Katso Teemasivun linkit





Mielenterveys


Iineksen Kaisu Havukumpu kävi tapaamassa ja jututtamassa nuorisopsykoterapeutti Kiti Malmi-Lehmusvuorta.

- Mitä täällä terapiassa tapahtuu?
- Jaah, kun sen voisikin sanoa lyhyesti, mutta ehkä ihan oleellisin juttu on, että tutustuu itseensä. Yhdessä terapeutin kanssa tutkitaan kaikkia mahdollisia hankalia asioita ja omaa itseä. Se voi kuulostaa hassulta, että mitä nyt itseensä tutustumaan, mutta sitä se oikeastaan on; puhumalla, puhumisen kautta.

- Mistä täällä puhutaan?
- Nuoret hakeutuvat hoitoon hirveän monenlaisista syistä. On syömiseen liittyviä vaikeuksia, voi olla kotona vaikeuksia vanhempien kanssa, tai kaveriongelmia, masentuneisuutta, univaikeuksia tai yksinäisyyttä…hirveän monenlaisia asioita.

- Mistä potilaasi tulevat ja millaisia he ovat?
- Sanotaan kahdestatoista vuodesta ylöspäin, loppuikärajaa ei ole koska teen myös aikuisten kanssa töitä. Koulujen kautta tulee potilaita, oppilashuollon kautta, terveydenhoitajien ja joskus kavereiden kautta, kaverit tietää ja neuvoo. Tai vanhemmat huolestuvat ja ottavat yhteyttä esimerkiksi nuorten psykiatrisiin poliklinikoihin, joita on Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla.
Yleensä pitää tavata ensiksi lääkäri ja saada lääkäriltä lausunto terapiaa varten. Terapiasta sanoisin sen verran, että se terapiatyö mitä mä teen on pitkäaikaista. Yleensä nuori käy silloin kaksi kertaa viikossa ja useamman vuoden. Monelle nuorelle se on aluksi kauhistus, että kauheata, kaksi tai kolme vuotta. Mutta kun se lähtee käyntiin, niin siitä on jo siinä terapian kuluessakin apua. Monta kertaa sitä ihmetellään yhdessä, että apua, miten nopsaan se vuosi tai kaksi - tai useampikin - on mennyt.

- Kaikilla ihmisillä on varmaa hyviä ja huonoja aikoja, milloin on aiheellista tulla juttelemaan terapeutin kanssa?
- Oikeastaan silloin kun huomaa, että jotkut asiat ovat vaivanneet hirveän pitkään ja on semmoinen olo, että niistä ei selviä itseksensä tai kavereiden kanssa…eihän kaverit voi sillä tavalla auttaa, koska ne on monta kertaa hirveen lähellä, tai tuntee sut liian hyvin. Eikä kavereillekaan kehtaa kaikenlaisia asioita kertoo. Silloin kun ongelmat ovat pidempään jatkuneet ja vaikeuttavat sitä ihan tavallista arjen elämistä, että ei oikein enää pärjää ja on liian ahdistavaa tai vaikeata.

- Mitkä ovat masennuksen oireet ja voiko siitä parantua?
- Tohon viimeiseen, että voiko parantua, niin varmasti voi parantua! Sitä varmaan moni nuori miettii, koska silloin kun on masentunut, on vaikeaa nähdä toivoa ja odottaa tulevaisuutta. Masennuksen oireita voi olla monenlaisia: väsymys - vaikka olisi nukkunut tarpeeksi, on hirveän väsynyt, haluttomuus, ruokahaluttomuus, halu vetäytyä muiden seurasta… Nuoruus on hirveän tärkeä ikä, koska silloin nuorelle tapahtuu paljon muutoksia ihan fyysisestikin. Nuoret kauhean usein ajattelevat, että kellään muulla ei ole samanlaista, eivätkä sen takia kehtaa niin paljon kavereiden kanssa puhua tai kertoa. Ne on kauhean hämmentyneitä siitä mitä kaikkea itselle tapahtuu ja mitkä on ne mietteet, moni voi hirveästi hävetä niitä. Terapiassa sitten kun syntyy luottamus terapeuttiin - koska viehän sekin aikansa - siellä voi jakaa näitä ajatuksia, ja sitten kun niitä saa sanoiksi puettua, niin ne tulevat ymmärrettävämmiksi. Itseään on helpompi ymmärtää kun voi puhua sellaisen ihmisen kanssa, joka ei rupea kauhistelemaan, että: "Hirvee mitä sä ajattelet!" ja "Ei noin voi!", koska hyvin hullutkin ajatukset voivat liittyä nuoruuteen - ja tietysti myös aikuisuuteen, ei sen puoleen. Nuoruutta sanotaan myös toiseksi mahdollisuudeksi, mikä tarkoittaa sitä että, että silloin voi käydä läpi lapsuudessa olleita juttuja ja saada niihin toisenlaista ymmärrystä.

- Monet saattavat ajatella että, tuleeko aina olemaan näin ahdistunut jos just tällä hetkellä on ongelmia..
- Mmm… No ensimmäiset askeleet.. .tietysti se, että uskaltaa lähteä selvittämään niitä asioita, on tärkeää, koska ihan varmasti asiat voivat muuttua. Moni ihmettelee esimerkiksi terapiassa sitä, että miten puhumalla muka asiat voisivat korjaantua. Mulla on hirveän pitkä kokemus kuitenkin - kohta kahdenkymmenen vuoden - ja ihan selkeästi voin sanoa, että puhumalla asioita voi selvitellä, koska silloin ne selkiävät myös itselle jossain määrin. Ja kun toinen ihminen, terapeutti, katsoo ulkopuolelta kuitenkin, hän pystyy näkemään erilaisia vaihtoehtoja ja sitä kautta yhdessä löydetään mahdollisesti ratkaisuja ja parempaa oloa

- Eli ei kannata pelätä et tulisi leimatuksi loppuelämäkseen?
Ei, ei kannata missään nimessä! Tällä hetkellähän näistä asioista puhutaan paljon enemmän, että ehkä on helpompaa sitten hakeutua saamaan apua. Minkä takia pitäisi yksin kantaa kaikkia omilla harteillaan kun on ihmisiä jotka voi auttaa - tai tukea.

- Miten voi hakea apua?
Koulun kautta, kouluterveydenhoitajan kautta, ja sitten on nämä nuorisopoliklinikat ja sitten esimerkiksi tämä nuorisopsykoterapiasäätiö, jonka koulutuksen mä olen käynyt aikoinani. Ja lääkärin lähetteellä sitten voi hakeutua. Sitten on mielenterveystoimistot ja perheneuvolat.

Kiitos haastattelusta, Kiti!

 

Takaisin ylös