2004  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Sielunpimenys

Keskiviikkona 9.12.2004 TV2

Volgan yläjuoksulla kuvattu dokumentti terrorista ja uhreista, toivottomuudesta ja toivosta uusintana

Volgan yläjuoksulla Keski-Venäjällä on Euroopan suurin tekojärvi, Rybinski, joka syntyi Stalinin käskystä rakentaa jättimäinen pato. Työntekoon kahlehdittiin kansalaisten miljoonapäistä vankimassaa, josta samalla päästiin eroon. Seurasi katastrofi, jossa hätään joutuivat ihmiset, eläimet, koko luonto.

Marja Pensalan ohjaaman, Dokumenttiprojektissa esitettävä dokumenttielokuva Sielunpimennys kertoo terorista ja uhreista, toivottomuudesta ja toivosta, historiasta ja ihmisen muistista, Jotta olisi tulevaisuus, on myönnettävä historian pimeät, tyhjät aukot.

Elokuva rinnastuu muinaisvenäläiseen Kitezin legendaan järveen uponneesta kaupungista, jonne vanhurskaat pakenivat vihollisen tieltä. Legendan mukaan Kitez nousee esiin hyvän voittaessa pahan. Hiljaisella säällä ja peilityynellä voi kuulla vedenalaiskaupungin kirkonkellojen kuminan.

- Pystyttivät muistomerkin Volgalle. Se on pilkantekoa. Ei Volga muistomerkkiä tarvitse, vaan ne ihmiset, kaksi Venäjää, jotka on hukutettu sen pohjalle. Muisto on häviämässä, sanoo kahdeksan vuotta patotyömaalla silminnäkijänä ollut entinen vanki.

Tämän muiston Sielunpimennys pyrkii palauttamaan ja näyttämään.

Dokumentin tuotanto Jörn Donner Productions Oy, 2000.
(es. es. 14.10.01)

Kuva: Marja Pensala

ah-v



[Takaisin]