Eurovertailun taustatiedot

Nettopalkat
Verotus
Lähde
Ammattien määrittely
Ostoksien määrittely
Euro-linkkejä
Eurovertailun tekijät

Eurovertailun laskelmat perustuvat sveitsiläisen pankin UBS:n tietoihin. Ostovoimaa on vertailtu laskemalla kunkin palkansaajan kotimaassaan käytettävissä olevan rahan määrä päivää kohti. Lauantait ja sunnuntait ovat siis mukana. Tuntipalkkoja on käytetty vertailukohtina muissa ostoksissa, mutta vuokria ja autoja on verrattu kuukausipalkkoihin.

Palkat ovat laskennallisia. UBS:n tilastoista on saatu vuoden nettopalkka. Verot on siis vähennetty. Käytettävissä on ollut vuosiansio, josta muut arvot – kuukausi-, päivä- ja tuntipalkat – on laskettu. Arvot ovat kautta linjan liian korkeita, koska palkkatiedoissa ovat mukana erilaiset vuoden mittaan saadut palkkiot, bonukset, lomarahat ja 13. tai 14. kuukauden palkat sekä perhetuet. Vertailussa on laskettu yhden päivän rahamäärä. Ostovoiman eroja on tasattu kertoimella 5,21, jolla jakamalla on saatu viikon työtunnit jakautumaan viikon kaikille seitsemälle päivälle.

Nettopalkat

UBS:n tilastoissa bruttovuosipalkoista on vähennetty verot ja sosiaaliturvamaksut. Vero on tulovero, jossa huomioidaan siviilisääty ja standardivähennykset. Sosiaaliturvamaksuilla tarkoitetaan tässä pakollisia lakisääteisiä eläke-, työkyvyttömyys- ja työttömyysvakuutusmaksuja sekä valtion sairausvakuutusmaksuja. Myös ammatilliset sairausvakuutus- ja eläkevakuutusmaksut on vähennetty, mikäli ne koskevat suurinta osaa työväestöstä kyseisessä maassa. Malli, jossa mies elättää perheen ja vaimo on kotona on Suomessa harvinainen, mutta Etelä-Euroopassa yleinen. Tämä tulee ottaa huomioon tiettyjen maiden palkkatuloja arvioitaessa.

Sivun alkuun

Verotus

Vertailun maissa verotuksen erot ovat suuret. Pohjoismaissa verotus on korkea, mutta suorat tulonsiirrot kuten lapsilisät, kotihoidontuki ja asumistuet yleisiä. UBS:n luvuissa on huomioitu ainoastaan verotus, ei suoria tulonsiirtoja. Tämän vuoksi käteen jäävä rahasumma näyttää Keski-Euroopan maissa suuremmalta kuin Pohjoismaissa. Tästä summasta on kuitenkin siellä maksettava monta sellaista asiaa, mitkä Suomessa kuuluvat julkiseen palveluun.

Lähde

Eurovertailun tiedot perustuvat julkaisuun Prices and Earnings Around the Globe (pdf-julkaisu), jonka tekijä on sveitsiläinen pankki UBS. Julkaisun tiedot on kerätty huhti-kesäkuussa 2000.

Euron kurssi on kuluneen vuoden aikana hieman muuttunut. Tämä on syytä ottaa huomioon tuloksia tulkittaessa. Tiedot ovat keränneet UBS:n ulkomaankonttorien työntekijät paikallisten kuluttajajärjestöjen ja kauppakamarien avustuksella. Tutkimus tehdään joka kolmas vuosi.

Tiedot on kerätty maiden pääkaupungeista, paitsi Italiassa, jonka tiedot ovat Milanosta. EU-maissa pääkaupunkiseudun keskimääräinen kuukausiansio on maan keskiansiota suurempi. Toisaalta myös hintataso on pääkaupunkiseudulla keskimääräistä korkeampi, mikä pienentää ostovoiman alueellisia eroja. (Ks. esim. Seppo Kouvonen: Palkkarakenteen pohjoinen ulottuvuus, Tietoaika 1/1999.) Vertailussa ovat mukana kaikki euroon 1.1.2002 siirtyvät maat ja niiden lisäksi Ruotsi.

Sivun alkuun

Ammattien määrittely

UBS:n tilasto vastannee lähinnä Sveitsin ammattirakennetta. Vertailussa mukana olevia, Suomessakin suuria työntekijäryhmiä, ovat teollisuustyöntekijät ja myyjät, mutta esim. hoitoalan työt ja siivous puuttuvat kokonaan. Mukana on kuitenkin ammatteja kaikista tuloluokista, osastopäälliköstä myyjään.

Ala-asteen opettaja

10 vuoden opetuskokemus valtion koulussa. N. 35-vuotias, naimisissa, 2 lasta.

Bussinkuljettaja

Kunnallisen liikennelaitoksen palveluksessa, n. 10 vuoden työkokemus. N. 35-vuotias, naimisissa, 2 lasta.

Automekaanikko

Harjoitteluaika ja n. 5 vuoden työkokemus. N. 25-vuotias, naimaton.

Rakennustyöntekijä

Vähän ammattitaitoa omaava, n. 25-vuotias, naimaton.

Vanhempi teollisuustyöntekijä, mies

Ammattikoulutus ja n. 10 vuoden työkokemus suuressa metallialan teollisuusyrityksessä. N. 35-vuotias, naimisissa, 2 lasta.

Kokki

Työskentelee tasokkaan hotellin tai ravintolan keittiössä, jossa suhteellisen paljon henkilökuntaa. Vuoropäällikkö tai 'chef de partie', jolla alaisina 2-3 kokkia. Ammattikoulutus, 10 vuoden työkokemus, n. 30-vuotias, naimaton. Palkka sisältää ilmaiset ateriat tai asunnon, jos työpaikka niitä tarjoaa.

Sivun alkuun

Osastopäällikkö

Tuotanto-osaston käyttöpäällikkö suurehkossa, n. 100 työntekijän metallialan yrityksessä. Ammatillinen koulutus ja pitkä työkokemus alalta. N. 40-vuotias, naimisissa, 2 lasta.

Insinööri

Työskentelee kone- tai sähkölaitealan teollisuudessa, sähkövoima-asemalla tai vastaavanlaisessa yrityksessä. Korkeakouluopinnot (yliopisto, teknillinen korkeakoulu tai ammattikorkeakoulu) ja vähintään 5 vuoden työkokemus. N. 35-vuotias, naimisissa, 2 lasta.

Pankkivirkailija

Ammattiopinnot ja n. 10 työkokemus pankissa. N. 35-vuotias, naimisissa, 2 lasta.

Sihteeri

Työskentelee osastopäällikön sihteerinä teollisuuden tai liiketalouden alan yhtiössä. N. 5 vuoden työkokemus (atk-taidot, yksi vieras kieli). N. 25-vuotias, naimaton.

Myyjä

Työskentelee suuren tavaratalon naistenvaateosastolla. Myyntikoulutus ja muutaman vuoden työkokemus. N. 20-25-vuotias, naimaton.

Nuorempi teollisuustyöntekijä, nainen

Vähän ammattitaitoa omaava tai kouluttamaton koneenkäyttäjä keskisuuressa tekstiiliteollisuuden alan yrityksessä. N. 25-vuotias, naimaton.

Sivun alkuun


Ostoksien määrittely

Tavaroiden laatu ja saatavuus vaihtelee maittain. Tämä vaikuttaa hintoihin ja niiden vertailukelpoisuuteen.

Vuokra

Keskimääräinen vuokra kussakin pääkaupungissa. Vuokra sisältää lisäkustannukset.

Bussilippu

Yhdensuuntainen matka bussilla, raitiovaunulla tai metrolla, n. 10 km tai vähintään 10 pysäkkiä.

Taksimatka

5 kilometrin matka päiväsaikaan pääkaupungin keskustassa, sisältää juomarahan.

Auto

Uusi auto, joka maasta vuoden 2000 ostetuin keskihintainen malli, jonka moottorin tilavuus on 1.6-2.0 litraa. Vertailun autot maittain: Suomi Opel Astra 1.6 XEL, Alankomaat Opel Astra 1.6, Belgia VW Golf Diesel 1.9, Espanja VW Golf DTI, Irlanti Ford Mondeo 1.8 i, Italia Fiat Marea 115, Itävalta VW Golf TDI, Kreikka Nissan Primera 1.6, Luxemburg VW Golf 2.0, Portugali Ford Mondeo 2.0, Ranska Renault Laguna 1.8, Saksa VW Golf IV, Ruotsi Saab 9.3 S. Auton ostohintaan vaikuttavat autovero kussakin maassa ja se, millainen auto sattuu olemaan myydyin malli.

Hotelliyö kahdelle

Kahden hengen huone yhdeksi yöksi viiden tähden hotellista. Sisältää aamiaisen.

Illallinen

Illallinen yhdelle hyvässä ravintolassa. Grillikylki tai fileepihvi, kahdenlaisia vihanneksia ja jälkiruoka. Juomat eivät sisälly hintaan. Palvelumaksut sisältyvät hintaan.

Puhelinlasku

Kuukauden lasku lankapuhelimesta.

Kana 1 kg

Kokonainen pakastekana.


Sivun alkuun

Euro-linkkejä

Seuraavilta sivuilta löydät euron tuloon liittyvää tietoa. Tutki euroseteleitä ja kolikoita Oravannahasta euroon-sivuilla. Siellä on muutoinkin hyvä tietopaketti euroista ja niihin siirtymisestä. Euroopan keskuspankin virallisilla eurotietosivuilla on mm. laaja tietopaketti eurosta suomeksi, yksityiskohtaiset kuvaukset eurorahoista ja ohjeita rahojen tunnistamiseen. Siellä on myös lasten eurosivuja, joilla voi pelata euroon liittyviä pelejä. Valtionvarainministeriön ja EU:n tiedotussivut kertovat euroon siirtymisestä. Siellä on mm. muuntolaskin ja paljon käytännön tietoa euroon siirtymisestä. Suomen Pankin eurosivuilta löytyy mm. tietoja euroon siirtymisen historiasta ja linkkejä euroaineistoon.

Euroasiaa myös Teksti-TV:n sivuilla 897-899 sekä YLE24:n eurosivuilla.

Eurovertailun tekijät

Ideointi ja suunnittelu: Erkki Vihtonen
Tiedonhaku, UBS-aineiston peruskäsittely ja Excel-ohjelmointi: Hille Ruotsalainen
Grafiikka ja HTML-ohjelmointi: Jarkko Mäki-Kojola
Ammattiryhmäkuvitus: Juha Saari
Ohjelmointi: Jouni Mäkeläinen, Digital Donna Oy
Eurolaskin ja muuntotaulukko: Hannu Sola
Toimittaja: Terhi Tarvainen

Sivun alkuun

 

 

 


 

YLE24:n eurosivuilla on tietoa mm. rahaliiton historiasta, euron hyödyistä ja haitoista sekä katoavista valuutoista.


» Etusivu
» Eurorahat
» Tulostettava
muuntotaulukko
» Taustatiedot