Karjalan vaakuna
Karjala
Suomen ja Venäjän Karjalan nimistö

Karjala-nimistösivulla on selitetty Suomen ja Venäjän Karjaloiden keskeisten alueiden maantieteellinen rajaukset. Nimistön on toimittanut Marja Torikka Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta.
Kotaselkä, Itä-Karjala. Tienviitta Kolatselässä, etäisyydet Petroskoihin (Äänislinnaan) ja Karjalan kannakselle. Kuva: Eino Nurmi.
SUOMEN KARJALA

Suomen Karjala muodostuu Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakunnista. Siihen kuului ennen sotia 1939-1944 myös Karjalankannas ja Laatokan Karjala entisessä Viipurin läänissä. Suomen Karjala voidaan hahmottaa myös Karjalan muinaismaakuntana, Suomen itäisimpänä historiallisena maakuntana. Stolbovan rauhan (1617) jälkeen muodostunutta Karjalan maakuntaa on pidetty Suomen karjalaisten asuma-alueena talvisotaan asti.
Karjala - Korela

Karjala-nimen alkuperä on vielä epäselvä. Viimeisimmät selitykset
arvelevat sen juontuvan joko germaanisesta tai balttilaisesta
kielimuodosta lainatusta karja-sanasta (joka on merkinnyt 'joukkoa',
varsinkin 'sotajoukkoa') tai jostakin kadonneesta maastotermistä (vrt. esim. kari 'vedenalainen kivi', 'somerikkoinen maa' tai 'koskipaikka').

Venäläisissä lähteissä Korela on vanhan karjalaiskeskuksen (myöhemmin Käkisalmena tunnetun) nimitys. Yleisesti esitetty väite, että Karjala olisi saatu Korelasta, ei pidä paikkaansa, vaan lainaaminen on tapahtunut toisin päin. Korela on lainattu itämerensuomalaisesta Karjala-nimestä niin varhain, että se on ehtinyt mukaan muinaisvenäjässä tapahtuneisiin äänteenmuutoksiin.

Lisää tietoa saa esim.teoksesta "Suomen sanojen alkuperä, 1. osa. 1992" tai Janne Saarikiven artikkelista "Karjala - 'karjamaa' vai 'karikko" s. 491 teoksessa " Karjalan synty I. Viipurinläänin historia. 2003".
Etelä-Karjala

Etelä-Karjala on Suomen maakunta, joka rajoittuu Kymenlaakson ja Etelä-Savon maakuntiin ja kuuluu Etelä-Suomen lääniin.
Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjala on Suomen maakunta, joka rajoittuu Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Kainuun maakuntiin ja kuuluu Itä-Suomen lääniin.
VENÄJÄN KARJALA

Venäjän Karjala muodostuu nykyisestä Karjalan tasavallasta. Voidaan myös käyttää monikkoa Venäjän Karjalat, kun toiseksi Karjalaksi ajatellaan Tverin Karjala; mukaan luetaan toisinaan myös Novgorodin Karjala.
Karjalankannas

Karjalankannas on Suomenlahden, Laatokan ja Saimaan rajoittama Karjalan osa. Karjalankannaksen luoteisraja kulkee Viipurinlahdesta Hiitolaan, Laatokan länsikulmaan. Alue kuului ennen sotia 1939-1944 Suomelle. Nykyään alue kuuluu Leningradin hallintopiiriin.
Maisema Tamhangasta Laatokalle, 1890-luku. Kuva. I.K. Inha. Laatokan Karjala

Laatokan Karjala on Laatokan luoteis-, pohjois- ja koillispuolinen osa ennen sotia 1939-1944 Suomelle kuulunutta Karjalaa. Laatokan Karjala alkaa Kurkijoesta ja ulottuu Korpiselän ja Ilomantsin kaakkoisosiin saakka. Laatokan Karjalan osaksi on usein mainittu Raja-Karjala, joka tarkoittaa tavallisimmin sitä alueen itäisintä osaa, joka oli Salmin kihlakunnan ortodoksiväestön asuma-aluetta. Nykyään alue kuuluu Karjalan tasavaltaan.
Luovutettu Karjala

Luovutettu Karjala käsittää Neuvostoliitolle sotien 1939-1944 jälkeen luovutetut alueet: Karjalankannaksen sekä suurimman osan Laatokan Karjalaa.
Karjalan tasavalta

Karjalan tasavalta muodostuu Vienan Karjalan ja Aunuksen Karjalan lisäksi Suomen luovuttamista Laatokan Karjalan ja Sallan-Kuusamon alueen eteläosasta sekä Äänisen itäpuolisista alueista.
Vienan Karjala

Vienan Karjala on Venäjän Karjalan pohjoisin osa. Sen alueella ovat Kalevalan (entisen Uhtuan), Louhen, Kemin ja Belomorskin piirit.
Aunuksen Karjala

Aunuksen Karjala muodostuu Venäjän Karjalan keski- ja eteläosasta. Sen alueella ovat Mujejärven, Segežan, Karhumäen, Kontupohjan, Suojärven, Prääžän, Pitkärannan, Lahdenpohjan, Aunuksen, Äänisenrannan ja Puudožin piirit.
Aunus. Karjalaisia taloja joen rannalla. Kuva: Ritva Räty.
Tverin Karjala

Tverin Karjala sijoittuu Tverin hallintopiiriin. Pääosa karjalaisista asuu alueen keskiosassa.
Novgorodin Karjala

Novgorodin Karjala on käsittänyt karjalaisen väestön asumat seudut Borovitšin, Tihvinän ja Valdain kihlakunnissa. Nykyisin karjalaisia on Tihvinän seuduilla Leningradin hallintopiirissä ja vielä mahdollisesti Valdain seudulla Novgorodin hallintopiirissä.
Itäkarjalaisia lapsia työssä. Kuva: Eino Nurmi
Itä-Karjala

Itä-Karjala tarkoittaa tavallisimmin Tarton rauhansopimukseen (1920) perustuvan Suomen itärajan takaista karjalaisten asuma-aluetta, joka vastaa suunnilleen nykyistä Karjalan tasavaltaa lukuun ottamatta luovutettuja alueita ja Äänisen itäpuolta. Nimitys on ollut Venäjän Karjalan rinnakkaisnimi.
»Minun Karjalani - Karjalan alueet
Karjalan alueet ja niiden rajaus Suomessa ja Venäjällä kautta aikojen
»Kotimaisten kielten tutkimuskeskus - paikannimet Karjalassa
Mistä puhutaan, kun puhutaan Karjalasta?
Sisältö

» SUOMEN KARJALA
» Karjala - Korela
» Etelä-Karjala
» Pohjois-Karjala
» VENÄJÄN KARJALA
» Karjalankannas
» Laatokan Karjala
» Luovutettu Karjala
» Karjalan tasavalta
» Vienan Karjala
» Aunuksen Karjala
» Tverin Karjala
» Novgorodin Karjala
» Itä-Karjala
Yle Teema