2004  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Ryypätään, ryypätään

Keskiviikkona 8.12.2004 TV2

(Drinking for England)

Runot ryydittävät englantilaisten ryyppyvirtaa

Englantilainen huliganismi on ikävällä tavalla nostanut päätään erityisesti jalkapallon ympärillä. Lisäksi monet ns. tosi-tv -sarjat, joita on tehty englantilaisten turistien kanssa ulkomailla ovat kiistatta todistaneet, että englesmanni ei lasiin sylje.

Brian Hillin dokumentin naiset ovat eri-ikäisiä, mutta kaikille heille on yhteistä humalahakuinen juominen - syystä tai toisesta. Näkökulma yllättää : runojen ja parin laulun kautta jokainen ihminen tuo oman persoonallisen viestin, miksi hän juo ja lisäksi runot ovat varsin sävykkäitä ja kun esittäjinä ovat oikeat ihmiset, vaihtelee dokumentin ote tragikoomisesta koskettavaan, huolettomasta vakavaan.

Olut ja viini on sekoitus soma, lopun resepti on baarimikon oma. Näin jatkuu illan karuselli, ja lopuksi sammuu joka elli. Aamu koittaa ja paha kanuuna, suunnaksi siis lähin saluuna.

Näin loruilevat parikymppiset Amy ja Kerry, jotka illan päätteeksi kaatuilevat kadulla, eivätkö murehdi tuhoutuvia aivosolujaan tai humalapäissä tehtyjä tyhmyyksiä.

En kestä kuulla naisten juttuja, pubissa on paljon tuttuja. Ilta kotona on pelkkää piinaa, siksi ajan pubiin juomaan viinaa.

Edelliset riimit kuuluvat nelikymppiselle Seanille, joka lähtee iltakuuden aikaan pubiin juomaan 10-14 tuoppia ja väkevät päälle seitsemänä päivänä viikossa. Vaimo hakee illan päätteeksi miehensä kotiin. Enemmän tai vähemmän turhautuneena, mutta tekee sen vuosi vuoden jälkeen. Suosikkiolutmerkki on tatuoitu hänen peninkseensä.

Tarkemmin seurataan 38-vuotiaan Janen päätöstä päästä irti litrasta sherryä päivässä. Hän lähtee 13-vuotiaan poikansa ja vanhan äitinsä saattamana sairaalaan ja kahden viikon kuluttua hän on tehnyt päätöksensä. Hän haluaa nähdä poikansa vielä kymmenen vuoden kuluttua, ja silloin on luovuttava niin rakkaasta sherrystä.

Simon Armitagen kirjoittamissa riimeissä ei säälitellä, vaan annetaan inhimillisille puolille persoonallisuustesti, joka jokaisen haastateltavan kohdalla näyttää eri tulosta.

Elokuvan on tuottanut Century Films Production, 1998.

ah-v



[Takaisin]