Viikon unelma-ammatti



VIIKON IINES-AMMATTI: POLIISI


"Poliisi on ystävä" saa huomata Taru, joka tapasi konstaapeli Tiina Hietasen (kuvassa).

Jos haluat mielenkiintoisen ja haastavan ammatin ryhdy poliisiksi. Poliisiksi haluaa ainakin 11-vuotias Taru Vanninen, joka pääsi tutustumaan poliisin työhön konstaapeli Tiina Hietasen johdolla. Taru haluaa isona auttaa ihmisiä ja siksi hänen haaveenaan on tulla poliisiksi.


Tiina näyttää Tarulle, miten sormenjäljet ja pituus merkitään. Taru pääsee myös tutustumaan selliin -sinne ei moni vapaaehtoisesti menisi!

Konstaapeli Tiina Hietanen viettää suurimman osan työpäivästään joko kuulustelemalla rikoksentekijöitä tai tekemällä rikoksiin liittyviä paperitöitä. Poliisi on aina erikoistunut johonkin alueeseen, esimerkiksi Tiina istuu harvemmin poliisiautossa. Järjestyspoliisin tehtäviä ovat yleisen järjestyksen ylläpito sekä liikenteen valvonta. Järjestyspoliisit suorittavat myös kuulustelut ja muut tutkintatoimet. Rikospoliisi selvittää tehtyjä rikoksia, etsii rikollisia ja asettaa heidät vastuuseen teoistaan. Rikospoliisi vahtii myös ehdonalaisessa vapaudessa olevia henkilöitä. Liikkuvan poliisin tehtäviin kuuluu liikenteen partioiminen, sekä varastettujen kulkuneuvojen etsintä ja palauttaminen.


Tiina kertoo omasta työstään: vaikeimmat tehtävät liittyvät usein huumenuoriin. On ikävää, kun nuoren elämä menee niin solmuun...


Poliisin työ on hyvin moninaista ja työpäivät eivät varmasti ole toistensa kaltaisia. Poliisin täytyykin olla joustava ja hallita erilaisia tilanteita. Poliisin pitää myös tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja olla tarkkaavainen. Myös henkinen ja ruumiillinen kunto pitäisi olla kunnossa. Sillä ei ole merkitystä onko poliisi mies vai nainen, tärkeämpää on ihmisen persoona. Tiina kertoo, että nuorten tekemät rikokset ovat yleensä vahingontekoja eli esimerkiksi graffiteja tai ikkunalasien rikkomista. Nuoret myös näpistelevät ja tekevät pahoinpitelyjä muita enemmän. Tyypillistä nuorten tekemille rikoksille on, että ne tehdään yhdessä tyyliin "joukossa tyhmyys tiivistyy".


Työtoverit pidättävät Tiinan?! Ei sentään. Tässä esitellään pidätetyn rauhoittamista käsiraudoilla.

Vahingonteosta saa lievimmässä tapauksessa sakkoja ja maksimissaan vuoden vankeutta. Törkeästä vahingonteosta voi saada jopa neljä vuotta vankeutta. Tiina sanookin, että tarkoituksena olisi saada nuoret tajuamaan, mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Omaa harkintakykyä saa aina käyttää. Tiina kierrätti Tarua myös muualla poliisitalossa kuin vain omassa työhuoneessaan. Taru pääsi kurkistamaan ankeaan putkaan ja huoneeseen, jossa otetaan sormenjäljet. Jännin oli kuitenkin poliisiauto, jonka sisälle Taru pääsi istumaan ja kokeilemaan pillejä. Taru pystyi varmasti kuvittelemaan itsensä isona ajamassa rikollista takaa pillit huutaen. Ainakin kierroksen jälkeen Taru sanoi haluavansa tulla entistä enemmän poliisiksi.


Huippukokemus: Taru pääsi partioautoon ja soittamaan niitä kuuluisia hälytyspillejä!

Poliisin perustutkinnon voi suorittaa Poliisikoulussa Tampereella. Siellä on myös alipäällystön koulutus, joka on poliisin työtehtäviin valmentava koulutus. Poliisiammattikorkeakoulussa Espoossa annetaan päällystökoulutusta.