arkisto
   
   
 tulevat ohjelmat

KEVÄT 2004

5.1.2004 ohjaus: Ghadi Boustani

Jalkapallo pitää maapallon rajoja pilkkanaan. Jeremenkon perhe muutti kymmenen vuotta sitten kylmään pohjolaan, nyt nuorimmainen on astumassa Suomen maajoukkueen piiriin. Suomesta on tullut kotimaa.

12.1.2004 ohjaus: Heikki Soini

Suomalainen nuori paperi-insinööri toimii tehtaan johtajana Itävallassa. Hän käy videokirjeenvaihtoa nuoren zulunaisen kanssa, joka opiskelee paperi-insinööriksi Suomessa.

19.1.2004 ohjaus: Gustavo Consuegra

Hymyilijä. Balilainen näyttelijä Janek Sutisna muutti Suomeen vuonna 1992. Hänen suvussaan elää voimakkaana näyttämötaideperintö. Balilainen topeng, naamioteatteri, on löytänyt tiensä Suomeen. Janek on piirtäjä, tanssija, klovni ja savusaunan ystävä, joka rakentaa yhteyksiä Balin ja Suomen välille.

26.1.2004 ohjaus: Katri Huusari

Suomalaiset opiskelijat oppivat Walesissa "talon tavoille". Walesilaiset nuoret suomalaisten puristuksessa.

2.2.2004 ohjaus: Lien Ha

Näyttelijän elämää. Ohjelmassa tavataan mm. näyttelijä Joel Holmberg, joka on muuttanut USA:sta vanhempiensa kotimaahan Suomeen.

9.2.2004 ohjaus: Heikki Soini

Miltä nyt tuntuu - juoksija Wilson Kirwa.

16.2.2004 ohjaus: Taisto Lapila

Unkarissa ja Suomessa on myös romanitoimittajia Janos Kovacs ja Miriam Schwartz käyvät videokirjekeskustelua työstään ja todellisuudestaan.

23.2.2004 ohjaus: Andrei Karvonen.

Artin kasvot. Henkilökuva virolaisesta nuoriso-ohjaajasta ja tanssijasta Andrei Neuvosesta.

1.3.2004 ohjaus: Viktor Belousov

Tärkeintä on osata unelmoida. Ohjelmassa tavataan virolaiset keksijäveljekset.

8.3.2004 ohjaus: Ria Karhila ja Seppo Seppälä

Inkerin naistenpäivä keltossa. Maija Mulkahainen Pietarin katveessa inkeriläiskylässä on kutsunut kansainvälisen naisryhmän syömään kunnon kotiruokaa ja pistämään asiat kohdalleen. Afrikka, Karibia ja USA syövät vainajien suulla, kaikkea pitää maistaa, kaikki mananlaisetkin on kutsuttu juhliin.

15.3.2004 ohjaus: Abdi Omar

Nuoret somalit kertovat omin sanoin mitä 2000-luvun Suomi antaa ja vaatii. Missä ja mikä on koti.

22.3.2004 ohjaus: Ghadi Boustani

Grzegoz Kosieradzki rakastaa Suomen metsiä ja sieniä. Hän opettaa maahanmuuttajaoppilaita viidellä kielellä ja valokuvaa muistaakseen tuoksut Puolasta ja Suomesta.

29.3.2004 ohjaus: Minna Tienhaara

Uiguurien perinteinen kulttuuri on ollut vuosisatojen saatossa monien myllerrysten kourissa. Suomeen syyskuussa 2003 pakolaisena saapunut Obulkasim Ahmad Said kertoo oman tarinansa siitä, kuinka hän ja monet muut Kiinan uiguurit ovat kärsineet maansa kovaotteisesta ihmisoikeuspolitiikasta.

5.4.2004 ohjaus: Viktor Belousov

"Omalla kielellä...". Vanhemmat ja lapset pohtivat monikielisten perheiden teemaa ja yrittävät löytää vastausta tähän monimutkaiseen kysymykseen.

12.4.2004 ohjaus: Anni Heiskanen ja Kati Hernesniemi

Ja lähimmäistä niin kuin itseäsi. Ohjelmassa puhutaan hyvyydestä ja konkreettisesta hyväntekemisestä eri uskontojen näkökulmista.

19.4.2004 ohjaus: Gustavo Consuegra

Argentiinalaisen Jaime Potensen elämän tarkoitus on olla maahanmuuttaja. Jo hänen vanhempansa olivat maahanmuuttajia ja hänen lapsensa on adoptoitu Kolumbiasta. Elämä on maahanmuuttamista. Jaime Potense on maahanmuuttajien edelläkävijä ja suunnannäyttäjä.

4.5.2004 tiistain uusinta

Norjalainen Nina Eliassen Brym on kokenut äidiksi tulemisen kahdella eri tavalla. Nyt jo teini-ikäisen Marian hän synnytti, Randy Michael on adoptoitu Guatemalasta. Nina kertoo ohjelmassa päiväkirjamaisesti Michaelin adoptointiprosessista ja sopeutumisesta uuteen perheeseen. Tuotanto NRK, Norja.

10.5.2004 ohjaus: Leena Lilja

Täydellinen laitos. Kalevalan runoja ilmestyi Vietnamissa vuonna 1994 kääntäjä Bui Viet Hoan ansiosta. Käännös on palkittu Vietnamin Kirjallisuusliiton korkeimmalla palkinnolla ja menestyksen saavuttaminen vaati Bui Viet Hoalta syvällistä sukeltamista Kalevalan henkilöiden maailmaan ja tämän vieraan kulttuurin avaamista vietnamilaisille lukijoille.

17.5.2004 ohjaus: Natasha Kozuhova

Anastasija Lapsui ja hänen miehensä Markku Lehmuskallio ovat tunnettu luova pariskunta. Yhdessä he ovat tehneet monta elokuvaa sekä saaneet paljon palkintoja Suomessa ja ulkomailla. Lähes kaikki heidän elokuvansa kertovat pohjoisesta, tundrasta ja pohjoisen kansasta. Ohjelmassa Anastasija kertoo elämästään.

24.5.2004 ohjaus: Seppo Seppälä

Polkupyörällä yli rajan. Venäjän raja on paperia, kansainvälinen ryhmä pyöräilijöitä kohtaa Terijoella venäläisen eläkeläispyöräilijöiden ryhmän.

City Folk alkaa 7.6.2004

Basaarin ohjelmapaikalla esitetään kesällä monikulttuurinen City Folk -sarja, joka kertoo eri puolilla Eurooppaa asuvista ihmisistä. Jokaisessa ohjelmassa vieraillaan aina yhdessä kaupungissa ja tutustutaan siellä asuviin ihmisiin. Kesän aikana nähdään yksitoista osaa EBU -yhteistyönä toteutetusta sarjasta.

City Folkin Euroopan kierros alkaa Helsingistä. Ensimmäinen henkilökuva kertoo 13-vuotiaasta suomenruotsalaisesta Jahkob Tjäderistä, joka pelaa intohimoisesti roolipelejä. Laivanrakentamisesta haaveileva Jahkob on elänyt rastakulttuurin keskellä koko elämänsä. Toisessa henkilökuvassa esittäytyy Zahra Abdulla, joka on yksi kuudesta tuhannesta Suomessa asuvasta somalialaisesta. Kätilönä työskentelevä Zahra ei ole suostunut jämähtämään muiden ihmisten määrittelemäksi objektiksi, vaan on halunnut vaikuttaa yhteiskuntaan omilla toimillaan. Hänet onkin valittu vihreiden kaupunginvaltuutetuksi Helsingissä. Kolmantena henkilönä ohjelmassa tavataan entinen Nokian insinööri Timo Noko. Nykyään työttömänä elävä ja vapaudestaan nauttiva Timo on rakentanut kajakin ja melonut sillä muun muassa Tyynessä valtameressä Amerikan mantereen rannikkoa pitkin Chilestä Alaskaan.

Muut kaupungit, joiden ihmisiin City Folk kesän aikana katsojat tutustuttaa, ovat Tukholma, Oslo, Dublin, Zagreb, Sofia, Lissabon, Praha, Budapest, Koper ja München.