Skip navigation.
Home

Sauli Niinistö : Jääviä ydinvoimaa ? (kolumni)

Puhutaan tänään vähän ydinvoimasta.

Maan hallitushan esittää nyt kahdelle ydinvoimalaitokselle lupaa, ja ydinvoima herättää tunteita. Joku on mielettömän onnellinen, toinen taas syvästi pettynyt. Siinä sitä skaalaa. Ja varmasti tämä keskustelu tulee vilkkaana jatkumaan koko kevään ajan.

Siinä mielessä eduskunnan kannalta tämä on aika poikkeuksellinen asia, että yleensähän täällä säädetään lakeja, joissa sitten halutaankin toteuttaa poliittista tahtoa. Mutta tällainen lupapäätös sanoa kyllä tai ei hakijalle, se on oikeastaan hallintoa ja siinä mielessä tämä on poikkeuksellinen menettely.

Sinänsä ihan perusteltua, että eduskunta sanoo viimeisen sanan, mutta kumminkin tämän menettelyn luonne, että tämä onkin nyt hallintoa, herättää kyllä joitakin ajatuksia ja ehkä kysymyksiäkin.

Ensinnäkin hallinnossahan harkinta on sidottua, siinä ei voi lähteä liikkeelle siitä, että miten asioitten tai säädösten toivoisi olevan, vaan siinä on tarkkaan ja objektiivisesti noudatettava sitä mitä jo on säädetty. Tästä varmaan johtuu se, että vaikka eduskunta voikin sanoa vain näihin kahteen hakemukseen kyllä tai ei, niin varmasti kokonaisuus, myös se kolmas hakemus tavallaan tulee keskustelujen pöydälle, juuri tästä, että tässä nyt ollaan hallinnossa, jossa objektiivisin perusteluin sitten pitää sanoa joillekin kyllä ja joillekin ei.

Toinen näkökulma, josta jo on vähän viitteitä ja keskustelujakin liittyy sitten esteellisyyteen. Hallinnossahan on hyvin tiukat esteellisyyssäännökset ja virkamiesten pitää itse havaita oma esteellisyytensä. Kansanedustaja taas on esteellinen vain juuri häntä henkilökohtaisesti koskevissa asioissa. Tämähän on hyvin ymmärrettävää ja välttämätöntäkin silloin kun on lainsäädännöstä kysymys. Lainsäädäntöhän koskee välillisesti useinmiten meitä kaikkia ja kaikki olisivat jäävejä. Mutta se seikka, että tässä ei nyt säädetäkään lakeja vaan oikeastaan tehdään hallintotoimi varmasti tulee keskusteluttaman ja on jo näköjään keskustelu jo alkanutkin näistä estellisyysasioista. Lain mukaan asia on kyllä selvä : kansanedustaja ei todellakaan ole esteellinen kuin häntä henkilökohtaisesti koskevassa asiassa, mutta varmaan tällainen keskustelu olisi hyvä käydä.

Parempi etukäteen kuin sitten pestä jälkipyykkejä.

Niin siitä tulee melkoisen pitkä ja varmasti hyvin mielenkiintoinen, ehkä värikäskin luku tämän vaalikauden historiassa.

27.4.2010, Ajankohtainen Ykkönen, YLE Radio 1.