arkisto
arkisto 1999 arkisto 2000 arkisto 2003 arkisto 1998 arkisto 2001    
   
 aikataulu
tammikuu
helmikuu
maaliskuu
huhtikuu
toukokuu
kesäkuu  
heinäkuu
elokuu
syyskuu
lokakuu
marraskuu
joulukuu
     
     
     
     
     

BASAARI 2002

7.1. 2002 ohjaus: Ghadi Boustani
3-vuotias lappeenrantalainen Roni lähtee ensimmäistä kertaa Libanoniin, isänsä kotimaahan. Beirutissa Roni viettää joulua yhdessä isoäitinsä ja muiden sukulaisten kanssa.

14.1.2002 ohjaus: Minna Kulonen
Matkalla menestykseen. Jing Ping ja Li Xiao Dong saapuivat muutama vuosi sitten Suomeen. Ylimääräistä aikaa ei opiskelun ja töiden väliin ole paljon jäänyt. Vastavihitty vaimo, vanhemmat ja sisarukset saavat ajatukset kuitenkin palaamaan takaisin Kiinaan.

21.1.2002 ohjaus: Pentti Turunen/ Zen City Communications
Wote ja vinai. Näiden eksoottisten soitinten omistajat ovat Kosai Duangjai Thaimaasta ja Arumoli Sivapalan Sri Lankasta. Molemmat naiset ovat harjoitelleet oman kulttuurinsa perinnetansseja viisivuotiaasta asti. Tanssin, musiikin, matkustelun ja työnteon lisäksi he ovat löytäneet uuden kotimaan Suomesta.

28.1.2002 suunnittelu: Mohammad Matooq, ohjaus: Minna Tienhaara
Kadotettu kotimaa. Israelissa, entisessä Palestiinassa on sodittu melkein 54 vuotta. Palestiinalainen Mohammad Matooq on syntynyt Syyriassa pakolaisleirillä, eikä ole koskaan käynyt kotimaassaan. Tällä hetkellä hän opettaa matematiikkaa lukiolaisille Espoossa.

4.2.2002 suunnittelu ja ohjaus: Andrei Karvonen
Eilina Gusatinsky kertoo elämästään ja työstään venäläisen Spektri-lehden päätoimittajana. Myös venäjäklubin teatteriryhmä Sadko esittäytyy.

11.2.2002

Yhdysvalloista Atlantasta kotoisin oleva David Barber muutti Suomeen vuonna 1998. Saunahullu amerikkalainen työskentelee kesäleireillä ja puhuu mielellään kotimaansa leiritavoista. Kommunikointi Davidin kanssa tapahtuu amerikkalaisella ja suomalaisella viittomakielellä.

18.2.2002 ohjaus: Michelle Sujballi

Ruoka yhdistää eri kulttuureja. Julia, kotitalousopettaja Zimbabwesta sekä Randy, kokki Yhdysvalloist, puhuvat ruuasta ja valmistavat omien kulttuuriensa ruokia.

25.2.1002

Basaarin kuvausryhmä raportoi afgaanipakolaisten elämää ja arkipäivää suoraan Pakistanista, Shamshatoon pakolaisleiristä. Studiokeskustelussa puhutaan väkivallasta, kostosta, sodasta sekä selviytymisestä.

4.3.2002 ohjaus: Aleksis Kouros

Onnenpyörä on pyörinyt Teheranissa. Voittajat pääsevät Suomeen, häviäjät jäävät taistelemaan köyhyyttä vastaan - tai joutuvat palaamaan Afganistaniin. Suomi ottaa vuosittain noin 700 kiintiöpakolaista.

11.3.2002 ohjaus: Gustavo Consuegra

Neida on 33-vuotias bolivialainen nainen, jonka isä murhattiin ennen kuin hän syntyi. Hän asui 15 vuotta sademetsässä setänsä kanssa, jonka jälkeen hän siirtyi Italiaan nunnaluostariin. Yhdeksän vuoden jälkeen rakkaus voitti luostarin mystiikan. Tällä hetkellä Neida asuu Suomessa suomalaisen aviomiehen ja kahden lapsen kanssa.

18.3.2002 ohjaus: Tapio Kujala

Ohjusten, sotilaiden ja pommitusten keskellä eletään arkea ja rakastutaan. Rakkautta Gazassa" katsoo uutiskuvien taakse nuorenparin, Terhi ja Ahmad El Massrin, elämään Gazan kaistaleella. Nuoripari avioitui Suomessa vuosi sitten helmikuussa, mutta he asuvat, työskentelevät ja opiskelevat Gazan kaupungissa. Terhin ja Ahmadin suhdetta koettelee kulttuurin erilaiset arvot - anoppi, naisen asema, yhteinen ajankäyttö ja tietysti politiikka.

25.3.2002 ohjaus: Kebede Mergia

Kvaerner Masa-Yards tunnetaan maailmanlaajuisesti korkealuokkaisesta laivanrakennustaidostaan. Yhtiön henkilökunnasta 13% on siirtolaisia ympäri maailmaa. Ohjelmassa "Valkoinen myrsky" ulkomaalaiset työntekijät keskustelevat kohtaamistaan haasteista sekä toiveistaan jokapäiväisessä tiimityöskentelyssä.

1.4.2002 ohjaus: Maria Talero

Jumala, missä sinä olet? Pilar Kolumbiasta, Susan Filippiineiltä ja Emmanuel Camerunista kertovat miltä tuntuu elää katolisena Suomessa ja kuinka uskonto auttaa heitä elämässä.

8.4.2002 ohjaus: Tikke Tuura ja Aram Aflatuni

Basaarin kuvausryhmä työskenteli koko helmikuun Pakistanissa tehden ohjelmia pakolaisten arjesta. Kuinka kaikki tapahtui? Minkälaisia ajatuksia kuukauden aikana syntyi tekijöiden mielissä? Minkälaisia viestejä sadat suomalaiskatsojat lähettivät leirille ja kuinka niihin vastattiin?

15.4.2002 ohjaus: Michelle Sujballi ja Minna Tienhaara

Avioeron karuselliin joutuu nykyään yhä useampi pariskunta. Eri maista kotoisin olevien parien avioeroja selitetään yleensä kulttuurieroilla. Eroamisesta ja kaksikulttuuristen lasten kasvatuksesta eron jälkeen puhuvat suomalainen Hanna Onwen, saksalainen Peter Löcke ja brasilialainen Maria Myllyaho. Hannan järjestämässä tukiryhmäkeskustelussa ovat mukana myös Caron Barnes Jamaikalta, Hanita Suni Israelista sekä Mukram Anton Irakista.

22.4.2002 ohjaus: Viktor Belousov

Kaikilla on kohtalo ja valinnan mahdollisuus elämässään. Valeri Nikitin muutti Suomeen Petroskoista. Hän on omistanut elämänsä musiikille, viulusta tuli hänelle kallisarvoinen ystävä jo lapsuudessa. Vaikeaa Valerilla oli sodan aikana, jolloin kenelläkään ei ollut aikaa ajatella musiikkia. Nyt Valeri on arvostettu muusikko, hänen orkestereitaan ovat Finland String Quartet ja Niki's Four Jazzmen. Hän on tehnyt myös sovituksen Calypso-musikaaliin yhdessä säveltäjän Mick Hanianin kanssa.

29.4.2002 ohjaus: Gustavo Consuegra

Alfonso Padilla työskentelee musiikkitieteen mvs. professorina Helsingin yliopistossa. Hän on julkaissut kirjoja, lukuisia tieteellisiä artikkeleita ja arvosteluja. Hänen tutkimusmatkojensa kohteena ovat olleet maat Etelä-Amerikassa ja Euroopassa. Alfonso Padilla saapui Suomeen poliittisena vankina vuonna 1975 suoraan vankilasta Chilestä. Hän joutui ystävineen kärsimään Pinochetin diktatuurista; monet heistä siepattiin ja tapettiin. Suomi pelasti Alfonson elämän.

30.4.2001 ohjaus: Seppo Seppälä, Pauliina Jalasmaa, Tikke Tuura

Hiski Salomaan Tiskarin polkka ja Askon kolmirivinen saavat kyytiä Basaarin vappukonsertissa. Suomeen muuttaneet laulajat ja muusikot esittävät vuosisadan alun suomalaisten tekemiä siirtolaislauluja selvällä Suomen kielellä. Badu Ndjai, Bina Nkwazi, Antonia de Cordoba ja Bruno Puolakainen ilakoivat laulaen suomalaishaitarin säestyksellä Riihimäen Työväentalo-museolla.

6.5.2002 ohjaus: Tapio Kujala (uusinta, ensiesitys 18.3.2002)

Ohjusten, sotilaiden ja pommitusten keskellä eletään arkea ja rakastutaan. "Rakkautta Gazassa" katsoo uutiskuvien taakse nuorenparin, Terhi ja Ahmad El Massrin, elämään Gazan kaistaleella. Nuoripari avioitui Suomessa vuosi sitten helmikuussa, mutta he asuvat, työskentelevät ja opiskelevat Gazan kaupungissa. Terhin ja Ahmadin suhdetta koettelee kulttuurin erilaiset arvot - anoppi, naisen asema, yhteinen ajankäyttö ja tietysti politiikka. Tämä ohjelma jää pois, jos Suomi on pelivuorossa jääkiekon MM-kisoissa.

13.5.2002 ohjaus: Seppo Seppälä ja Tommi Virtanen

Karibian ja Välimeren sielunsa etsijät kohtasivat helmikuisessa Repoveden kansallispuistossa menneisyytensä ihmiset ja esineet. Jamaikalainen ja ranskalainen kulkija löysivät Suomen talvisesta luonnosta maagisen yhteyden itseensä. Michelle Sujballi mukana olivat Mira Martinaho Brasiliasta, Henry Appleton Jamaikalta, Sabrina Hafayed Ranskasta, Ainoah Garay Baskimaasta ja Glendon Stewart Jamaikalta.

20.5.2002 ohjaus: Michelle Sujballi ja Tikke Tuura

Monet ulkomailta Suomeen muuttavista naisista tulevat tänne avioliittoon. Liliane muutti Singaporesta Suomeen, koska oli kiinnostunut suomalaisista markkinoista. Hän halusi tuoda aasialaista kulttuuria, taidetta ja huonekaluja Suomeen avaamansa liikkeen kautta. Ohjelmassa seurataan Lilianea Suomessa ja matkustetaan hänen kanssaan Singaporeen.

27.5.2002 ohjaus: Aram Aflatuni, Lari Seppälä, Heikki Soini

Kalevalarunoilija Kauko Virtanen ja jenkkiräppäri Daniel Mondesire ottavat sanallista mittaa toisistaan kun Basaari palaa liikkuvan lavan maailmaan. Erilaiset maailmat kohtaavat ja yhteisenä nimittäjänä on vähintäänkin nykyinen kotikaupunki Tampere. Perinteen mukaisesti lavalla paljastetaan perheväkivaltaa, haaveillaan vaniljan tuoksusta ja nauretaan itselle - kuka tahansa voi kiivetä mukaan ohjelmaan ja puhua suunsa puhtaaksi.

BASAARIN KESÄSARJA CITY FOLK

City Folkissa tutustuttiin eri puolella Eurooppaa asuviin ihmisiin. Jokaisessa jaksossa nähtiin kolme henkilökuvaa yhdestä Euroopan kaupungista: jotkut heistä olivat paljasjalkaisia kaupungin asukkaita ja joillakin juuret olivat jossain toisessa maassa. Sarjassa oli kaksitoista osaa ja se toteutettiin yhteistyössä seuraavien eurooppalaisten tv-yhtiöiden kanssa: YLE, SVT, NPS, BR, DK4, MTV, NRK, ORF, RTE, RTP, TV de Catalunya ja TV Slovenija.

3.6.2002 City Folk: Turku

Ensimmäinen jakso vie meidän Turkuun, jossa tavataan luontaishoitaja Arja Tervasmäki. Hän on perehtynyt erityisesti kiinalaiseen lääketieteeseen ja japanilaiseen shiatsu -hierontaan. Toinen henkilökuva kertoo Somaliasta Suomeen kuusi vuotta sitten muuttaneesta Abdullahi Sultanista, joka työskentelee mikrotukihenkilönä auttaen maahanmuuttajia ja vanhuksia tutustumaan tietokoneiden saloihin. Opetusmetodeita hän ammentaa rakkaasta harrastuksestaan, kori-pallosta. Kolmantena tutustutaan Eija Lindelliin, joka toimii arkeologisen museon siivoojana. Tämä kolmen pojan äiti on vaikeasta lapsuudestaan ja elämästään huolimatta säilyttänyt uskonsa rakkauteen ja onnelliseen avioliittoon. Tuotanto YLE.

10.6.2002 City Folk: Barcelona

Sarjan toisessa osassa tutustumme katalonialaiseen vammaisuimariin Sonia Guiradoon. Vammastaan huolimatta Sonia on harrastanut uintia koko elämänsä ja osallistui Barcelonan vammaisolympialaisiin 1992 voittaen kultamitalin lisäksi kaksi pronssimitalia. Nykyään Sonia toimii uimavalmentajana. Ohjelmassa tapaamme myös Sonian äidin ja poikaystävän. Otman Chentouf on marokkolaisen suurperheen lapsi, joka jo kymmenenvuotiaana joutui lähtemään töihin ja on siitä asti työskennellyt mitä ihmeellisimmissä ammateissa. Viisi vuotta sitten Otman muutti Marokosta Barceloonaan ja vuosi sitten hän perusti oman vaatekaupan, jossa suunnittelee omia mallistoja. Vaikka sopeutuminen katalonialaiseen yhteisöön onkin sujunut hyvin, työasiat ovat kunnossa ja vaimokin on löytynyt, Otman ei pysty välttämään häneen aika ajoin kohdistuvaa rasismia. Kolmas City Folk tuttavuutemme Barcelonasta on Juanito Bayén. Juanito lopetti koulunkäynnin kesken lapsena ja aloitti työt äitinsä omistamassa baarissa tarjoillen asiakkaita. Työ on ollut Juanitolle koko elämä, hän ei ole naimisissa, eikä hänellä ole lapsia. Vuosien mittaan Juanito on tarjoillut tiskin takana niin Steven Spielbergille, kuin Ramblas'in katutytöille. Tuotanto: Espanja Televisio Catalunya

 

17.6.2002 City Folk: Kööpenhamina

City Folkissa tavataan Tanskan kansainvälisen nauruklubin puheenjohtaja Jan Thygesen. Klubin tehtävänä on opettaa ihmisiä nauramaan ja olemaan onnellisia. Janin oma elämä on ollut traaginen ja hänen yksityiselämänsä on edelleen sekaisin. Kööpenhaminan ydinkeskustassa kukkakauppaa pitävä iranilainen Jenik Babaroudi on jatkuvasti asiakkaiden ja tuttujen ympäröimänä. Hänen kukkakaupastaan on tullut maamerkki, jossa ihmiset tapaavat ja kaikki alueella tuntevat hänet. Kaikesta huolimatta Jenik tuntee itsensä yksinäiseksi. Leif Bork Hansen on tanskalainen pappi, joka on jo kahdesti ollut tuomittuna pakolaisten piilottamisesta. Syytöksistä huolimatta hän jatkaa työtään valtiovallan uhan alla ja haluaa kertoa kaikille, että ihmisten on autettava toisiaan ja otettava vastuu teoistaan. Tuotanto DK Tanska.

 

24.6.2002 City Folk: Klagenfurt

Josef Broman kutsuu itseään guruksi ja maailmanmatkaajaksi. Hän ei ole ajanut partaansa vuoden 1982 jälkeen. 48-vuotias entinen menestyksekäs vakuutusmyyjä, Porchen omistaja ja Bleiburgin kaupungin kaupunginvaltuutettu Josef Broman on asununt jo 15 vuotta kadulla. Hän sairastui skitsofreniaan vuonna 1983. Qian Qian Shao on 18-vuotias kiinalaistyttö, joka muutti Kiinasta Klangenfurtiin 9 vuotta sitten. Pienestä pitäen Qian on tottunut pärjäämään omillaan, koska vanhemmat eivät olleet koskaan paikalla. Nyt Qian opiskelee lukiossa, eikä opiskelumenestystä haittaa tarjoilijan työ isän omistamassa kiinalaisessa ravintolassa. Läksyt Qian tekee tarjoilun lomassa ravintolassa, mutta hänen suurin toiveensa on päästä pois ravintolaympäristöstä ja aloittaa oma vapaa elämä. Maximilian Müller on myynyt Klangenfurtin kaduilla makeisia ja leluja jo 52-vuotta. Työaika alkaa kello kuudelta aamulla ja kestää keski-yöhön asti. 72-vuotiaalla Maximilianilla ei ole koskaan ollut vapaa-aikaa ja työ on hänelle kaikki kaikessa. Kahdesti hän on ollut naimisissa, mutta molemmilla kerroilla vaimot ovat lähteneet pois. Tuotanto ORF Itävalta.

1.7.2002 City Folk: Uumaja

Entinen sarajevolainen, nykyinen uumajalainen 22-vuotias Tamara Spiric, pakeni sotaa perheensä kanssa ja muutti Uumajaan yhdeksän vuotta sitten. Tamara on kiinnostunut politiikasta, on aktiivijäsenenä kaupungin vasemmistonuorissa, sekä ehdokkaana tulevissa eduskuntavaaleissa. 27-vuotias meikkitaiteilija Erik Oldenmark adoptoitiin ruotsalaiseen perheeseen Kolumbiasta, kun hän oli pieni. Tällä hetkellä hän työskentelee teatterimaskeeraajana Uumajassa. Erik asuu poikaystävänsä kanssa ja he haluaisivat adoptoida lapsen heti, kun Ruotsin laki sallii homoparien adoptoivan lapsia. Ellacarin Blind on Ruotsin saamelainen, seitsemänvuotiaan lapsen äiti. Hän itse kasvoi kiertolaisperheessä ja sisäoppilaitoksissa. Nyt hän on Ruotsin kansallisen saamelaisliiton kulttuurisihteeri. Tuotanto: SVT Ruotsi.

8.7.2002 City Folk: Nürnberg

Ennen egyptiläisen miehensä kuolemaa Uten elämä pyöri ainoastaan lapsien, keittiön ja kirkon välissä. Miehensä kuoltua Ute ei halunnut jäädä surevaksi leskeksi, vaan otti ohjat omiin käsiinsä ja teki elämässään suuria muutoksia. Ernst Cran, nürnbergiläinen pappi on vannoutunut moniavioisuuden kannattaja. Hänellä on lapsia kolmen eri naisen kanssa. Hän on eronnut kirkon palveluksesta, mutta jatkaa papin työtä aktiivisesti ja itsenäisesti. Turkkilaissyntyinen Inci sisaruksineen on onnellisessa asemassa, koska heidän vanhempansa ovat rahoittaneet lastensa opiskelun. Kaikki sisarukset ovat korkeasti koulutettuja. Vain kolme viikkoa synnytyksen jälkeen Inci palaa takaisin töihin. Urakehitys, vanhempien korkeat odotukset ja Incin heitä kohtaan tuntemansa kiitollisuuden velka sekä ensimmäisen lapsen saanti aiheuttavat paineita. Tuotanto: BR Saksa.

15.7.2002 City Folk: Pécs

Maria Behek johtaa kolmea menestyvää ravintolaa ja hotellia Pécsissä. Menestyksellä on kuitenkin varjopuolensa; aikaa omille lapsille ei ole jäänyt paljoakaan ja nyt Maria yrittää korvata menetettyä aikaa lastenlastensa kanssa. Syyriasta kotoisin oleva Bakir Ghilan tuli Unkariin opiskelemaan lääketiedettä 1987. Opiskeltuaan Pécsin yliopistossa kolme vuotta hän lopetti opiskelut ja ryhtyi yrittäjäksi. Vuodesta 1997 hän on pitänyt pientä ravintolaa kaupungin keskustassa ja on naimisissa ja kahden lapsen isä. Vaikka Bakhir onkin onnellinen ja sopeutunut hyvin pécsiläiseen yhteisöön, hänen suurin haaveensa on muuttaa takaisin Syyriaan. Kolmannessa osassa tapaamme nuoren mustalaispojan Mark Királyn, joka haaveilee pääsystä Budapestin yliopistoon opiskelemaan näyttelijäksi tai ohjaajaksi. Toisin kuin useilla muilla mustalaislapsilla, Mark on onnekas, koska hänen vanhemmillaan on varaa kustantaa Markin jatko-opinnot. Tuotanto: MTV Unkari

22.7.2002 City Folk: Rotterdam

Pienenä rotterdamilainen René Ras oli ujo ja epävarma poika, mutta löydettyään Elvis Presleyn hänen elämänsä muuttui. Nykyään kaikki Renéen ympärillä on yhtä Elvis-maniaa, vaimosta taloon, mutta omat lapset ovat kyllästyneitä isäänsä ja tämän outoon kampaukseen. Entinen prostituoitu Mar Bennik on jo vuosia pyörittänyt poikansa kanssa monitoimitaloa Rotterdamissa. Paikasta on vuosien myötä muodostunut monen turvapaikka. Kun Mar tekee kuuluisaa hernekeittoa, monet ihmiset ilmaantuvat paikalle hakemaan ruoka-annoksensa. Nyt aluetta, monitoimitalo mukaan lukien, uhkaa purkamistuomio, mutta Mar on tottunut taistelemaan. Joâo Manuel Baptista työskentelee Rotterdamin telakalla. Vapaa-aikanaan hän maalaa studiossaan tai keksii uusia laitteita. Joâon vaimolla on toisinaan hermo kireällä alati keksintöjensä ja maalaustensa parissa touhuavan miehensä kanssa. Tuotanto: NPS Hollanti.

29.7.2002 City Folk: Oslo

Oslolainen 16-vuotias somalialainen Abdi haaveilee ammattijuoksijan urasta. Hän harjoittelee päivittäin norjalaisen ystävänsä Erlendin kanssa. Abdi on muuttanut ystävänsä Erlendin perheen luo, koska kasvattivanhempien luona on ollut vaikeaa. Abdin kasvatti isän mielestä Abdista on tulossa liian norjalainen. Nyt Abdi on löytänyt norjalaisen tyttöystävän. Miten käy, kun Abdi vie ensi kertaa tyttöystävänsä kasvattiperheensä luo kylään? 65-vuotias Hans Petter Hansen on ylpeä kahden Wartburg-auton omistaja. Hän on uhrannut koko elämänsä poliittiselle vakaumukselleen, kommunismille. Vaikka Hans Petter onkin eläkkeellä, hän on kiireisempi kuin koskaan. Vanhojen ystäviensä kanssa hän toimittaa kommunistista sanomalehteä nimeltä "Vapaus". Signe on Oslossa asuva lesbo naispappi. Kun hän meni naimisiin Astrin kanssa, seurakunnassa reaktiot vaihtelivat. Osa iloitsi ja jotkut eivät tulleet kirkkoon enää ollenkaan. Signe itse uskoo, että hän on Astrin rakkauden ansiosta nyt parempi pappi ja voi puhua asioista avoimesti. Tuotanto: NRK Norja.

5.8.2002 City Folk: Ljubljana

Milena pitää ljubljanalaisessa lähiössä laitonta turvakotia koirille. Tällä hetkellä turvakodissa on 150 karvaista asukkia, joiden vuoksi Milena joutuu taistelemaan viranomaisten kanssa. Kaupunki haluaisi häätää Milenan toiseen paikkaan, mutta Milena on muuttanut jo kolme kertaa. 1999 slovenialainen naistenlehti "Jana" valitsi Milenan vuoden slovenialaiseksi. Gulja kilpaili nuorena rytmisen voimistelun kansallisella tasolla Uzbekistanissa. 90-luvulla hän muutti Sloveniaan, jossa tapasi tulevan aviomiehensä. Guljan mies on menestyvä manageri ja Gulja itse opettaa voimistelua kouluissa. Guljan vanhemmat asuvat yhä Venäjällä. He eivät halua tulla Sloveniaan Guljan luo kylään joten Gulja miehineen videoi perheen tapahtumia, jotta vanhemmat näkisivät millaista elämä Sloveniassa on. Jakson viimeinen tuttavuutemme on Sarajevossa syntynyt Amir Muratovíc. Hän valmistui Lubljanan Teatteri-, Filmi-, Radio,- ja Televisioakatemiasta vuonna 1992, jonka jälkeen opiskeli vielä arkkitehdiksi ja valmistui 2000. Nykyisin Amir työskentelee TV Sloveniassa. Tuotanto RTV Slovenia

12.8.2002 City Folk: Dublin

Dublinissa tapaamme Camilla Dodsonin. Alun perin lesotolainen opettaja muutti Dubliniin irlantilaisen miehensä kanssa. Avioliitto päättyi eroon ja Camilla eli yli kaksikymmentä murheen täyttämää vuotta yksin, kunnes tapasi elämänsä miehen Brianin ja he menivät naimisiin. Koska Brian asuu Amerikassa, suhde on pitkälti sähköpostin ja puhelimen varassa. Aileen O'Connor on nykyisin psykologian opiskelija maineikkaassa Trinity University College'ssa Dublinissa. Hänen menneisyyteensä kuuluu vaikea lapsuus, mielisairaalat ja epämääräiset ihmissuhteet. IT-alalla työskentelevä dublinilainen Keith Mills edustaa vähemmistöä, jonka mielestä Irlannin ei olisi koskaan tullut erota emämaasta Englannista. Hän on myös fanaattinen Euroviisulaulukilpailufani, josta hänen ystävänsä häntä jatkuvasti kiusaavat. Tuotanto: RTE Irlanti

19.8.2002 City Folk: Évora

Vera Lopesin elämä on ollut täynnä vastoinkäymisiä. Hänen poikansa kuoli 19-vuotiaana, toinen poika on kuuromykkä ja kaksi muuta poikaa on huumeidenkäyttäjiä. Kuusi vuotta sitten Veran mies sairastui Alzheimerin tautiin. Vera hoitaa sairasta miestään ja lapsiaan, sekä myy vaatteita Évoran kaduilla. Kaiken tämän lisäksi Veran tavoitteena on avata kirkko, joka kantaa hänen miehensä nimeä. Joaquim Policarpo omistaa Évoran keskustassa olevan 1600-luvulta peräisin olevan kartanon, joka toimii hotellina. Joaquim nauttii metsästyksestä, hyvästä viinistä, härkätaisteluista ja erityisesti ystävistä. Onnellisen fasaadin takana Joaquim on kuitenkin surullinen. Hän on menettänyt yhden lapsistaan ja kaipaa toista, joka asuu Ranskassa. Miriam ja Roberto ovat onnellinen aviopari, joka muutti kolmen lapsensa kanssa Brasiliasta Évoraan 14 vuotta sitten. Roberto perusti oman hammasklinikan, jossa hän työskentelee hammaslääkärinä Miriamin hoitaessa vastaanottoa ja hammashoitajan tehtäviä. Viime vuonna Miriam sai kuulla, että hänellä on suolistosyöpä ja pienet mahdollisuudet selvitä sairaudesta. Miriam taisteli ja leikkauksien jälkeen näyttää, että syöpä olisi voitettu. Tuotanto: RTP Portugali.

26.8.2002 Basaari Euroopassa

Islamofobia. Millaista on islaminuskoisten elämä eri puolilla Eurooppaa nyt, kun islamilainen ja kristitty maailma on tiedotusvälineissä asetettu vastakkain? Islaminuskoiset itse Norjasta, Ruotsista, Itävallasta ja Suomesta kertovat elämästään Euroopassa ja siitä, miten kokevat ihmisten asenteiden muuttuneen. Afganistanilainen Wagma, joka muutti Suomesta Amerikkaan, katsoo tilannetta meren toiselta puolelta Kaliforniasta.

BASAARIN SYKSY 2002

9.9.2002 ohjaus: Seppo Seppälä ja Tikke Tuura

Basaarissa keskustelevat kaksi miestä Tampereelta aiheinaan maahanmuuttajan identiteetti, maailmalopun ja vieraan pelko sekä tutkijan vastuu paremman tulevaisuuden luomisessa. Pohtijoina tutkija Amir Poursadigh ja professori Mikko Lehtonen.

16.9.2002 ohjaus: Gustavo Consuegra

Epätietoisuus on tuttua ihmiselle, joka on varttunut adoptiolapsena. Myös adoptiolasten vanhemmat joutuvat miettimään monia kysymyksiä adoptiopäätöstä tehdessään.

23.9.2002 ohjaus: Jean Bitar

Ohjelma 89-vuotiaasta Isä Robert de Caluwesta, joka on syntynyt Hollannissa mutta asunut Suomessa 65 vuotta. Dokumentti esittelee Isä Robertin pappina, taiteilijana ja ihmisenä. Valoisan persoonallisuutensa kautta hän on auttanut monia kanssaihmisiään.

30.9.2002 ohjaus: Benjamin Oroza

Oscar Prada Domecq sai tangon verenperintönä äidiltään, joka oli loistava perinteisen tangon taitaja. Tätä tangoa tanssivat suuret kansanjoukot Argentiinassa 1940 ja 1950 -luvuilla. Nykyisin Oscar Prada välittää tätä ainutlaatuista perintöä yhdessä suomalaisen vaimonsa Arja Silfverin kanssa.

7.10.2002 ohjaus: Aram Aflatuni, Lari Seppälä

Basaarin liikkuva kuvauskärry pysähtyi Suomen kielen ja perinteen tyyssijaan Joensuuhun. Kaupunki saa 24 tunnin aikana syvyyttä monen tarinan kautta. Fernando Columbo Angolasta, Joensuuhun kuusi vuotta sitten muuttanut nuori mies, haaveilee papin urasta Angolassa, koska papin puku antaa suojan rikollisuutta vastustavalle aktivistille. David House on taas päätynyt Joensuuhun vaihto-oppilaana Yhdysvalloista. Poikkeuksellinen amerikkalainen on oppinut suomen kielen puolessa vuodessa. Hän omistaa tutuksi tulleelle kaupungille kappaleen säkkipillillä.

14.10.2002 ohjaus: Gustavo Consuegra

Kesällä 2002 joukko kolumbialaisia maahanmuuttajia vieraili Espoon Suvisaaressa. He ovat kokeneet kovia. Suru on kulkenut heidän mukanaan, mutta silti heidän silmissään elää ilon tuike. Pahin ei ole tapahtunut.

21.10.2002 ohjaus: Gustavo Consuegra

Henkilökuva perulaisesta runoilijasta Mariza Nuñezista. Espanjaksi kirjoittavan Marizan runoja on käännetty suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja japaniksi.

28.10.2002 ohjaus: Viktor Belousov

Viktor Belousovin ohjelma kertoo suomalaisesta ja venäläisestä hävittäjälentäjistä, jotka olisivat voineet kohdata toisensa ilmassa taistelussa lentokonemuseon sijaan.

4.11.2002 ohjaus: Aram Aflatuni, Lari Seppälä

Basaari Oulussa. Tässä jaksossa tapaamme mm. Kiinan ihmisoikeusvainoja paenneen sisätautilääkäri Tair Rahmanin, breakdancen armenialaisen suomenmestarin Carlos Khanjyanin sekä Oulun kaupunginorkesterin unkarilaisen solofagotistin Ladislau Acsin.

11.11.2002 ohjaus: Seppo Seppälä

Kuolema käy sisään ja ulos. Kuolema hindun, buddhalaisen munkin ja meidän kaikkien näkökulmasta.

18.11.2002 ohjaus: Aram Aflatuni, Lari Seppälä

Basaari vietti vuorokauden kameroiden kanssa Aurajoen rannalla kesäisessä Turussa. Ohjelman aloittaa M.A. Numminen ja Mama Afrika-yhtyeen rumpalit. Tapaamme mm. Bafrin Khorshidin ja Sixbert Musangamfuran. Ohjelmassa esiintyvät myös Pelle Miljoona ja Alberto Condoritola.

25.11.2002 ohjaus: Seppo Seppälä

Saimaan järvikortteen muotoilijoina mm. uiguuri Kamil Tursun, balilainen Janek Sutisna ja chileläinen Patricia Raita. Toimittaja Michelle Sujballi.

2.12.2002 ohjaus: Aram Aflatuni, Lari Seppälä

Pitääkö ikkunoissa polttaa sinivalkoisia kynttilöitä ollakseen isänmaallinen Suomessa. Osaako maahanmuuttaja arvostaa tarpeeksi isien verellä lunastettua itsenäisyyttä? Mitä on rakkaus omaa maata kohtaan ja milloin se on vain tekopyhyyttä?

9.12.2002 ohjaus: Michelle Sujballi

Minkälaista oli lähteä sotalapsena kotoa äidin luota uuteen kotimaahan vieraan kielen ja kulttuurin keskelle? Mukana myös virolainen mies, joka soti Suomen armeijassa.

16.12.2002 ohjaus: Kristiina Tuura

Mirikli on nuori romaninainen. Hän vaeltaa öisin ristiin rastiin Jyväskylää samettihameessaan kohdaten kymmeniä nuoria erilaisissa elämäntilanteissa. Miriklin tehtävänä on vetää heitä pois kadulta ja päihteiden parista.