2004  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Häviö tai kuolema

Keskiviikkona 1.12.2004 TV2

Toisen maailmansodan aikaan sijoittuva elokuva jalkapallo-ottelusta, jonka panoksena oli elämä

Kiovan Dynamo oli jalkapallojoukkue, joka oli kuuluisa myös Ukrainan ja Neuvostoliiton ulkopuolella. Joukkueesta monella pelaajalla oli jonkinlainen suhde maan salaiseen palveluun. Dynamo pelasi muiden maiden työläisluokan joukkueita vastaan voittaen säännöllisesti uskomattomin lukemin 20-1, 15-0. Joukkueen pelaajista tuli kansallisia idoleita ja heitä juhlittiin sankareina. Kaikki tiesivät, että sota on tulossa, mutta urheilu vei ajatukset hetkeksi muualle.

Saksa miehitti Kiovan 1941 ja Dynamo hajotettiin. Kiovan miljoonakaupungista monet lähtivät, monet pidätettiin tai teloitettiin ja kaupunki tuhottiin. Dynamon pelaajat joutuivat leipätehtaaseen töihin ja siellä he tutustuivat muihin jalkapalloilijoihin. Koska Dynamon nimikkokenttä oli valloitettu ja nimi muutettiin, syntyi Start, uuden pelikentän mukaan.

Andread Apostolkiksen ohjaamassa elokuvassa Häviö tai kuolema (Death match) haastateltavat kertovat, miten kaikki halusivat Startin voittavan ja samalla näyttävän miehittäjille, että armeijan voitot kalpenevat jalkapallon rinnalla. Startin uskomaton voittoputki jatkui pelistä toiseen niin vahvana, että ihailijat pelkäsivät saksalaisten teloittavan koko joukkueen.

Start oli jo kerran voittanut Saksan huippujoukkueen, Flakelfin. Saksalaiset halusivat voittoa hinnalla millä hyvänsä ja hakivat joukkueeseen vahvistuksia.

"Saksalaiset saapuivat isolla linja-autolla mukanaan lääkäri ja vaikuttava ruokamäärä. Olin todella vaikuttunut, kun näin appelsiinit. Ukrainassa ei ollut yhtään ruokaa ja saksalaiset kuorivat isoja, kirkkaan oransseja appelsiineja ja söivät ne", muistelee yksi haastateltavista.

Starin pelaajat eivät suostuneet natsitervehdykseen, vaan huusivat Kauan eläköön urheilu. Saksalaiset pelasivat rumaa peliä ja vahingoittivat Startin tähtipelaajaa. Puoliajalla tilanne oli Flakelfille 3-2. Gestapon komentaja ilmoitti puoliajalla Startin pukuhuoneessa voimia kerääville pelaajille, että jos he eivät häviäisi tätä peliä, he kuolisivat. Saksaa ei tehdä naurunalaiseksi.

Start voitti kihelmöivän jännittävän pelin 5-3. Orjat voittivat isäntänsä.

Haastateltujen joukossa on pelaajien lapsia, jotka kertovat, miten heidän isänsä katosivat ja myöhemmin paljastui, että jotkut olivat tappaneet itsensä ja useita teloitettiin. Muutama pääsi pakenemaan vankileiriltä.

Haastateltujen lisäksi runsas arkistomateriaali kertoo omaa tositarinaansa keskitysleireistä, tuhotusta kaupungista ja miehittäjien asenteesta. Yhden jalkapallojoukkueen kautta kerrotaan Ukrainan historian synkimmistä vuosista.

Elokuvan on tuottanut Lexicon Factory, Kreikka, 2002.

(es. 18.6.2003)

Kuva: TV2 Tiedotus

ah-v



[Takaisin]