2004  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Raja

Keskiviikkona 15.12.2004 TV2

- elämää ja elintasoeroja Suomen ja Venäjän rajalla

Suomen ja Venäjän maarajalla on pituutta 1280 kilometriä. Enimmäkseen se kulkee korpea, erämaata tai taigaa - mitä nimeä tuuheista metsistä halutaankaan käyttää.

Maahan hakattuna raja on muutaman harppauksen levyinen. Mieliin piirrettynä se on melkein ylipääsemätön. Se erottaa idän ja lännen, Venäjän suurvallan ja Euroopan Unionin.

Yli puoli vuosisataa tuo raja oli hermeettisesti suljettu. Rajan takaa tietoa ei saatu juuri mitään kautta. Vasta 1960-luvulla rajan takaa evakuoidut saivat ensimmäisen kosketuksen rajan takaiseen reaaliaikaan. Suunnattomia alueita on luovutettu entiselle Neuvostoliitolle, mutta näitä alueita ei ole hoidettu enimmältä osaltaan juuri mitenkään .

Kun suomalaiset tarvitsivat autonomiaa, he lainasivat Vienan Karjalasta Kalevalan. Kun he tarvitsivat itsenäisyyttä, he lainasivat karenialismin. Maalarit, säveltäjät, runoilijat ja arkkitehdit keräilivät Suomelle identiteetin Karjalan laulumailta.

Dokumentti "Raja" kertoo elämästä ja elintasoeroista rajan molemmin puolin. Miksi tämä alue on yksi maailman suurimmista taloudellisista kuiluista? Muuttuuko tämä ero - ja kuinka kauan se vaatii?

Elokuva on toteutettu suomalais-ranskalais-belgialaisena yhteistyönä. Sen ovat ohjanneet Pertti Teirikari ja Charles Palouzie.

Tuotanto Pohjantähti-Elokuva Oy ja Les Films du Villages, 2003.

Kuva: TV2 Tiedotus



[Takaisin]