2004  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Eloonjääneet

Torstaina 4.11.2004 TV2

Riipaiseva dokumenttielokuva nuorten kesäauto-onnettomuuksista jatkaa Dokumenttiprojektin toivottujen kotimaisten uusintasarjaa

''Eloonjääneet'' on riipaiseva dokumenttielokuva traagisesta suomalaisesta ilmiöstä, jonka olemassaoloon on vaikea keksiä yksiselitteistä syytä. Joka vuosi kymmeniä suomalaisia nuoria kuolee ja vammautuu auto-onnettomuuksissa, joihin liittyy irrationaalinen hurjastelu. ''Eloonjääneet'' paljastaa suomalaisten nuorten kuolonkolarin anatomian.

Elokuvassa tarinansa kertovat nuoret, jotka ovat olleet osallisina yhden tai useamman ihmisen kuolemaan johtaneissa auto-onnettomuuksissa. Nuorten omakohtaisten kokemusten välittäminen tuo ''Eloonjääneisiin'' inhimillisyyttä, joka koskettaa katsojaa syvemmältä kuin asiantuntijoiden analyysit, tilastot tai lehtien uutiset. Elokuvassa puhuu siis kokemus - eivät tutkimustulokset.

''Eloonjääneet'' ei etsi syyllisiä onnettomuuksiin. Tärkeimmät kysymykset kuuluvat: Mitä tapahtui? Miten se tapahtui? Miltä se tuntui? Asiaa lähestytään nuorten ehdoilla turhia selittelemättä tai analysoimatta. Tavallaan pyritään samaan tunnelmaan kuin nuorten autoillessa. Silloinkin toimitaan nuorten omien lakien mukaisesti. Valta ja vastuu ovat omassa hallussa.

Nuorten (miesten) kuolonkolarit muodostavat vuodesta toiseen järkyttävän piikin liikennekuolematilastoissa. ''Eloonjääneet'' näyttää dokumenttielokuvan keinoin mistä oikein on kysymys. Elokuva auttaa nuoria katsojia näkemään itsensä potentiaalisen uhrin roolissa sekä vanhempia ymmärtämään nuorten maailmaa ja näiden suhdetta autoiluun.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Kai Nordberg, Tuotanto: Making Movies Oy (es. 12.9.2001))

Kuva: Making Movies



[Takaisin]