2004  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Saanko luvan

Keskiviikkona 17.11.2004 TV2

(Dame la mano)

New Yorkin kuubalaisten sunnuntairumba

Monet kuubalaisista siirtolaisista elävät New Yorkissa ja New Jerseyn latinalaiskortteleissa. Kaikille heistä nimenomaan afro-amerikkalainen rumba on luonnollinen osa elämää ja suurelle osalle se on yhtä tärkeää kuin hengittäminen, syöminen tai rakastelu.

Heddy Honingmanin Saanko luvan (Dame la mano / Give Me Your Hand) -elokuvassa tutustumme muutamaan persoonaan, joiden viikko huipentuu tanssikokoontumiseen La Esquina Habanera -clubilla sunnuntaisin. Klubin perustaminen on Tonyn, yhden kuubalaisen siirtolaisen unelman täyttymys.

Tanssijat, soittajat ja laulajat ovat kaikenikäisiä, eikä sosiaalisella taustalla ole väliä. Jotkut tanssivat ammatikseen, monet eivät. Yksi ammattilaisista on elokuvan Karim, jolle rumba merkitsee kirjaimellisesti elämää: tanssimisella hän omien sanojensa mukaan "harhauttaa" suurinta vihollistaan - syöpää.

Vakituinen asiakas on myös 62-vuotias Rafaela, joka puurtaa pitkät päivät suurkeittiössä. Elokuva esittelee myös muun muassa Pedron, joka työskenteli gigolona saadakseen rahat elämiseen uudessa kotimaassaan ja Leonardon, joka paiskii säännöllisesti ylitöitä ja kuuntelee musiikkia taukoamatta karkottaakseen surumielisyytensä ja kaipuunsa Kuubaan.

Musiikki ja tanssi pitää nämä kaikki ihmiset tolpillaan. Tanssiminen on heille jotain muuta kuin pelkästään hauskanpitoa - se on heille happi, mitä hengittää.

Vuonna 2003 valmistuneen elokuvan on tuottanut Pieter van der Huystee Film, Hollanti.

Kuva: Kuvanauhalta

ah-v



[Takaisin]