Viikon unelma-ammatti



Viikon Iines-ammatti: Kirjailija

 


Katariina tapasi kirjailijat Niina Revon ja Seita Parkkolan
- Kirjakahvilassa tietenkin!

Katariina Väisänen lähti Turkuun tapaamaan Niina Repoa ja Seita Parkkolaa, jotka ovat yhdessä kirjoittaneet kirjat Susitosi ja Ruttolinna. Katariina piti kirjaa jännittävänä ja itsekin kirjoittamista harrastavana oli kiinnostunut kuulemaan, miten kirja syntyi.

Tapaaminen järjestettiin Turun kirkkotorin laidalla sijaitsevassa Kirjakahvilaan. Ympäristö sopi hyvin Ruttolinnan keskiaikaiseen miljööseen….
Ruttolinna kertoo seitsemästä suomalaisesta nuoresta, jotka lähtevät kesätöihin keskiaikaiseen linnaan Ranskaan. Linnassa on tarkoitus järjestää painajaiselämyksiä turisteille ja nuoret ovat kukin ammattilaisia jollain tarvittavalla alueella; Halla tekee mahtavia painajaisruokia, Pihla maskeeraa ja puvustaa, Kim on taitava stuntmies. Linnassa alkaa kuitenkin tapahtua omituisia ja pelottavia asioita heti nuorten saavuttua. Jokainen joutuu kohtaamaan pahimman painajaisensa - ja myös selviytymään siitä.

Mistä idea Ruttolinnaan syntyi? Ensimmäisen yhteisen kirjan, Susitoden, kirjoittaminen oli niin hauska prosessi, että Niina ja Seita halusivat jatkaa yhteistyötään. Susitodessa mukana olevaa pelaamisen teemaa, he halusivat varioida ja kehittää lavastamiseksi ja teatteriksi. Myös yliluonnollinen maailma on mukana, Susitodessa ihmissusi ja Ruttolinnassa vampyyri.

Mutta onko kaikki niin yliluonnollista kuin miltä näyttää? Onko Ruttolinna fantasiaa?
"Ei ole", Niina ja Seita eivät pidä kirjojen lokeroimisesta lajityyppeihin:"Ruttolinnassa on outo, pelottava maailma, fantasiaa se ei ole, ehkä maailma on groteski."
"Niin juuri", kirjoittajat innostuvat:"groteski suomalaiseen nuortenkirjallisuuteen!".


Niina ja Seita vakuuttavat, että riitoja ei kirjoittaessa syntynyt.

Oliko yhdessä kirjoittaminen vaikeaa? Niina ja Seita jakoivat kirjan hahmot, niin, että kumpikin kirjoitti omiaan. Juonenkäänteistä ja tärkeimmistä välietapeista oli sovittu yhdessä. Kirjailijat saattoivat työskennellä kumpikin tahoillaan ja, kun materiaalia oli kylliksi, alkoi tekstien sovittaminen yhteen.
"Niin sanotun klassisen jatkokertomuksen tapaan emme kirjoittaneet. Enemmänkin ehkä vitsikkyyteen saakka sitä vastaan", Niina sanoo.

Kun kirjaa hiottiin lopulliseen muotoon, yhteistyö oli tiivistä. Tuliko riitoja?
"Ei kirjan kirjoittamisen tiimoilta, vaikka ei me muuten mitään leppoisia ihmisiä ollakaan" Seita ja Niina nauravat.
Kirjoittamiseen Seita ja Niina ovat alusta saakka yhdistäneen kirjoittamisen opetuksen. Heidän yhdessä kirjoittamiinsa nuortenkirjoihin liittyvät laajat nettisivut, joissa on myös kirjoitusharjoituksia. Molemmat vetävät sanataideryhmiä.
"Opettaminen on ehkä huono sana, enemmänkin se on sellaista yhdessä kulkemista ja impulssien antamista", Seita sanoo. Seita ja Niina käyttävät opetuksessa myös teatteria ja lavastamista.

Niina on kirjoittanut myös aikuisten kirjoja, Seitalle Niinan kanssa kirjoitetut kirjat ovat ensimmäiset, mutta lisää on varmasti tulossa:
"Kirjailijan ammatti on ihana. Kun kiinnostuu jostain asiasta, saa perehtyä siihen ja hankkia tietoa."

"Kirjoittajaksi haluavalle samat neuvot kuin oikeastaan mihin vaan ammattiin haluavalle, täytyy olla suuri halu tehdä sitä, eli kirjoittaa, ja tehdä kirjoittamisesta elämäntapa." Niina sanoo.


...........................................................................................................


Voit tutkia itsellesi sopivia ammatteja oheisista linkeistä:

» Oppisopimuskoulutus

» Työvoimatoimiston AVO-ohjelma, josta saa apua ammatinvalintaan ja löydät testejä.