2003  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


KIVI - PAPERI - SAKSET

Keskiviikkona 3.9.2003 TV2 klo 22.05

- tarinoita työstä ja toveruudesta

Kaivosmies Lassi hakee leivän lapsilleen louhoksesta. Topi ja Vesa ovat vanhoja ay-aktiiveja ja sellutehtaan luottamusmiehiä. Anja ja Leila ovat tehneet vuosikymmeniä työtä ompelijoina - nyt työt katoavat vapaakaupan myötä maailmalle.

Sodanjälkeiset suuret ikäluokat ovat omistautuneet työnteolle ja taistelulle paremman huomisen puolesta. Nyt globalisaatio ja rakennemuutos ajavat yrityksiä ja niiden työntekijöitä kohti tuntematonta. Miten pohjoiskarjalaiset teollisuustyöläiset muutokset kokevat?

Sellutehtaalla on meneillään sukupolvenvaihdos: vuosien jälkeen otetaan taas uusia työntekijöitä. Oppisopimuskoulutus turvaa tehtaan työvoimantarpeen vanhojen työläisten ikääntyessä ja siirtyessä eläkkeelle. Vesa on tullut yhtiöön vuonna 1966. Vuosikymmeniin on mahtunut työtä, harrastuksia ja ammattiyhdistystoimintaa, sillä tehtävä pääluottamusmiehenä on ollut antoisa. Osa-aikaeläkkeellä hän voi hellittää työntekoa, opettaa uusia työntekijöitä ja seurata miten innokkaat nuoret tarttuvat tehtaassa toimeen - ala työllistää ja takana on vahva ay-liike. Vesan työ on melkein tehty, ja edessä ovat kohtsillään mieluisat eläkepäivät. Pitkäaikainen työtoveri Topi jatkaa pääluottamusmiehenä.

Leila leikkaa viimeisiä kangaspakkojaan. Irtisanomisaika umpeutuu, ja työ tekstiilitehtaassa päättyy. Moni on jo saanut lähteä, ja vuosikymmenten työporukasta on kohta jäljellä vain luottamusmies Anja. Paljon yhteistä on takana, joten lämpimät jäähyväiset työpaikalla ovat haikeat, vaikka ystävät tapaavat toki vielä harrastusten ja ammattiliiton asioiden parissa.

Anja jatkaa tehtaassa, "päivä kerrallaan". Television uutisissa kuuluu hallitukselta peräänkuulutettavan suurempia ponnistuksia työttömyyden hoitoon.

Millaisia muutoksia elokuvan päähenkilöt kohtaavat? Mikä elämässä muuttuu, ja miten he muutokset kokevat? Miltä tulevaisuus näyttää? Paperiliittolaiset Vesa ja Topi sekä tevalaiset Anja ja Leila vievät meidät tehtaiden uumeniin etsimään toveruutta ja toivoa.

Elokuva on kuvattu Juuassa, Nurmeksessa ja Enossa vuosina 2000 - 2002.

Käsikirjoitus ja ohjaus Ulla Turunen. Tuotanto RT Documentaries Oy.

Kuvat: TV2 Tiedotus



[Takaisin]