[ Etusivu | Juoni | Sukupuu | Keittokirja | Näyttelijät | Palaute ]

    Näyttelijöiden ja roolihahmojen mieluisimmat reseptit

    Pyry, Salla, Heikki, Anita, Aimo, Helena, Jutta, Elina, Matti, Asko, Armas, Tom


    Ilmari Saarelainen (alias Pyry Laine)

    Mitä enemmän tätä syö illalla, sitä laihempi on aamulla. Teen tätä juuri siksi, että haluan aamuisin kokovartalopeilissä näyttää soukalta.

    Lady Godivan kiusausTäyte
  • 250 g voita tai margariinia
  • 2 dl fariinisokeria
  • ripaus kanelia
  • 5 dl kaurahiutaleita
  • 2-3 dl vehnäjauhoja
  • 2 prk maitorahkaa
  • 1/2 dl ranskankermaa
  • 150 g sulaa voita tai margariinia
  • 4 munaa
  • 1-2 dl sokeria
  • 1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • vajaa 1 rkl vanilliinisokeria
  • 1 prk raejuustoa
  • Otetaan vähintään 22 cm:n irtopohjavuoka, joka vuorataan leivinpaperilla. Rasva ja fariinisokeri laitetaan kipossa mikroon ja sulatetaan. Kuuma liemi kaadetaan kaurahiutaleille ja sekoitetaan. Lisätään vehnäjauhot. Tahdas taputellaan vuokaan, noin 2/3 pohjalle ja 1/3 reunoille. Laitetaan vuoka jääkaappiin.

    Sekoita rahka, ranskankerma ja sula rasva. Anna jäähtyä haaleaksi, sekoita sitten joukkoon munat, sokeri, raejuusto ja mausteet.Täytä kakku seoksella. Laita 175 C -asteiseen uuniin noin tunniksi, vähennä sitten lämpö 150 C:een ja paista toinen tunti. Tarjoa vielä hieman lämpäisenä vadelma- tai lakkahillon kera.


    Pyry Laine, Seurahuoneen ravintolapäällikkö

    Tätä upeaa herkkua Pyry Laine söi Portugalissa Robertin kanssa, eikä siksi koskaan enää halua maistaa sitä mikä on sääli. Suomessa tuoretta tai pakastettua tonnikalaa saa aika-ajoin isojen tavaratalojen kalatiskeiltä. Tonnikalapihvin voi myös korvata lohi- tai kirjolohimedaljongilla.

    Auringonlaskun kalaa
  • 4 tonnikalapihviä
  • n. 1 dl öljyyn säilöttyjä auringossa kuivattuja
    tomaatteja, valutettuna ja silputtuna
  • 1 silputtu sipuli
  • 1 suuren sitruunan mehu
  • n. 1/2 dl hyvää oliiviöljyä
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl huhmaressa murskattua mustapippuria
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä
  • 2 rkl silputtua tuoretta basilikaa

  • Laita kalat astiaan. Yhdistä tomaatit, sipulit, valkosipuli, sitruunamehu, viinietikka, sokeri ja pippurit kulhossa. Jaa massa kahteen osaan. Lisää toiseen osaan valkoviini ja kaada seos kalapihvien päälle. Anna marinoitua kylmässä useampia tunteja tai yön yli. Valuta kala, ota marinadi talteen ja yhdistä se aikaisemmin säästämääsi osaan. Grillaa tai pariloi kala kunnes se on juuri ja juuri kypsää. Sivele paistamisen aikana marinadilla. Lisää tomaattiseokseen silputtu basilika ja tarjoa huoneenlämpäisenä kastikkeena tonnikalan kanssa.


    Kirsi Liimatainen (alias Salla Kunkainen)

    Tämä kasvissosekeitto on edullinen mutta hyvä ruoka, josta saa helposti meijerituotetta vaihtamalla myös suoranaista luksusta. Kasvissosekeittoa tehdään iso kattilallinen silloin kun paljon porukkaa on koolla ja sen kanssa nautitaan rapeakuorista patonkia.

    Kasvissosekeitto

    Otetaan kasviksia pelkkä peruna ja porkkanakin riittää, mutta myös kukkakaali ja muut juurekset antavat hyvän lisän. Mukaan laitetaan reilusti valkosipulia. Pilkotut kasvikset keitetään pehmeiksi vedessä. Osa keitinliemestä jätetään keittoon, osan voi käyttää vaikka laihdutusjuomana. Herkutteluasteesta riippuen keittoon lisätään maitoa, kermaa, sulatejuustoa tai aurajuustoa. Suolaa laitetaan maistellen, erityisen varovasti silloin kun keittoon on lisätty juustoa. Keitto soseutetaan ja maustetaan musta- ja valkopippurilla, myös yrttimausteita voi kokeilla.


    Salla Kunkainen, ekonomi, second-hand-shopin pitäjä

    Tämä ruoka on kevyttä, hyvää ja nopeaa valmistaa. Se sopii illanistujaisiin tyttöjen kesken, ja se on aika hyvää myös seuraavana päivänä Pandoran Lipastossa ruokatunnilla, mikrossa lämmitettynä.

    Hapanimelät katkaravutKastike
  • 300 g kuorittuja katkarapuja
  • Suuri purjo
  • Keltainen paprika
  • Ruokaöljyä
  • 2 valkosipulin kynttä
  • Noin pikkusormenpään kokoinen
    pala kuorittua tuoretta inkivääriä
  • 1 rkl sherryä
  • 3/4 dl kanalientä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl viinietikkaa
  • 2 tl hunajaa tai siirappia
  • 2 tl maissijauhoja
  • Suikaloi purjo ja paprika ohuiksi suikaleiksi. Sulata ja valuta ravut. Pilko valkosipuli ja inkivääri aivan pienenpieneksi silpuksi. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset etukäteen kippoon, myäs maissijauho. Kuumenna öljy wokissa tai isossa paistinpannussa. Lisää öljyyn inkivääri ja valkosipuli, sekoittele joitakin sekunteja. Lisää sitten kasvikset ja sekoittele, kunnes ne alkavat tuntua pehmenneiltä. Lisää pataan katkaravut ja sekoittele 2-3 minuuttia, kunnes ne ovat läpikotaisin kuumia. Kaada joukkoon hyvin sekoitettu kastike ja anna sen paksuuntua. Sekoita hyvin ja tuo tarjolle itämaisten riisinuudelien kera


    Reidar Palmgren (alias Heikki Helenius)

    Tämä käyhiltä teatterikoululaisajoilta peräisin oleva resepti on saatu hyvältä ystävältäni ja poikani kummilta Perttu Pesältä. Varsinainen lempiruokani on poronkäristys, joka taas juontaa juurensa Lappi-kiinnostukseeni.

    Pesän tuorejuustolevite
  • 200 g voita
  • 200 g raejuustoa
  • 200 g maitorahkaa
  • valkosipulia
  • Kaikki aineet sekoitetaan huolellisesti ja annetaan vetäytyä jääkaapissa. Nautitaan paahdetun tumman leivän päällä. Kesällä sekaan silputaan myös tuoretta ruohosipulia.

    Reidarin poronkäristys

    Paloiteltuja siankylkisiivuja paistetaan padassa oikein rapeiksi. Jäinen poro lisätään ohuina lastuina ja annetaan sen käristyä, kunnes neste on haihtunut. Lisätään olutta. Annetaan muhia. Mausteeksi vain suolaa ja pippuria, katajanmarjoja tähän ei laiteta. Syödään maidossa haudutetulla sipulisilpulla terästetyn perunasoseen ja karpaloiden tai puolukoiden kera.


    Heikki Helenius, Seurahuoneen tarjoilijaharjoittelija

    Heikki Helenius on kasvissyöjä, mutta osaa antaa arvoa uusille makuelämyksille. Poikamiehenä hän tosin ei ala kovin monimutkaisia ruokia valmistamaan, mutta tämä kevyt ja täyttävä ruokalaji on saanut monen naisvieraankin hurmaannuksiin.

    Lämmin vuohenjuustoleipä
  • Erilaisia salaattilajeja:
    tammenlehväsalaattia, lollo rossoa,
    rucolaa tai vain vihreää lehtisalaattia ruukusta
  • Muutamia sipulirenkaita
  • Joitakin ohuita tomaatin- ja kurkunviipaleita
  • Suurehko pala vaaleaa leipää / ruokailija
  • Vuohenjuustoa, kuten chevreä, reilu viipale / ruokailija
  • Balsamiviinietikkaa
  • Öljyä
  • 1 valkosipulin kynsi
  • Ranskalaista sinappia
  • Ripaus sokeria
  • Revi salaatit kauniisti lautasille ja levitä päälle sipuli, tomaatti ja kurkku. Kuumenna uuni 250 C:een. Päällystä leivänpalat juustolla aivan reunoja myöten. Sekoita vinaigrette: laita purkkiin etikka, öljy, sinappi, sokeri ja murskattu valkosipulin kynsi. Sulje purkki kannella ja ravista tasaiseksi. Ripota osa vinaigrettesta salaattien päälle. Laita päällystetyt leivät pellillä uuniin, kunnes juusto sulaa ja kuplii ruskeana. Nosta leivät tulikuumina salatin päälle ja ripauta vielä päälle vinaigrettea.


    Jaana Järvinen (alias Anita Kunkainen)

    Tämä ruoka on helppo, ja pidän sen mausta. Uunipuuro oli perinteinen lapsuuden saunailtojen kevyt ateria. Saunan jälkeen voikin sitten syödä hyvällä omallatunnolla vaikka saunamakkaraa

    Uunipuuro
  • 1 l maitoa (kevyt- tai ykkösmaitoa)
  • Noin 3,5 dl täysjyväriisiä
  • Margariinia
  • suolaa
  • Maito, rasva ja riisit pannaan uunivuokaan. Haudutetaan matalassa uuninlämmässä pitkään, kunnes puuro on kypsää ja pinnaltaan kauniin väristä. Syödään margariinisilmän kanssa ja juodaan ohessa kylmää maitoa lasista.


    Anita Kunkainen, hammaslääkäri

    Kun Anita Kunkaisen on tehtävä nopeasti ruokaa perheelleen, jonka ruokatottumuksia säätelevät myäs kaksi teini-ikäistä lasta yksi ruoka on ehdottomasti ylitse muiden. Parhaassa tapauksessa Anita joutuu laittamaan uuniin kaksi leipää yhden sijasta, ja silti joka muru menee.

    Aitomäen leipä
  • 1 kokonainen tuore, rapeakuorinen ranskanleipä
  • 50 g voita
  • 4 valkosipulin kynttä (voi myäs jättää pois)
  • 1/2 pakkausta Aurajuustoa
  • 2-3 kiinteää tomaattia
  • Uuni pannaan lämpenemään 225 asteeseen. Leipä leikataan viipaleiksi niin, että siivut jäävät pohjasta kiinni toisiinsa. Pehmeään voihin (voidaan pehmittää mikrossa!) murskataan valkosipulin kynnet. Kiireiset voivat myös käyttää valmista kaupan maustevoita tai maustettua tuorejuustoa. Valkosipulivoilla sivellään jokainen viipale kummaltakin puolelta. Joka toiseen viipaleväliin ujutetaan sitten viipale tai pari aurajuustoa, joka toiseen 1-2 ohutta tomaatinsiivua.

    Leipä painetaan takaisin muotoonsa ja kääritään folioon. Käärää pidetään uunissa noin 15-20 minuuttia, eli kunnes juusto ja voi ovat sulaneet ja leipä läpikuumaa. Leipä tuodaan pöytään sellaisenaan, käärö avataan ja siivuja irrotellaan ruokailijoille. Lisukkeeksi ei tarvita kuin vihreää salaattia - jos sitäkään.


    Mikko Nousiainen (alias Aimo Kunkainen)

    Olen sitä ikäluokkaa, että kun isä oli sodassa, oli meillä äidin kanssa paistinpannu paksussa ruosteessa rasvaa kun ei ollut minkäänlaista. Silloin unelmoin esimerkiksi siitä, että kunpa joskus saisi paljon kaurapuuroa ja siihen niin paljon maitoa ja sokeria kuin ilkeää laittaa. Siksi tällaiset hyvät perusruoat ovat edelleen mielestäni niitä parhaita.

    Perinteinen läskisoosi

    Kunnon raitalihaa käristetään rapeaksi ja nostetaan hetkeksi pois padasta. Lihasta tihkuneessa rasvassa käristetään ruisjauhoa ja lihat nostetaan takaisin pataan. Päälle kaadetaan vettä ja sekoitetaan soosi tasaiseksi. Maustetaan suolalla ja mustalla pippurilla. Haudutetaan oikein kauan. Nautitaan hyvien ystävien kanssa tuppipottujen kera. Joku saattaa laittaa lihan sekaan paistumaan sipulia, ja mikäs siinä. Voihan ne siirtää syädessä lautasen reunalle.

    Patakukko

    Otetaan roskakalaa, niinkuin pieniä särkiä. Siivotaan ne ja ladotaan pataan vuorotellen siansivun kanssa. Kalojen päälle ripotellaan pippuria ja sipulisilppua. Mukaan suolaa maun mukaan. Vedestä ja ruisjauhoista vatvotaan taikina, josta tehdään padalle tiivis kansi. Paistetaan uunissa niin kauan, että kalojen ruodot pehmiävät. Neljä tuntia ehdottomasti vähintään, maalla patakukko oli uunissa yän yli ja sitten olikin tuhtia, lämmintä ja pehmeää aamiaisruokaa. Patakukon kanssa kun saa helmeilevää, kasteenraikasta päytäviinaa, niin tulee ylevä olo.


    Aimo Kunkainen, toimitusjohtaja, Eineshovi Oy

    Aimo Kunkainen on innokas metsämies ja suosii riistaruokia. Ruokamieltymyksiltään hän on makoisten ja tuhtien aterioiden ystävä, joissa metsäisten perusmakujen ja kerman täytyy antaa tehdä tehtävänsä.

    Ruoka, jota ei syödä kuin oltais jäniksen selässä
  • 1 jäniksenselkä
  • suolaa
  • 100 g savusilavaa
  • 2 rkl konjakkia
  • 5 katajanmarjaa
  • 4 dl lihalientä
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl kermaa
  • 1 dl punaviiniä
  • + liekittämiseen 1/2 dl konjakkia
  • Suikaloi savusilavasta noin puolet ja marinoi suikaleet konjakissa jääkaapissa. Puhdista jäniksenselkä ja poista paksut kalvot. Hiero suolalla. Silavoi jäniksenselkä jääkaapissa kovettuneilla silavasuikaleilla silavointineulan avulla. Sulata loput savusilavasta kuutioituna pannulla. Ruskista jäniksenselkä kauttaaltaan siinä. Lisää pannuun lihaliemi ja murskatut katajanmarjat.

    Peitä pannu kannella ja hauduta selkää vajaa tunti. Siiviläi liemi pannulta kattilaan, sekoita keskenään vehnäjauhot ja kerma. Lisää suurus kuumaan liemeen tehokkaasti vatkaten. Hauduta kastiketta 8 minuuttia ja mausta se sitten punaviinillä. Kaada kastike erilliseen tarjoiluastiaan ja nosta jäniksenselkä omalle lämpimälle vadilleen. Valele sen päälle lämmitetty konjakki ja liekitä. Tarjoa paistettujen metsäsienten, etikkasäilykkeiden ja hyvän perunasoseen kanssa.


    Anna Haaranen (alias Helena Kivelä)

    Flamencotanssijan kevyt helleruoka, jossa valkosipuli maistuu. Espanjassa gazpachoa käytetään myös juomana.

    Gazpacho Andaluz
  • Kypsiä tomaatteja
  • Tuoretta kurkkua
  • Punainen paprika
  • Sipulia
  • Valkosipulia
  • Tomaattimehua
  • Valkoisen leivän sisustaa
  • Ripaus suolaa
  • 1-2 rkl viinietikkaa
  • Leivän sisus pehmennetään tomaattimehussa. Kasvikset pilkotaan. Kaikki ainekset soseutetaan esimerkiksi sauvasekoittimella tasaiseksi keitoksi.

    Keitto tarjotaan aina kylmänä, joskus jopa jääpalojen kanssa. Lautaselta syätäessä tarjolle asetetaan hyvin hienoksi kuutioitua tomaattia, sipulia, kurkkua ja paprikaa, joita jokainen saa lisätä keittonsa pinnalle.


    Helena Kivelä, Armas Kunkaisen sairaanhoitaja

    Helena on matkustanut paljon ja hänen lempiruokansa ovat kotoisin Etelä-Amerikasta ja Afrikasta. Tämä eksoottinen, pehmeä avocadokastike sopii minkä tahansa tulisen meksikolaistyyppisen ruoan lisukkeeksi.

    Guacamole
  • 2 sopivan kypsää avocadoa
  • 2 isoa valkosipulin kynttä
  • 1 sitruunan mehu
  • (1/2 tuoretta chiliä tai muutama pisara tabascoa)
  • juuri jauhettua mustapippuria
  • tuoretta korianteria
  • Halkaise avocadot, poista kivet ja koverra hedelmäliha astiaan. Lisää kuoritut valkosipulin kynnet, sitruunamehu ja halutessasi chili ja/tai korianteri. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi, kuohkeaksi tahnaksi.

    Africana
  • 1 paloiteltu broileri
  • Ruokaäljyä
  • 1 sitruunan mehu
  • 2 mahdollisimman vihreää banaania
  • n. 1 dl kookosmaitoa
  • Punaista Harissa-maustetahnaa tai purkki tomattipureeta
    ja 1/2-1 tl cayennepippuria
  • 2 isoa sipulia
  • Suolaa
  • Suolapähkinöitä
  • Kardemummaa
  • Poista broilerinpaloista nahka. Paista ne ruskeiksi pannulla ja pane pataan. Huuhtele pannu sitruunamehulla. Paista silputut sipulit ja laita myäs pataan. Kaada sekaan kookosmaito, johon on sekoitettu Harissa, mausta suolalla ja kardemummalla. Anna hautua noin 20 minuuttia. Jos nestettä tuntuu kertyvä paljon, hauduta jonkin aikaa ilman kantta. Juuri kypsymisen loppuvaiheessa lisätään viipaloidut banaanit. Kuuman ruoan päälle ripotetaan reilusti suolapähkinöitä. Ruoka syödään vaalean leivän kanssa - esimerkiksi Suomesta saatavien pitaleipien kera.


    Marja-Sisko Aimonen (alias Jutta Mikkola)

    Kaalisässätys on lapsuuden ruokia, vanhemmilta peritty resepti, jonka äitini on varmaan saanut omalta äidiltään. Se on alkukesän juhlaruoka, jota tehdään silloin kun on vieraita. Tärkeintä siinä ovat selvät ruoka-aineiden maut!

    Kaalisässätys
  • Varhaiskaalia
  • Vähärasvaista sikanautajauhelihaa
  • Maustepippuria
  • Suolaa
  • Tummaa siirappia
  • Otetaan puhdas pata. Suikaloidaan runsaasti varhaiskaalia. Pataan laitetaan voita. Kaalisuikaleita käristetään, ne saavat ruskistua hieman. Jauhelihasta muotoillaan pieniä tiiviitä lihapullia, joihin ei lisätä minkäänlaisia mausteita eikä muutakaan jatketta. Lihapullat heitetään sekaan, sekoitellaan varovasti ja lisätään runsaasti kaalia päälle. Haudutetaan pitkään. Vettä ei juuri pataan tarvita, koska varhaiskaalissa itsessään on sitä runsaasti. Mausteeksi pari maustepippuria. Kun sässätys on hautunut pehmoiseksi, se maustetaan suolalla ja reilulla lorauksella tummaa siirappia. Syödään nautiskellen uuden perunan kanssa.


    Jutta Mikkola, Seurahuoneen keittiömestari

    Jutta rakastaa jälkiruokien tekemistä, ja niissä ei sitten kitsailla! Tämä annos on 12 hengelle.

    Pähkinäkohokkaat
  • 1/2 l maitoa
  • 8 kananmunan keltuaista
  • 250 g sokeria
  • tilkka Amarettoa
  • 125 g vehnäjauhoja (n. 2 dl)
  • 12 kananmunan valkuaista
  • 100 g jauhettua hasselpähkinää
  • Vaahdota sokeri ja keltuaiset paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja likööri. Kuumenna maito kiehuvaksi ja lisää se keltuaisseokseen. Kuumenna varoen kattilassa, kunnes se sakenee. Anna jäähtyä ja voitele sillä aikaa voilla 12 pientä kohokasvuokaa tai yksi iso ja ripottele niihin sokeria. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita vaahto varovasti nostellen pohjataikinaan. Jaa taikina vuokiin ja kypsennä annosvuokia 175-asteisesa uunissa noin 40 minuuttia, isoa vuokaa noin tunnin ajan. Ja muistathan, että uunin luukkua ei saa avata liian aikaisin eikä ovia paukutella! Tarjoa kypsät kohokkaat esimerkiksi Amaretolla maustetun kermavaahdon kera.


    Ritva Oksanen (alias Elina Kunkainen)

    Ritvan lihapullat
  • 400 g jauhelihaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl maitoa
  • 1/2 dl vettä
  • 1 dl korppujauhoja
  • 2 puristettua valkosipulin kynttä
  • 1 pilkottu sipuli
  • n. 1 tl paprikajauhetta
  • n. 1 tl currya
  • n. 1 tl valkopippuria
  • soijakastiketta, suolaa
  • Maito, vesi ja korppujauhot sekoitetaan ja annetaan turvota. Sipuli ja valkosipuli käristetään kevyesti. Kaikki aineet sekoitetaan keskenään lihapullataikinaksi. Kieritetään taikinasta pullia ja paistetaan.


    Elina Kunkainen, Seurahuoneen johtaja

    Elina Kunkainen on venäläisen sukunsa vaikutuksesta oppinut tekemään tietyt ruokalajit aivan erityisellä tavalla. Magalovin suvussa perinteinen stroganoff tehdään aina ulkofileestä eikä lihaa hauduteta, se on enemmän pihvi kuin pataruoka.

    Magalovin pihvi
  • 500 naudan ulkofileetä
  • 200 g viipaloituja tuoreita herkkusieniä
  • 2 sipulia
  • 40 g voita
  • 30 g vehnäjauhoja
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl vahvaa sinappia, ripaus suolaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 1/4 dl smetanaa
  • 2 kuutioitua maustekurkkua
  • 1 tlk tomaattipureeta (ei välttämätön)
  • Sipulit silputaan ja paistetaan kullankeltaisiksi voissa. Niiden päälle ripotellaan vehnäjauhot, sekoitetaan hetki ja kaadetaan kuuma lihaliemi päälle. Annetaan saota ja maustetaan sinapilla, suolalla ja sitruunamehulla. Annetaan poreilla hetki ja lisätään smetana, tomaattipure ja hienonnettu maustekurkku. Herkkusienet paistetaan, lisätään kastikkeeseen ja pannu huuhdellaan punaviinin tilkalla kastikkeen sekaan. Ulkofile viipaloidaan reilun puolen sentin viipaleiksi ja paistetaan kauniiksi voissa. Lihan pintaan voi jauhaa paistaessa mustaapippuria. Lihan tulee jäädä vaaleanpunaiseksi sisältä. Lihat ja pannun huuhdeliemi lisätään kuuman kastikkeen sekaan. Ruoka ei tässä vaiheessa saa enää kiehua! Magalovin pihvin kanssa tarjotaan uuni- tai hasselbackan perunoita.


    Tapio Liinoja alias Matti Kunkainen

    Tapio Liinoja kertoo viime aikoina innostuneensa erityisesti etnisistä ruoista. Tulisuus, keveys ja usein myös valmistuksen nopeus yhdistyvät niissä. Lapsillekin ne sopivat, kunhan tietyssä valmistuksen vaiheessa jättää osan ruoasta miedommin maustetuksi.

    Tapsan tulinen pata
  • (parin sentin pala chilipaprikaa)
  • 2-4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl öljyä
  • 200 g broilerinsuikaleita
  • 1 sipuli
  • 400 g tomaattiin säilättyjä papuja
  • 2 paprikaa
  • 2-4 tomaattia tai 400 g tomaattimurskaa
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • 2-4 ananasrengasta
  • 100-200 g pakastemaissia
  • 1/2 tl rouhittua mustapippuria
  • (1 tl hunajaa tai fariinisokeria)
  • 1/2-1 pss (35 g) Tex Mex -mausteseosta
  • Taco-kastiketta tarjolle valmiin ruoan kanssa
  • Puhdista ja pilko kasvikset. Kuullota valkosipuli (ja chili) sekä sipuli öljyssä suurehkolla pannulla. Siirrä sipulit sivuun ja ruskista kevyesti broilerisuikaleet. Lisää sitten kaikki ainekset (paitsi mausteet) ja kypsennä miedolla lämmällä parikymmentä minuuttia. Lisää 1 tl mausteseosta ja erota sitten lasten annos ruoasta. Mausta tuliseksi rouhitulla mustapippurilla ja Tex Mex -mausteseoksella. Tarjoa keitetyn riisin tai Taco-kuorien kera.


    Matti Kunkainen, Eineshovin einesyksikän johtaja

    Matti Kunkainen on isänsä Aimon perintänä saanut intohimon metsien ja vesien antimia kohtaan. Päivittäinen huseeraaminen einesten kanssa on kuitenkin vieroittanut hieman häntä kaikkein raskaimmista ruoista. Metsästysretkillä Matti aina pysähtyy karpalosuolle vaikka puolisalaa ja kerää reppunsa kätkäihin kirpeitä marjoja tätä erikoisherkkuaan varten.

    Karpalograavattu lohi
  • 600 g lohta tai kirjolohta
  • 200 g karpaloita
  • 1 dl hyvää öljyä
  • 1 1/2 dl viinietikkaa
  • 3 tl suolaa
  • 2 tl valkopippuria
  • 2 tl sokeria
  • Keitä karpalot vesitilkassa pehmeiksi. Purista ne siivilän läpi ja sekoita sose viinietikkaan ja äljyyn. Mausta seos, kaada astiaan ja aseta kalafile seoksen päälle. Ripota kalan nahalle hieman suolaa. Anna kalan maustua viileässä yön yli ja viipaloi sitten ohuiksi viipaleiksi, jotka tarjotaan alkupalana esimerkiksi mädin ja smetanan kera. Karpalon sijasta voi käyttää myös puolukkaa.


    Heikki Paavilainen (alias Asko Kunkainen)

    (resepti puuttuu)


    Asko Kunkainen, liikemies

    Tämä ruokalaji on oikeastaan italialainen ja alkuperäiseltä nimeltään saltimbocca. Asko antoi uuden nimen sille, koska Joonas -joka pitää tästä - ei koskaan oppinut sanomaan ruuan nimeä oikein.

    Poliisin vasikkaa
  • Hyvää vasikanpaistia (tai peräti filettä, jos sitä saa)
  • Ohuita viipaleita hyvää savukinkkua
  • Tuoretta salviaa
  • Oliiviöljyä ja voita
  • suolaa
  • pippuria
  • loraus valkoviiniä tai lihalientä
  • Leikkaa ja nuiji liha ohuehkoiksi leikkeiksi. Ripauta päälle varovasti suolaa - kinkussa on jo sitä - ja pippuria. Aseta jokaiselle leikkeelle pari isoa salvianlehteä. Levitä päälle leikkeen kokoinen kinkunviipale. Taita kahtia ja kiinnitä kaksinkerroin cocktailtikulla. Kuumenna öljyä ja voita pannussa. Paista vasikat molemmin puolin kullanruskeiksi. Kaada viini tai liemi pannuun ja hauduta hetki. Nosta pöytään ja tarjoa vihreän nauhapastan ja parmesan-raasteen kera.


    Esko Hukkanen (alias Armas Kunkainen)

    Aamupuuro
  • 3 kivetäntä luumua pannaan puoleen lasilliseen vettä.
    Pannaan yöksi jääkaappiin.
  • 5 dl raikasta vettä
  • 1/2 tl suolaa
  • Kun vesi kiehuu, lisätään 2 rkl kauralesettä, 2 rkl vehnälesettä ja lopuksi kauraryynejä niin, että puurosta tulee ohuehko. Ennen puuron valmistumista juodaan viileä luumuvesi ja syädään myäs luumut. Vatsaystävällinen puuro nautitaan kohtuullisen voisilmän kera, jota saattelee puoli lasillista kevytmaitoa.


    Armas Kunkainen, eläkeläinen, suvun patriarkka

    Roolihahmostaan Armaasta Esko Hukkanen toteaa seuraavaa: "Talonpojan vanhasta muistista kala ja metsänriista ovat hänelle juhlahetkiä. Vieläkin väkevästi maustetut mureat liharuuat lisukkeineen tuovat mieleen ajan, jolloin ruoka suli hyvin ja mies oli rautaa. Viime vuosien aikana hänet on tosin totutettu vähäsuolaisiin liemiruokiin ja ruokajuomanakin on lasi vettä."

    Vorschmack
  • 1/2 kg paahdettua, kypsää lampaanlihaa
  • 2 paistettua sipulia (kernaasti lihan mukana paahdettua)
  • 1 liotettu suolasilli tai pieni purkki anjovista
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1/2 dl kermaa tai smetanaa
  • paistinlientä
  • tomaattisosetta
  • mustaapippuria
  • Liha, sipulit ja sillifile tai anjovikset jauhetaan tehosekoittimessa tai lihamyllyssä. Seokseen lisätään kerma tai smetana ja mahdollinen paistinliemi sekä murskatut valkosipulinkynnet. Maustetaan 1-2 rkl:lla tomaattisosetta ja mustallapippurilla. Seos lusikoidaan voideltuun uunivuokaan ja paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Nautitaan uuniperunan kera tai räiskäleen täytteen, kyytipoikana kuperapintainen ryyppy.


    Tom Turpeinen (alias Jukka Puronlahti)

    Varustaudun päivän koitoksiin kunnon aamiaisella. Veripaltun paistaminen vie jonkin verran aikaa, niinpä tyttöystäväni herää viideltä aamulla ja tekee taikinan valmiisi. Itse herään tunnin kuluttua, luen päivän lehdet ja tutkin teksti-TV:n urheilusivut samalla kun juon puolitoista pannullista kahvia.

    VERIPALTTU 4-6 annosta
  • Verta
  • vettä tai kaljaa kumpaakin viisi desiä
  • neljä desiä ruisjauhoja,ohra- vehnä - tai grahamjauhoja kolme desiä
  • kaksi sipulia
  • pari teelusikallista suolaa
  • mausteeksi valkopippuria, basilikaa, oreganoa makumieltymysten mukaan
  • Sekoita nestet ja vispilöi jauhot sekaan. Lisää raaka hienonnettu sipuli ja anna turvota tunti. Kaada seos leivinpaperilla peiteltyyn uunivuokaan ja paista 175 asteessa kunnes seos tuntuu puutikulla kiinteältä eikä verta tartu tikkuun. Lounasaikaan Tom Turpeinen ei syö mitään muuta kuin kahvia jota ryydittää mansikkaviineri tai kunnon siivu kermalla kuorrutettua mansikkakakkua. Se pitää verensokerin mukavan korkealla monta erää.

    TÄYTETYT OHUKAISET JUKKA PURONLAHDEN TAPAAN 4-6 annosta
  • neljä munaa
  • litra maitoa
  • viisi desiä vehnäjauhoja
  • kaksi ruokalusikallista sokeria
  • kaksi telusikallista suolaa
  • Vatkaa munista rakenne rikki. Lisää puolet maidosta ja sekoita jauhot joukoon.Lisää loput maidosta ja mausta. Voit lisätä hieman rasvaa taikinaan, mutta se ei ole välttämätöntä kun voitelet pannun kunnolla kun paistat ohuita räiskäleitä molemmin puolin.

    KASVIS- JAUHELIHATÄYTE

    Jauhelihaa ja pakastekasviseosta kumpaakin 300 grammaa.Valmispussista juusto-valkoviinikastiketta ja mausteeksi currya, paprikaa, suolaa, oreganoa, rakuunaa. Ruskista jauheliha ja mausta. Paista kasviksia kunnes neste on haihtunut.Sekoita lihan joukkoon. Tee kastike ja sekoita muun täyteen joukkoon . Varo tekemästä liian juoksevaa täytettä. Voit kokeilla myös kevyempänä kun jätät jauhelihan pois. Nautitaan mieluiten mansikoista tehdyn kotiviinin kera. Huomautus! Täyteestä saat erinomaisen pastakastikkeen lisäämällä siihen 1-2 purkkia tomaattimurskaa ynnä ketsuppia ja sinappia mielihalujesi mukaan.


    [ Etusivu | Juoni | Sukupuu | Keittokirja | Näyttelijät | Palaute ]