2004  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Lupauksia

Keskiviikkona 3.11.2004 TV2

Lähi-idän kriisi alueella asuvien lasten silmin nähtynä

Tämäniltaisen, uusintana nähtävän Dokumenttiprojektin elokuvan ohjaaja B.Z. Goldberg varttui Jerusalemissa, ja lähti journalistiksi Amerikkaan. Hän palasi kuvausryhmän kanssa 1997 katsomaan Lähi-idän tilannetta aivan toisesta näkökulmasta kuin mitä muutaman sekunnin uutisväläykset näyttävät: B.Z. keskittyy seitsemän lapsen kautta kertomaan sodasta, pelosta, toiveista ja lupauksista. Elokuvaa kuvattiin kolme vuotta.

Lapset ovat 9-13-vuotiaita palestiinalaisia, israelilaisia, arabeja - muslimeja ja juutalaisia. Yhteistä heillä on vakaa usko oman uskontonsa oikeutuksesta omaan maahan. Yhteistä heillä on myös toisaalta viha, toisaalta myötätunto toistensa uskontoja ja kansallisuuksia kohtaan. Jokaisella heistä on kuolleista ystäviä ja sukulaisia. He asuvat vain 20 minuutin ajomatkan päässä toisistaan, mutta eivät luultavasti koskaan pääse mielipiteiltään lähelle toisiaan.

Elokuvan lopulla haastatellut juutalaiskaksospojat kohtaavat samanikäisen, vannoutuneen arabin. Naiivia tai ei, mutta on liikuttavaa katsella, miten pojat löytävät yhteistä jalkapallosta ja harrastuksista sekä alkavat ehkä puolin ja toisin ymmärtää toisiaan. Aikuisten maailma onkin sitten jo eri juttu.

Lupauksia (Promises) on palkittu mm. kahdella Emmyllä. Oscar-ehdokkaana ollut elokuva on palkittu yli 10 eri festivaalilla nousten monissa yleisöäänestyksen suosikiksi. B.Z. Goldbergin lisäksi ohjaajina ovat olleet Justine Shapiro ja Carlon Bolado.

(es. TV2:ssa 18.5.2002)

Kuva: Justine Shapiro

Ah-v



[Takaisin]