Karjalan vaakuna
Karjala
Lappeen murre

Anni Mustola (o.s. Rantanen), s. 14.6.1886 Lappeen Hanhijärven kylässä, muutti nuorena Lappeen Rasalan kylään. Nauhoitettu 23.8.1963. SKNA 2443.
Teksti julkaistu sivulla 39 teoksessa Marja Kantola: Lappeen murretta. Suomen kielen näytteitä nro 36. Helsinki 1993. Murretekstin kirjoitustapaa on yksinkertaistettu.
Suojärvi. Emäntä ja Ivan Gerasimov Repo istumassa savupirtin sintson portailla. Kuva: A. Hirsjärvi, Museovirasto. Kaakkoismurre eli Etelä-Karjalan murre
näyte 1, Lappeen murre


No ku, se kerissimen ol ku, jos ol hyvävillasia ni kerissiivät nii ku neljäkii kertaa vuues, mut jos ol huonovillane ni kolme kertaa. Ei myö kyl keritty aina ko kolme kertaa, kertaa. Siit kasvo se tää syysvilla niiku paremp siitte, ko, sillo kevväilä, niiku se varpatakku ain enne vanhaa sannoivat ni, se kerittii. Ni sitt ei kerittynnä enne ko, nii ko, enne vanhaa ain sannoit et "Lauri lampaat kerissööp" ni, siit lauripäivä aikanna. Eik se lauripäivä ole niiko, loka-, tuota elokuus vai mis se o, muistaaksei. Ni siit, mut tuol syvämaassa, ko juoksiivat ni, millo sai siit kii mihikii aikaa siitte.
»Kuuntele Lappeen murretta
(Haastattelija Matti Puntila kysyy kuinka usein lampaat kerittiin.)
Sisältö

» Kaakkoismurre eli Etelä-Karjalan murre
näyte 1, Lappeen murre

Yle Teema