaisin, että
ko. ohjelma sai varsin kyseenalaisen "sulan hattuunsa." Jo pelkästään se,
että mukaan oli pyydetty Päivi Räsäsen ja Pentti Oinosen kaltaisia keskus-
telijoita, osoitti, että tarkoitus oli korostaa toisen osapuolen joustamatto-
muutta näissä asioissa. Kun vielä piispoistamme oli paikalla Matti Repo,
joka tunnetaan piispakatraamme ehkä kaikkein vanhoillisimpana, asetel-
ma oli valmis. Kirkkomme kanta saatiin näyttämään tosi tylyltä, ja joukkopa-
ko kirkon jäsenyydestä alkoi.

Herää kysymys, tämäkö oli toimittajien tarkoitus.

Kukako synnitön?

Kirjoittanut: Armotonko? 19.10.2010 - 12:53

Edellisen kommentin kirjoittaja sotkee synnin ja synnittömyyden, armon ja armottomuuden, anteeksiannon ja anteeksiantamattomuuden juuri sillä tavalla kuin liberaalit kirkonmiehet ovat opettaneet.

Jeesus suhtautui synnin tekijöihin armollisesti, mutta sanoi esimerkiksi aviorikoksesta kiinni jääneelle naiselle, ettei tämän tulisi vastedes syntiä tehdä.

Jumala ei ole pelkästään armollinen. Hän on myös kiivas Jumala, tuomion Jumala. Ei hän siunaa syntiä - hänen luomisjärjestystään vastaannousemista. Armollisuus ei ole sormien läpi katselemista.

On totta, ettei tule huolehtia toisten synneistä. Mutta ei Suomen kansan tule hyväksyä sellaista, mikä nousee selkeää Jumalan ilmoitusta vastaan. Mies ja nainen luotiin, heitä varten asetettiin aviolitto. Nytkö romutetaan lainsäädännöllä ikiaikainen säätämys? Jumalan tuomio kohtaa kaikkea jumalattomuutta - ennemmin tai myöhemmin.

Kirkko on ottanut liberaalin linjan suhteessaan Raamattuun. Perkeleen juonikas kysymys "Onko Jumala todella sanonut?" on nielty. Ja nyt niitetään satoa. Tiennäyttäjästä on tullut mitäänsanomaton kaiken nielijä.

Ei kirkon homoliittojen siunaaminen muuta mustaa valkoiseksi. Ei se saa Jumalaa hyväksymään ja siunaamaan iljetystä, jonka Hän on sanassaan selkeästi kieltänyt luomisjärjestyksen vastaisena. Voi piispat, mihin olette kirkkoa viemässä!!!

En minä ainakaan siunaisi lastani, joka tulisi luokseni ja pyytäisi minua siunaamaan hänet Amsterdamiin huumeenhakumatkalle? Tarttuisin niskasta kiinni ja nuhtelisin. Se olisi rakkautta.

Ei kukaan ole synnitön, mutta ei synnissä elämistä pidä ehdoin tahdoin jatkaa. Eikä kannustaa muita jatkamaan. Eikä vesittää Raamatun sanaa siitä, mitä se sanoo synniksi.

kirkko

Kirjoittanut: Vieras 19.10.2010 - 16:58

Kannattaako vaihtaa kirkkoa mikäli en pidä vaikkapa naispappeudesta? Mikä on katolisen kirkon kanta tähän?

katso video

video

Tehokkaasti terveellistä D-vitamiinia

katso video

video

Vege vege - kasvissyönti ja lihan hinta

katso video

video

Valoja ja varjoja, osa 1

katso video

video

Miten nuorten esimerkeillä eli aikuisilla menee...

katso video

video

MS-tauti estradilla Avainteatterissa

katso video

video

Alkoholin arvet, osa 2

katso video

video

Alkoholin arvet, osa 1

katso video

video

Kansan tuomio Halla-aholle!

katso video

video

Valoja ja varjoja, osa 2