2004  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Lotat

Keskiviikkona 18.11.2004 TV2

- Elokuva naisista sodassa jatkaa Dokumenttiprojektin kotimaisten toivottujen elokuvien sarjaa

Lotat on elokuva naisista sodassa. Siinä tutustutaan viiteen entiseen lottaan. Heidän yksityisten, vahvojen kokemustensa kautta elokuvasta välittyy kuva lottajärjestön toiminnasta talvi- ja jatkosodan aikana.

Elokuvassa esiintyvät muonituslotta, ilmavalvontalotta, viestilotta, lääkintälotta sekä alaikäisenä sotasairaalaan töihin lähtenyt pikkulotta. Näiden naisten kuvaukset työtehtävistään ja sota-ajan tunnelmista antavat elokuvan katsojille mahdollisuuden ymmärtää, miten suuri panos naisilla oli Suomen sotaponnisteluissa. Ehkä ensimmäistä kertaa naisilta edes kysytään, mitä sota heidän kohdallaan oli.

Sodan jälkeen lottajärjestö kiellettiin fasistisena. Ikävin lyönti oli kuitenkin koko naisten sotapanoksen mitätöinti ja halventaminen. Linnan Tuntemattomasta sotilaasta alkanut sepitteinen lottakuva on muokannut jo koko kansakunnan muistia. Sen myötä sankaruudelle ja urheudelle on julkisesti muodostunut vain miehiset esikuvat. Kukaan ei ole halunnut edes kuulla tarinan toista, naisellista puolta. Sitä, millaista on kun joutuu vihollisten hyökkäysten lisäksi pelkäämään myös omien miesten väkivaltaa. Tai sitä, kun sodankäynnistä näkee vuodesta toiseen vain sen toisen puolen, ruumiskasat.

Lotat-elokuva on tarinankerrontaa rohkeudesta ja pelosta, sisusta, tuskasta ja surusta. Tämän elokuvan nähtyään on vaikea enää suhtautua yliolkaisesti naisten sotaponnistuksiin. Elokuvaan haastatellut lotat ovat Aino Meriläinen, Aini Kaprio, Laina Ojaniemi-Hakala, Martta Arffman ja Eeva Tapio. Käsikirjoitus on Taru Mäkelän ja Irma Tainan ja elokuvan on tuottanut Kinotar.

(ensiesitys 6.12.2000)

Kuva: Kinotar

ah-v



[Takaisin]