2002  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


MARGOT - VAKOILIJA LÄHESTYY YSTÄVÄNÄ

Keskiviikko 2.10.2002 TV2 klo 22.05

Englantilainen naisagentti organisoi vuonna 1940 - 41 Suomen yläluok-kaan kuuluneet hyväuskoiset ystävänsä vakoilemaan Suomessa oles-kelevien saksalaisten joukkojen liikkeitä. "Amatööriliiga" kuitenkin pal-jastui, napattiin kiinni ja pantiin vankilaan. Kaksi aatelista, Mac Stjern-schantz ja Margot af Enehjelm, saivat pisimmät tuomiot, 12 ja 10 vuotta kuritushuonetta. Dokumentin tästä tähän asti lähes vaietusta tapahtu-masarjasta ovat salaisten asiakirjojen pohjalta tehneet Robert Alftan ja Tapani Itäranta.

Tuotanto TV2 Dokumenttiprojekti, 2002


KUOLEMAN PYSÄKKI

Keskiviikkona 2.10.2002 TV2 klo 22.55

(Night Stop, työnimi Corridor of Death)

Jossain keskellä Mosambikia on pieni kylä, jonne rekat pysähtyvät yöksi ja tytöt odottavat asiakkaita. Osin fiktiivisesti toteutettu dokumentti seuraa viittä tyttöä yhden yön ajan.

Ohjaaja Licinio Azevedo
Tuotanto Steps For The Future, Etelä-Afrikka, 2001


PÄIVÄ SYYSKUUSSA

Keskiviikkona 9.10.2002 TV2 klo 22.05

Oscarin voittanut dokumenttielokuva käy hetki hetkeltä lävitse Münchenin olympialaisten traagiset tapahtumat syyskuussa 1972. Kaikkiaan 11 Israelin olympiajoukkueen jäsentä surmattiin palestiinalaisen Musta Syyskuu-järjestön toteuttaman kidnappausdraa-man loppunäytöksessä. Elokuvassa haastatellaan myös ainoata elossa olevaa kidnappaajaa: Jamal Al-Gashayta, mutta päähenkilöksi nousee Israelin miekkailujoukkueen valmentaja Andre Spitzer, joka sai surman-sa. Seuratessaan saksalaisten poliisien toimintaa dokumentti kysyy myös, olisiko kaikki voinut päättyä toisin.

Ohjaajat Kevin MacDonald ja Arthur Cohn
Tuotanto Arthur Cohn Production, Englanti, 1999


RAKKAUTTA GAZASSA

Keskiviikkona 9.10.2002 TV2 klo 23.35

Ohjusten, sotilaiden ja pommitusten keskellä eletään arkea ja rakastutaan. Rakkautta Gazassa katsoo uutiskuvien taakse nuorenparin, Terhi ja Ahmad El Massrin, elämään Gazan kaistaleella. Nuoripari avioitui Suomessa vuosi sitten helmikuussa, mutta he asuvat, työskentelevät ja opiskelevat Gazan kaupungissa. Terhin ja Ahmadin suhdetta koettelee kulttuurin erilaiset arvot - anoppi, naisen asema, yhteinen ajankäyttö ja tietysti politiikka.

Suunnittelu ja ohjaus Tapio Kujala.


KALERVO PALSA - ELOKUVA ERILAISUUDESTA

Keskiviikkona 16.10.2002 TV2 klo 23.00

Dokumentti Kalervo Palsasta, 40-vuotiaana kuolleesta kittiläläisestä kuvataiteilijasta ja hänen taistelustaan "Jantea" eli kateuden ja tasapäistämisen lakia vastaan. Se oli luovan ihmisen taistelua oikeudesta olla erilainen.

Ohjaaja Pirkko Vallinoja
Tuotanto Dokumenttiprojekti, 1991


NÄIN TEHTIIN SOPEUTUMATTOMAT

Keskiviikkona 23.10.2002 TV2 klo 22.50

(The Making of the Misfits)

Sopeutumattomat on Marilyn Monroen ja Clark Gablen tähdittämä klassikko 60-luvulta. Gail Levinin dokumentti palaa ajassa taaksepäin, vangitsee elokuvanteon eri vaiheita ja esittelee sen tähtiä ja tekijöitä, jotka hekin olivat sopeutumattomia kukin omalla tavallaan. Kerronta etenee muistojen, tarinoiden sekä ennen näkemättömän kuvamateriaalin siivittämänä.

Ohjaaja Gail Levin
Tuotanto Littlebird, UK,2001


JULKISET KULKUSET II

Keskiviikkona 30.10.2002 TV2 klo 22.05

Suomalainen Housut pois -ryhmä koottiin neljä vuotta sitten rovaniemeläisistä työttömistä miehistä. Ryhmästä tuli kuuluisa, mutta kovaa nostetta seurasi raju pudotus. Mitä miehille kuuluu vuonna 2002?

Ohjaaja Sakari Rimminen ja Timo Vähämäki
Tuotanto First Unit Oy, 2002.


SAN FERNANDON RAKASTAVAISET

Keskiviikkona 30.10.2002 TV2 klo 22.50

(The Lovers of San Fernando)

Saavuttamattomat unelmat voivat muuttua painajaisiksi, mutta rakkauden voima on lopulta väkevin. Ruotsalais-suomalainen yhteistuotanto seurasi kymmenen vuoden ajan Tinicon ja Ninosckan elämää levottomuuksien ja vallankumousten Nicaraguassa.

Ohjaajat Peter Torbjörnsson ja Mikael Wahlforss
Tuotanto Göta Filma AB ja Epidem, 2000