Asiantuntijalääkärimme Tiina Ramsay kertoo ytimekkäästi NAISEN HISTORIASTA 5-osaisessa sarjassa.

Takaisin Lääkäri-palstalle




Naisen historia


1.osa
HISTORIAA YLEISESTI

On tärkeää tuntea naisen historiaa, jotta voi ymmärtää nykyistä tilannetta.

Kymmeniätuhansia vuosia sitten naisen asema on ollut aika hyvä. Nainen on ollut äiti maa, jumalatar, synnyttäjä, elämää antava voima, hyvin voimakas ja arvostettu hahmo. Tämä synnyttämisen voima on kenties pelottanut miehiä ja johtanut siihen, että nainen on pikkuhiljaa joutunut alistettuun asemaan.

Muutama tuhat vuotta eKr. naisen asema alkoi heiketä ja miehen valta kasvaa.
Naisen toimia alettiin kontrolloida yhä voimakkaammin. Kristinuskon ja muiden uskontojen synnyn jälkeen miesten ylivalta on perusteltu jumalallisella lailla ja nainen on joutunut yhä alistetumpaan asemaan.

Pahimmillaan naisviha ilmeni 1000-luvulla noitavainojen aikaan. Kirkon toimesta kaikki osaavat naiset; yrttimummot, kätilöt, kansanparantajat poltettiin roviolla, noitina.

Viime vuosisadalle saakka voi sanoa, että ensin naista ovat hallinneet isät, sen jälkeen aviomiehet ja jos nainen ei mennyt naimisiin, niin veljet.

Jopa nykyään näemme tilanteita, jotka juontavat juurensa tästä naisen kontrolloinnista. Vaikka välillä tuntuu, että voimme täysin itsenäisesti vaikuttaa omiin asioihimme, niin historia vaikuttaa edelleen.
Synkänkuuloisesta historiasta huolimatta, naisilla on kuitenkin aina ollut oma vahva alakulttuuriinsa, oma historiansa ja tarinat, jotka ovat pitäneet naisia hengissä - koska kuitenkin tässä on kaiken keskellä hyvin selvitty!

Takaisin ylös


2.osa
KUUKAUTISTEN HISTORIA

Kuukautiset ovat aina olleet hyvin mystinen tapahtuma naisen elämässä ja ne ovat aiheuttaneet paljon pohdiskelua.

Viimeisten 2000 vuoden ajan on ajateltu, että nainen on kuukautisten aikana likainen ja saastunut. Useissa kulttuureissa nainen on kuukautisten ajaksi eristetty pois yhteisöstä. Mutta, esimerkiksi Intiassa eristäminen on saanut hieman myönteisemmän luonteen. Naisilla on ollut kuukautishuone, johon nainen on päässyt lepoon, naisyhteisöön.

2000 vuotta sitten elänyt gynekologi Soranus on kirjoittanut vanhimman löydetyn gynekologian oppikirjan. Soranus oli aikaansa edellä. Hänen mielestään luonto oli suunnitellut naisen fysiologian ja koska luonto ei tee mitään turhaa, täytyy kuukautisilla olla jokin käytännön tarkoitus. Soranus arveli sen liittyvän raskaaksi tuloon ja oli oikeassa. Soranuksen kirjan mukaan 2000 vuotta sitten kuukautiset alkoivat keskimäärin 14 vuoden iässä. Se oli tärkeä ikävaihe , koska silloin tyttö oli naimakelpoinen, hänet naitettiin ja hän oli valmis tekemään lapsia. Lapsuus oli todella lyhyt.

Vasta viime vuosisatoina ylempien sosiaaliluokkien naiset oppivat käyttämään kangassiteitä, joita pestiin ja kuivattiin.. Alemmissa sosiaaliluokissa tätä mahdollisuutta ei ole ollut. Nykyään tilanne on huomattavasti helpottunut; on siivellisiä siteitä, siivettömiä siteitä ja tamponeja joka lähtöön.

Täytyy muistaa, että joissakin kulttuureissa kuukautisten alkaminen on ollut hyvin myönteinen asia. Niiden yhteydessä on järjestetty initaatioriittejä, joissa tyttö hyväksyttiin heimonsa naisten joukkoon naisena. Kuukautisten alkaminen on ollut ja on edelleen merkki siitä, että elämä kulkee normaalilla mallilla ja tytöstä on tullut nainen.

Takaisin ylös


3.osa
RASKAUDEN JA SYNNYTYKSEN HISTORIA

Naisen merkittävin tehtävä kautta historian on ollut synnyttää lapsia. Naiselta itseltään ei aina välttämättä ole kysytty milloin hän haluaa tulla raskaaksi ja kenen kanssa. Suvunjatkaminen on ollut naisen velvollisuus ja kohtalo.

Kunnollista ehkäisyä ei ole aikaisemmin ollut olemassa. Synnyttäminen oli äärettömän vaarallista ja naisten kuolleisuus oli suuri. Ei ollut käytettävissä niitä hoitokeinoja kuin nykyää on. Keisarileikkauskin on ollut turvallista tehdä vasta parin viime vuosikymmenen aikana.
Myös lapsivuodeaika oli vaarallista. Jos lapsi saatiinkin turvallisesti synnytettyä, niin ei ollut mitään keinoja hallita verenvuotoja eikä tulehduksia. Antibioottilääkkeitä ei tunnettu. Kokonaisuudessaan naisen elinikä on vasta viimeisen sadan vuoden aikana noussut 70-80vuoteen.

Vastasyntyneen lapsen menettäminen oli aiemmin melko normaali asia eikä se herättänyt niin suuria järkytyksen tunteita kuin nykyään. Se oli luonnollinen osa elämää, kun taas nykyään, jos vastasyntynyt lapsi menehtyy, sitä pidetään sairaalan henkilökunnan hoitovirheenä.

Raskauden ajan seuranta ja synnyttäminen turvallisuus on Suomessa huippuluokkaa.
Synnyttäminen on periaatteessa yhtä vaarallista kuin aina ennenkin, mutta hyvässä seurannassa, turvallisissa olosuhteissa, nykyisellä lääketekniikalla ja oikealla tavalla avustaen mitään hätää ei ole.

Takaisin ylös


4.osa
KAUNEUSIHANTEIDEN HISTORIAA

Naisen ehkä merkittävin ase kautta historian on ollut hänen ulkomuotonsa.
Tätä ulkomuotoa on muokattu mitä moninaisimmin keinoin, ajoittain hyvinkin väkivaltaisesti.

Egyptissä tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua oli voimakas ehostuskulttuuri. Sekä miehet että naiset käyttivät peruukkeja ja etenkin naiset myös hyvin voimakkaita silmämeikkejä .

Antiikin ajan nainen oli luonnollinen. Antiikin naispatsaissa nainen on kuvattu alastomana ja vain vain kevyet ohuet harsot kiertävät kaunista naisvartaloa.

Keskiajalla oli muodissa kalpea, aneeminen nainen. Laihuus edusti sielun puhtautta. Naiseus piti häivyttää kirkon vaikutuksesta, koska nainen jo sellaisenaan edusti syntiä.

Historiassa on myös aikoja jolloin ihannoitiin pyylevää ja hyvin runsasmuotoista naista, koska se oli merkki vauraudesta: nainen on saanut ravintoa riittävästi ja on hedelmällinen. Jossain vaiheessa raskaus oli muotia. Silloin naiset korostivat pukeutumisella vatsaa.

Aikanaan myös takapuolta on haluttiin korostaa.
1900-alkupuolella muotiin tulivat ampiaisvyötäröt. Hengitystä ahdistavalla, tiukalla korsetilla teetettiin naiselle luonnottoman kapea vyötärö.
Myös kasvomaalit, joilla kasvot kalkittiin valkoisiksi, ovat saattaneet sisältää lyijyä ja muita terveydelle hyvin haitallisia aineita.

Nykyään paineet ulkomuotoa kohtaan ovat periaatteessa yhtä kovat kuin ennenkin. Myös keinot ovat koventuneet, koska käytössä on mm. plastiikkakirurgia, jolla voidaan tehdä erilaisia leikkauksia. Ulkomuotoon kohdistuvista yleisistä paineista huolimatta nykyään naisella on enemmän kuin koskaan aikaisemmin mahdollisuus olla persoonallinen ja sillä tavalla kaunis.

Takaisin ylös

5.osa
ITSENÄISEN NAISEN HISTORIAA

Itsenäisen naisen historia ei ole sen pidempi kuin Suomen historia eli noin vuosisadan verran.

Kautta historian on toki ollut itsenäisiä, merkittäviä naisia, mutta naiset ryhmänä eivät juuri koskaan ole nousseet historian lehdille. Vaikuttajanaisia on toki ollut, mutta historia on miesten kirjoittama.

Ensimmäisiä yksittäisiä mahtinaisia oli Egyptin Kleopatra, joka eli hieman ennen ajanlaskun alkua. Kleopatra on varmasti henkilö, josta jokainen on kuullut - mahtava kuningatar ja poliitikko.

500-luvulla Bysantissa, joka oli sen ajan merkittävin kulttuurin, politiikan ja kirkon keskus, hallitsi kuningatar Theodora yhdessä miehensä kanssa hyvin voimakkaasti bysanttilaista maailmaa.

Keskiajalla esiin nousee uusi naisryhmä nk. Pyhät naiset. Esimerkiksi Katarina Sienalainen, joka sai jopa patriarkaaliselta katoliselta kirkolta kunnianimen Kirkon opettaja. Myös Ruotsin Pyhä Birgitta kuuluu pyhiin naisiin. Hänet naitettiin 13-vuotiaana ja hänestä tuli suurperheen äiti. Vanhempana, jäätyään leskeksi, hän kiinnostui ympäröivistä asioista ja halusi vaikuttaa niihin. Birgitasta tuli hyvin vaikutusvaltainen 1300-luvun Ruotsisuomessa, hän perusti birgittalaisluostarin ja jopa kuningas kuunteli hänen neuvojaan. Loppujen lopuksi hän siirtyi Roomaan ja yritti vaikuttaa paavin poliittisiin päätöksiin. Myöhemmin Birgitta julistettiin pyhäksi. Esimerkiksi Saksan alueella vaikuttanut Hildegaard Bingeniläinen on ollut vastaavanlainen hyvin merkittävä, sivistynyt, osaava ja tietävä nainen.

Vuosisatojen aikana Euroopassa ovat vaikuttaneet mm. seuraavat naiset: Englannissa Elisabeth I ja Viktoria, Italiassa Katarina di Medici, hallitsijan puoliso ja merkittävä kulttuurivaikuttaja, taiteiden suosija sekä Venäjän mahtihallitsija Katariina Suuri. Eli naiset ovat olleet miesten veroisissa asemissa, mutta vain satunnaisesti, eivät koskaan kollektiivisesti.

Vasta 1800-luvun alussa naisten kiinnostus omaa asemaa kohtaan alkoi herätä. Vähitellen muodostuu eurooppalainen naisliike, jonka työn myötä on pikku hiljaa valveuduttu myöntämään, että naisillakin on yhteiskunnallinen rooli ja heillä täytyy olla samanlaiset oikeudet kuin miehilläkin.

Naisen aseman muuttuminen on ollut todella nopeaa, kun se 1800-luvulla lähti käyntiin. Valtiollisen äänioikeuden naiset saivat ensimmäisinä Euroopassa Suomessa 1906.
Äänioikeuden myötä naisten mahdollisuus vaikuttaa omiin asioihin on lisääntynyt merkittävästi ja kaikilla yhteiskunnan eri aloilla toimii myös naisia.
Hyvä naiseus on sitä, että voimme yhdessä miesten kanssa rakentaa tasapainoista yhteiskuntaa meille kaikille!

Takaisin ylös
Takaisin Lääkäri-palstalle