2004  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Kainuun tähti

Keskiviikkona 1.9.2004 TV2

Erkko Lyytisen ohjaama elokuva kertoo kainuulaisen kunnan kamppailusta muuttunutta aikaa vastaan. Kunnan tärkein työnantaja on EU:n sisäisessä kilpailussa ajautunut vaikeuksiin. Kunnanjohtaja Olavi Rintala yrittää pelastaa kuntansa työpaikat.

Vuolijoki on yksi Suomen köyhimmistä kunnista ja sen merkittävin työnantaja on junavaunuja valmistava Talgo. Aikoinaan keskelle Kainuun korpea rakennettiin Rautaruukin ja valtion yhteisenä ponnistuksena junanvaunutehdas. Yritys perustettiin korvaavaksi työnantajaksi alueen kaivostoiminnan päätyttyä. Sen kiskokalustotuotanto toimitettiin läheisen rajan yli Neuvostoliittoon. Rautaruukin vuorineuvos Helge Haavisto puhui avajaissa inhimillisistä perusteista. Hänen visiossaan ihmisten tuli saada elää ja tehdä työtä omalla kotiseudullaan.

Kauppa Venäjälle loppui äkillisesti. Yritys joutui etsimään asiakkaita vaikeilta Euroopan markkinoilta. Sopeutuminen on ollut vaikeaa, tehdas tuottaa jatkuvasti tappiota. Kesällä 2003 alkoivat jälleen irtisanomiset ja lomautukset. Jyrkentynyt syöksykierre on vaikuttanut kunnan henkiseen ja taloudelliseen tilaan. Dokumentti kuvaa tätä jatkuvaa epävarmuuden ja ahdistuksen ilmapiiriä, joka varmasti vaikuttaa ihmisten haluun pysyä alueella.

Vuolijoen kunnanjohtaja Olavi Rintala, yhdessä kunnan ja yrityksen luottamushenkilöiden kanssa, etsivät tukea yritykselle pääministeriltä asti. Dynaamiseen kilpailuun tottunut poliittinen eliitti kohtaa dokumentissa saunaliinalla lobbaavan lähetystön. Valtionyhtiö VR voisi lisätilauksillaan pelastaa Talgon, mutta EU-kilpailulainsäädäntöön vedoten ministerit yksitellen kieltäytyvät vaikuttamasta VR:n sisäisiin asioihin.

Vuolijokea uhkaa jälleen massatyöttömyys. Toisaalta, onko valtion velvollisuus ylläpitää kannattamatonta liiketoimintaa? OHJAAJA ERKKO LYYTINEN

Milloin viimeksi joku teollisuuden voimahahmo on puhunut päätöksiensä inhimillisistä perusteista? Inhimillisyyden tilalle on astunut kustannustehokkuus. Pyrin dokumentissa kuvaamaan Vuolijoen kunnan henkistä ilmapiiriä, yhteisön vaikeutta sopeutua uuden maailman vaatimuksiin. Vuolijoen tilanne on esimerkki Suomen syrjäseutujen tilanteesta. Ennen Suomessa yhteisiksi koetut asiat työllisyys ja alueellinen tasavertaisuus ovat muuttuneet globaaleiksi ongelmiksi. Taistelussaan omasta tulevaisuudesta kainuulaiset joutuvat kohtaamaan onttoja lupauksia ja väistelyä.

Yhteiskunnallisten visioiden ja ideologian puuttuessa politiikka on ajelehtimista ongelmasta toiseen. Toivon tämän elokuvan antavan sysäyksen laajemmalle keskustelulle Suomen kansallisten etujen ajamisesta kansainvälisessä kilpailutilanteessa.

LISÄTIETOJA TUOTANNOSTA

Ohjaaja: Erkko Lyytinen, 31, on valmistunut Taideteollisen korkeakoulun Elokuva- ja lavastustaiteen osastolta dokumenttiohjaajaksi. Lyytisen edellisiä ohjaustöitä on mm. Rajaseudun poikamiehet, joka keräsi yli 700 000 katsojaa. Elokuva edusti Suomea Prix Italiassa viime vuonna.

Tuottaja: Pamela Mandart on pitkän linjan elokuva- ja TV-tuottajia. Hän on tuottanut lähes sata yksittäistä uniikkiteosta. Teoksia on palkittu Suomessa ja ulkomailla.

Kuvaus: Jarkko T. Laine

Äänitys ja äänisuunnittelu Juha Hakanen

Leikkaus: Riitta Poikselkä

Tuotantotuki Elokuvasäätiö/ Petri Rossi, Miia Haavisto
Yhteistyössä TV2 Dokumenttiprojekti, Iikka Vehkalahti

Kuva: kuvanauhalta[Takaisin]