Kesän 2007 dokumenttiuusinnat


27.5.
Joutukaa sielut >>
Hyvä viinalaki - huonot toteuttajat >>
Bonusvideo: 2500 pistoa >>

Reino Paasilinna ja Hannu Karpo olivat television alkuvuosien värikkäimmät toimittajat. Paasilinna vastusti liikennehurjastelua vuonna 1966 ja Karpo viinan myyntiä alaikäisille vuonna 1982.
LUE LISÄÄ >>

 

3.6. KATSOJAN TOIVEET:
Presidentin päivä >>
Kunniaa Marskille >>

Vuonna 1977 Urho Kekkonen oli valtansa huipulla. Jorma Molariuksen dokumentissa kurkistetaan vallan saleihin, kamareihin ja totta kai Tamminiemen kuuluun saunaan. Mannerheimin patsaan paljastus vuonna 1960 oli suuri sotilaiden ja kansalaisten paraatijuhla – ehkä viimeinen lajissaan.

LUE LISÄÄ >>

 

10.6. KATSOJAN TOIVEET:
Johan on Venninen,
Vesille Vennisen mieli>>

Johan Venninen on tehnyt katsojiin lähtemättömän vaikutuksen: ”Venninen on varmaan ihmemies. Arvostan hänessä eniten hänen kekseliäisyyttään, pelotonta toimeen tarttumista ja sitä, että hän tekee omia juttujaan muista riippumatta”, kirjoittaa uusintaa toivonut katsoja. Matti Kaukisen tekemän dokumentin esittämisestä on nyt kymmenen vuotta, mutta edelleenkin sokea Johan Venninen asuu yksi kotitalossaan ja räjäyttelee luolaansa.

LUE LISÄÄ >>

 

17.6.
Kaksi Haukilahtea >>
Kaksi samannimistä paikkakuntaa eri puolilla Suomea, Espoossa ja Kuhmossa. Onko niillä mitään yhteistä? Ohjaajat Pentti Riuttu ja Leo Hursti, 1973.

Kultainen nuoruus >>
Kuinka pitkälle papan rahoilla pääsee? Työryhmä Marja Hautala (nyk. Pensala), Kristina Schulgin, Esa Vuorinen ja K J Koski, 1970.

LUE LISÄÄ >>

24.6.
Pääosassa Janne Rantanen >>
Vuonna 1981 Hannu Karpo jututtaa korpifilosofia Pohjois-Karjalan Tuupovaarassa. Mutta tämä valloittava filosofi on vasta yhdeksänvuotias.

Janne Rantanen on nykyään varaosapäällikkönä teollisuuden materiaalinkäsittelykoneiden tuontiliikkeessä.

Arktinen raportti 1 >>
Legendaarinen Lapin kuvaaja Juhani Lihtonen vangitsi vuonna 1971 elämää Sompiolla ja Lokan tekoaltaalla, Lapin perinnettä ja nykyisyyttä. Raportti poronhoidosta mopoilla ja moottoripyörillä lännenelokuvien malliin.

Bonusvideo: Suomen kansa runoilee. Lypsäjän viisu >>
Esitys on Veräjä -ohjelman runokilpailun satoa vuodelta 1977. Tuolloin Suomen kansa runoili peräti kuusiosaisen ohjelmasarjan verran.

LUE LISÄÄ >>



1.7.
Opeta mua rakastamaan >>
Pyrky iskelmätähdeksi oli kova jo ennen idolsejakin. Ohjaaja Anssi Blomstedt kuvasi yhtä yritystä vuonna 1978.

Lehtisensaatioiden uhrit >>
Mökin akka pornokuvissa – eikö Urpo Lahtiselle riitä mikään, kysyy Hannu Karpo vuonna 1979.

Bonusvideo: Veräjä 6 >>
Ymmärrysvaje päättäjien ja kansalaisten välillä on suuri. Tähän asiaan kiinnitti huomiota dokumenttirevyy Veräjä jo vuonna 1977.

LUE LISÄÄ>>



8.7.
Finlandia-talo 1971 >>
Nyt rakennetaan Musiikkitaloa Finlandia-talon viereen. Vuonna 1971 toimittajat Anssi Blomstedt ja Kristina Schulgin kävivät Finlandia-talon avajaisissa – ja työmaan parakissa.

Monikasvoinen musiikkimies. Lähikuvassa Erik Tawaststjerna >>
Vuonna 1993 kuollut Helsingin yliopiston musiikkitieteen professori Erik Tawaststjerna tunnetaan mittavasta Sibelius -elämäkerrastaan. Tawaststjernan originelli ja intelligentti persoona on vahvasti läsnä toimittaja Aarno Cronvallin vuonna 1973 tekemässä henkilökuvassa. Hieno mies on hieno mies vaikka Saimaan saaren mökillä.

LUE LISÄÄ >>



15.7.
Skatta >>
Aloittelevan elokuvaohjaajan Mikko Niskasen tuokiokuva vuodelta 1964 kesäpäivästä Helsingin Katajanokalla eli Skattalla.

Olen numero likaisessa mapissa >>
”Olen numero likaisessa mapissa… Tuulen osuessa kaltereihin kuulen kurjen valittavan ikävästä.” Näin runoilee vanki Hannu Karpon ja Mirja Pyykön yhdessä Konnunsuon vankilan vankien kanssa tekemässä dokumentissa vuodelta 1970.

Dokumentissa esiintyvä laulaja on Jukka Raitanen, jonka ensimmäinen single oli juuri vuonna 1970 julkaistu Huuto kiven sisältä/Vangin toive.

Bonusvideo: Mitä on design? >>
Hannu Karpon katugallup Kuopiossa vuonna 1965 kertoo, mitä design tarkoittaa ja mitä se suomalaisille merkitsee.

LUE LISÄÄ >>

 


22.7.
Se minun töistäni – Matti Pellonpää>>
Näytteleekö Matti Pellonpää tässä Matti Pellonpäätä vai kenties päinvastoin? Aivan liian varhain kuollut näyttelijä Matti Pellonpää resuaa Helsingissä ja Tampereella. Selvää on, että Pellonpään ja Paavo Piskosen laseissa on vain teetä – vai onko? Ohjaaja Eero Tuomikoski, 1984.

LUE LISÄÄ >>



29.7.
Pääosassa Jouko Turkka >>
”Turkka on sellainen ihminen, että kovin tyhjänpäiväistä lausetta ei ulos hevillä saa. Hänen ajatuksenlentonsa ja assosiointinsa on sellaista, että vaikka siinä hetkessä ei ymmärrä kuulemaansa, niin joskus vuosien päästä täysin yllättäen tajuaa, että tätä se sillä tarkoitti”, perustelee katsoja uusintatoivettaan. Nyt voi tarkistaa, mitä Turkka tarkoitti opettaessaan Teatterikorkeakoulun näyttelijäoppilaita Eero Tuomikosken dokumentissa vuodelta 1984.

LUE LISÄÄ >>

 

5.8.
Tämä elämä >>
Vuonna 1965 Olavi Puusaari kävi kyselemässä Porin Puuvillatehtaan naistyöntekijöiltä heidän unelmiaan ja haaveitaan. Porin Puuvillatehdasta ei enää ole ja työntekijät ovat eläkkeellä. Mitä tapahtui heidän haaveilleen?

Suomen kansa runoilee. Työn kiitos >>
”Työ tekijäänsä kiittää – vai kiittääkö” oli aiheena TV1:n runokilpailussa, johon katsojat lähettivät niin paljon runoja, että Timo Martinkauppi teki niistä kuusiosaisen ohjelmasarjan vuonna 1977. Tämä on sarjan päätösosa.

Sauna – Bad >>
Euran saunat Eurantiellä Helsingin Vallilassa on jo lopetettu ja niin on Yleisradion Ammattiopistokin, jonne Timo-Erkki Heino, Pentti Järvinen ja Viveca Stenius tekivät tämän harjoituselokuvan vuonna 1976. Ensiesitys televisiossa!

LUE LISÄÄ >>

 

12.8.
On pakko voittaa >>
Koulu, urheilu vai elämä? Ohjaaja Jukka Konttori piirsi menestystä kaikin tavoin himoavan nuoren mäkihyppääjän muotokuvan vuonna 1979.

On pakko voittaa -dokumentin päähenkilö on Jari Kelonen eikä Jari Kulonen niin kuin joissain lehtiesittelyissä on mainittu.

Tässä maassa on paljon mätää >>
Vuonna 1969 nuoret olivat huolissaan elinympäristöstämme sekä eriarvoisuudesta niin Suomessa kuin koko maapallolla eli: What else is new? Työryhmä: Riitta Lindegren, Pekka Parikka, Kirsti Petäjäniemi, Riku Rinkama ja Eero Taivalsaari.

Bonusvideo: Nuoriso tietää >>

Nuorison lausahduksia Yleisradion arkistosta:

1. Timo-Erkki Heino analysoi maalaustaidetta ohjelmassa Bändi (ohjaus: Marjo Eskolin) tammikuussa 1968.
2. Björn Wahlroos toteaa, että vasemmistolaiset ihmiset pyrkivät luomaan onnellisen maailman ohjelmassa Ungdom för helvete (ohjaus: Anki Lindqvist) syyskuussa 1969.
3. Jorma Ollila mainitsee yhtenä esimerkkinä sen, kuinka imperialismi estää kansoja saavuttamasta itsemääräämisoikeutta A-studion raportissa Berliinin nuorisofestivaaleilta elokuussa 1973 (toimittaja: Paula Santajärvi, myöhemmin Lehdistö).
4. Lasse Lehtinen kannattaa karnevalistista itsenäisyyspäivää ohjelmassa Kynttiläjuhla vai karnevaalit (toimittaja: Hannu Karpo) itsenäisyyspäivänä 1964.

LUE LISÄÄ >>

 

19.8.
Osasto 10 >>
Hello, Elisabeth! >>

Kaksi vaikuttavaa – ja erilaista – raporttia suomalaisen television historiasta. Suomalaiset järkyttyivät syöpälasten kohtelusta sellaisena kuin Mirja Pyykkö näytti sen raportissaan vuonna 1982. Ja suomalaiset tulivat hulluiksi kuningatar Elisabethin vierailulla 1976 kuten Mirja Pyykön ja Armi Kyynäräisen pisteliään hauskasta raportista voimme nähdä.

LUE LISÄÄ>>

Lue mitä muut ovat sanoneet »

Otteita dokumenteista ja tekijöiden haastatteluista julkaistaan YLE Elävässä arkistossa aina lähetysten jälkeen.

I Kesä 2006 I