2004  Syyskuu   Lokakuu   Marraskuu   Joulukuu 


Weisaaja

Torstaina 23.12.2004 TV2

Elokuva Jaakko Löytystä, virsihulluudesta ja pelastuksen kaipuusta

Noin 1,5 miljoonaa suomalaista muistavat Jaakko Löytyn rippikouluajoiltaan. Löytyn lauluja on laulettu leirinuotioilla 70-luvun puolivälistä lähtien. Tuo karkeaääninen pitkätukka on jäänyt mieliin radikaalina gospel-laulajana, tai jonkinlaisena kirkollisena protestilaulajana.

Lähetyssaarnaajan poika, kohta 50-vuotias Jaakko Löytty, vietti lapsuutensa Ambomaalla Namibiassa. Ensimmäisen levynsä hän julkaisi 19-vuotiaana ("Asioita joista vaietaan", 1974). Tämän jälkeen hän on julkaissut kolmisenkymmentä äänitettä ja lukuisia nuottikirjoja sekä säveltänyt ja sanoittanut useita messuja kirkon tilaustyönä. 80-luvun lopussa Löytty vietti useita vuosia perheensä kanssa lähetystyössä Namibiassa ja Senegalissa. Nämä vuodet toivat hänen musiikkiinsa rotusyrjinnän vastustamisen.

Jaakko Löytty kertoo virsi-innostuksensa virinneen Ranskassa, jossa hän oli lähetyskurssilla Senegalin matkaa varten. Hän kertoo "jollotelleen" virsimäisiä melodioita tyttärelleen nukuttaessaan tätä. Pikkuhiljaa näistä melodioista alkoi kehittyä virsiä, joista suuri osa on päätynyt heränneiden "VEISUUT - Ehdotuksia uusiksi Siionin virsiksi" kokoelmaan.

Joidenkin mielestä Löytyn laulu on "rääkymistä", jotkut taas näkevät sen olevan täynnä alkuvoimaa. Joka tapauksessa leimallista on "iso ääni", kuten hän sitä itse nimittää. Löytyn esiintymisessä on voimakas pyrkimys vuorovaikutukseen, spontaaneihin tilanteisiin, joissa kaavat tai tyylirajat eivät ole esteenä..

Dokumenttielokuva Weisaaja kertoo, kuinka keikkamuusikosta tuli pikkuhiljaa matkaveisaaja? Elokuvassa seurataan Löytyn kamppailua kahden työn kurimuksessa, keikkamuusikon ja matkasaarnaajan. Muusikosta tulee herättäjä-yhdistyksen eli körttien saarnamies ja weisaaja. Matkasaarnaajan työ koostuu seuroista, saarnoista jumalanpalveluksissa, erilaisista veisuutilanteista ja työntekijätapaamisista. Voisi luulla, että protestihuuto olisi hiljentynyt; ei, Löytyn "iso ääni" huutaa nyt virsien melodioita. Virsien kautta hän nostaa esille pienen ihmisen ääntä. Tällä huudolla hän yrittää saada kirkon päättäjien huomion kääntymään kohti köyhien, työttömien ja muiden vähäosaisten hätähuutoa. Kaiken keskellä nousee Löytyn huulille kysymys pelastuksesta, uskosta Jumalaan?
Elokuva on kuvattu vuosien 2002-2004 välisenä aikana.

OHJAAJA HEIKKI KOSSI (s.1969)

WEISAAJA on Heikki Kossin toinen dokumenttielokuva ohjaustyö. Vuonna 2001 valmistunut MISSISSIPPI-NEDERVETIL (29 min) voitti palkinnon New Yorkissa 2003 International Festival Of Cinema and Technologies -festivaalilla ja oli mukana laajalti eri elokuvafestivaaleilla Euroopassa (mm. Prix Europa 2001 ja Goteborg Film Festival 2002) sekä Australiassa.

ah-v



[Takaisin]