2003  Tammikuu   Helmikuu   Maaliskuu   Huhtikuu   Toukokuu 


Neitsyet

Keskiviikko 9.7.2003 TV2 klo 22.10

Keski-Venäjällä kasvaa uusi eliitti

Yli sadan vuoden ajan jalosukuiset venäläisneidot kävivät Mariinskin tyttökoulua, jonka Bolsevikit lakkauttivat vuonna 1918. Nyt perheenemännän ja hienon naisen taitoja opetetaan uudestaan Krasnojarskissa, Siperiassa, jonne kenraali Alexandr Lebed avasi vastaavan koulun Neuvostoliiton romahdettua 1998.

Koulu opettaa hyviä tapoja ja antaa laajaa yleissivistystä ja kasvattaa tytöistä isänmaallisia neitsytvaimoja viereisen kadettikoulun oppilaille. Kadetin rakastaminen merkitsee isänmaansa rakastamista. Tyttöjen mielestä jalosukuinen neito on enkeli, joiksi he kaikki haluavat muuttua.

Siperiassa kasvaa venäläinen unelma täydellisestä kansasta täydellisessä yhteiskunnassa armeija ortodoksisen kirkon siipien alla. Tyttöjen sisäoppilaitos ja poikien kadettikoulu muodostavat suljetun yhteisön, jossa tyttöjen kasvaminen naisiksi ja vaimoiksi ja poikien kasvaminen miehiksi ja sotilaiksi käyvät samaa tahtia.

Jerzy Sladkowskin ohjaama Neitsyet (Noble Virgins) tarjoaa mielenkiintoisen matkan kouluun, jossa pienemmät ovat kuin keitä tahansa alakoululaisia puheenpulputuksineen ja vaateleikkeineen. Isommat pohtivat isompia asioita, eikä kouluun jääminen ole kaikille ainoa vaihtoehto. Tiukka uskonnollisuus ja jyrkkä mustavalkoisuus hyväksyttävissä ja ei hyväksyttävissä asioissa jättää tilaa miettiä niitä asioita, joista koulussa ei puhuta, sallita tai koeta.

Elokuvan on tuottanut Antti Väisänen / Magic Path Entertainment, Suomi, 2003.

Kuva: TV2 Tiedotus

[Takaisin]