yle.fi


Ohjaaja Tehtaassa

Ohjaaja Tehtaassa

10. helmikuuta 2012 Kommentit: 11

Tehdas-sarjan ensihetket sijoittuvat miltei kymmenen vuoden päähän. Sarjan kirjoittaja Pirkko Saisio toimi Teatterikorkeakoulussa professorina ja minä piipahtelin koulussa vierailevana tuntiopettajana. Kun oppilaat tekivät tehtäviään, niin minä ja Saisio tapoimme aikaa käytävillä: juttelimme salaateista, Simpsoneista, ruodimme omia ihmissuhdesotkujamme ja välillä puhuimme Paul Abbottista. Tämän englantilaisen käsikirjoittajan televisiosarjoja pyöri silloin televisiossa, ja me molemmat olimme vaikuttuneita sarjojen ihmiskuvista.

Saisio sanoi, että hän voisi joskus kirjoittaa jotakin televisiolle. Minä sanoin, että minä voisin niitä sitten jotenkin ohjailla. Teimme sopimuksen, ettei sovita mitään, ja asia unohtui vuosiksi.

Vuonna 2009 Saisio soitti ja kertoi, että TV2 oli tilannut häneltä käsikirjoituksen televisiosarjaan. Hän ajatteli, että sarja sijoittuisi - Abbotin hengessä - johonkin tehtaaseen ja sarja tavalla tai toisella kertoisi teollisuusalalla tapahtuneista murroksista. Lähdin ohjaajaksi koska kaikki oli auki ja sopivan epämääräistä. Ei ollut henkilöitä, ei teemaa, ei juonta. Minä ja Saisio päätimme lähteä tutkimusmatkoille eri teollisuuslaitoksiin, jotta saataisiin edes yksi päätös tehtyä: se, minkä alan tehtaasta sarjassa olisi kyse.

Ylen tuottaja Hilkka Salo järjesti meille tehdaskiertokäyntejä. Elintarviketehtaan tyrmäsin, koska en halunnut työskennellä kebabmössön seassa. Liimatehdas oli mielestämme visuaalisesti mielenkiinnoton tai sitten emme vain ymmärtäneet putkiloita, joiden sisällä tapahtui ties mitä kemiallisia reaktioita.

kuva: Hilkka Salo/YLE

Sitten jonkun mieleen juolahti idea kenkätehtaasta. Se tuntui yksinkertaiselta ja kiteyttävältä lähtökohdalta sarjalle.

Kenkätehtaat ovat lähes täysin kadonneet Suomesta. Kengänvalmistus on käsityötä, joka vaatii erikoisosaamista. Kengät vievät ihmistä jonnekin. Näytti siltä, että kengistä lähti tarpeeksi monta ajatusrihmastoa suuntaan jos toiseen, ja tuottajamme alkoi tutkia Tampereen lähellä sijaitsevia kenkätehtaita.

Orivedeltä löytyi Mantereen Kenkätehdas. Vierailu kenkätehtaalla oli hämmentävä kokemus, koska tuntui kuin olisi astunut aikaan, jota ei enää ole olemassa. Vanhat koneet kolisivat ja ompelukoneet nakuttivat. Tauoilla työntekijät söivät omia eväitään koneiden ääressä, Kulunut kellokorttileimasin tuntui epookkielokuvan lavasteelta ja rautahyllyt oli niitattu lattiaan 60-luvulla - paikka oli täysi vastakohta kliiniseen, automatisoituun elintarvikealaan. Tehtaan työntekijät esittelivät meille ylpeinä ammattitaitoaan. Tehtaan johto vastasi auliisti tyhmiin kysymyksiimme. Olimme vaikuttuneita miljööstä ja kuvauslupakin heltiäisi.

Sarjalla oli nyt keskeinen tapahtumapaikka, ja Saisio häipyi ulkomaille kirjoittamaan kuutta ensimmäistä osaa. (Ehkäpä Mantereen kenkätehtaan vanhahtavalla ilmapiirillä oli vaikutusta siihen, että Saisio löysi sarjalle ajallisen rakenteen: ensimmäiset kuusi osaa sijoittuvat lähimenneisyyteen, seuraavat kuusi osaa nykyaikaan ja loput kuusi lähitulevaisuuteen.)

Ajattelin, että saisin käsikirjoitukset luettavakseni kuuden kuukauden kuluttua. Sain ne kahdeksan viikon päästä. Tiesin, että Saisio on nopea kirjoittaja, mutta nyt hänen tahtinsa oli huikea. Ylen tilaaja Olli Tola innostui käsikirjoituksista, ja tuotanto käynnistettiin.

Yleensä käsikirjoituksia hiotaan ja kehitellään kuukausitolkulla. Nyt teimme toisin: Saisiolta tuli yksi versio ja sen pohjalta alettiin suunnitella kuvauksia. Joitain lisäyksiä Saisiolta pyydettiin, mutta pääsääntöisesti kuvausversio oli ykkösversio, johon sitten jokainen ohjaaja teki haluamiaan muutoksia: yhdisti henkilöitä, kenties pudotti joitain kohtauksia tai jaksotti tapahtumia toisiinsa.

Tehdas-sarjassa ei ole jatkuvaa juonikuviota, vaan se etenee henkilö kerrallaan: isosta tehtaasta nostetaan yksi henkilö, jonka kohtaloa seurataan osakohtaisesti. Tämä episodimaisuus mahdollisti sen, että osilla on eri ohjaajat.

Ohjaajat - minä, Jarmo Lampela ja Juha Rosma - päätimme, että sarjalla ei tarvitse olla yhtenäistä visuaalista tyyliä. Kullakin ohjaajalla oli myös oma kuvaajaansa, joten visuaalinen maailma sai vaihdella osakohtaisesti. Päätös tyylien vaihtuvuudesta oli ohjaajille vapauttavaa: ei tarvinnut olla riippuvainen kaverohjaajan ratkaisuista. Toisaalta käsikirjoitus jo itsessään loi tietyt raamit kerronnalle: Saision tekstiä ei voi ihan puskafarssitemmellyksellä ratkaista. Tai voi tietenkin ratkaista, mutta luulen että se ei ole erityisen järkevää.

kuva: Laura Pohjavirta

Ohjaajat tekivät yhdessä näyttelijävalinnat. Meillä kävi tuuri. Saimme kaikki, jotka halusimme. Tahdoimme mukaan tuoreita kasvoja, koska on älytöntä, että suomalaisessa tv- ja elokuvakerronnassa pyörii samat näyttelijät vuodesta toiseen.

Iso vastuu Tehdas-sarjan kokonaislinjasta on apulaisohjaaja Anne Syrjällä, lavastaja Malla Helanderilla, puvustaja Liisa Rihulla ja säveltäjä Timo Hietalalla. Heidän työnsä liimaa tyylillisesti vaihtuvia osia yhdeksi kokonaisuudeksi. 

Tehdas-sarjan tekeminen oli mutkikasta ja hauskaa. Mutkikasta se oli sen vuoksi, että sarja käsittelee monimutkaisia tunteita. Hauskaa se oli siksi, että sarja yrittää kuvata niitä yksinkertaisella tavalla.     

Juha Lehtola

Tehdas-sarjan ohjaajat:
Juha Lehtola (osat 1, 2 ,8 ja 11) Jarmo Lampela (osat 3,4, 9, 11) Juha Rosma (osat 5, 6 , 7 ja 12).

 

Vuonna 2013 Tehdas-sarjaan kuvataan kuusi lisäjaksoa, jotka esitetään vuonna 2014.

Lisää näihin:
15
tykkää tästä

Kommentit

Tapio S 19.02.2012, 09:57

Kannattaisko ihan järkisyistä tehdä vaan muutama jakso kerrallaan, jos vaikka kukaan ei katsokaan sarjaa, säästyis ne lupamaksuvarat johonkin järkevämpään? Itselle tuli heti ripoff-meininki tuohon loistavaan Paul Abbottin Clocking Off-sarjaan. Kiitosta kuitenkin, että teette jotain muuta kuin surkeeta komediaa tai kotiseutukaihosoopaa tai Salkkareille kilpailijaa

Vesa 20.02.2012, 11:33

Tää suomalainen Tehdas menee ihan omia latujaan ja komeesti meneekin!

Akseli 22.02.2012, 22:01

Ekan jakson perusteella tosi laadukasta jälkeä. Ei tarvinnut tuntea myötähäpeää kertaakaan, toisin kuin niin kovin monissa kakkosen maalaisjuntti sarjoissa.
Jäi vain kovasti vaivaamaan sen näyttelijän nimi, kohtauksessa, jossa kaveri pelaa hedelmäpeliä baarissa, ja tempaisee pääosan esittäjää lättyy... Kovasti oli erään tutun näköinen, soittelin jo Yleenkin, ei vielä vastausta. Mutta jos joku tietää, niin pistä nimi näkyville.

Kohtaus, Pertti 25.02.2012, 14:13

Moi Akseli, lättyynlyöjä oli koreografi, ohjaaja Ari Numminen.

terveisin
Pertti

Akseli 25.02.2012, 18:05

Pakko uskoa, siinä meni mun teoria lyttyyn, kun eri mies löi lättyyn. Kiitos kovasti tiedosta!

t. Akseli

Perikanto 07.03.2012, 08:56

Todella laadukas suomalainen sarja. Toinen jakso jäi erityisesti mieleen; aivan loistavasti oli saatu näkyviin sisarusten välinen molemminpuoleinen kipinä, muttei häiritsevän selkeästi. Harvoin näkee tuollaista hienovaraisuutta tv-sarjoissa. Ainoastaan se häiritsee, ettei yksikään kaverini katso sarjaa - kukaan ei ole kuullutkaan :l

Kohtaus, Pertti 07.03.2012, 09:38

Hauska kuulla että tykkäät sarjasta! Kerro heti kavereillesi, että tätä helmeä kannattaa katsoa.:)

Terveisin,
Pertti

Linni 07.03.2012, 11:08

Todella hyvin kirjoitettua ja toteutettua draamaa, tätä ei tosiaan hävetä katsoa. Sarja ei sorru tekotaiteellisuuteen tai tehdasromantiikkan kliseisiin vaan siinä kuvataan aidosti ja arvostavasti roolihenkilöitä. Tykkään myös sarjan sopivan nopeasta rytmistä.

Nyymi ano 19.04.2012, 15:28

Hienoa kotimaista draamaa! En noista ennakkoinserteistä tajunnut, miten hyvästä sarjasta on kyse. Harmi, meni aikaisemmat jaksot ohi, eikä ole enää Areenassa. Toivottavasti tulee joskus uusintana. Kiitos TV2 ja tekijät!

Salli Cookie 13.05.2012, 17:37

Kiitos. Olipa hieno sarja. Lopussa putosin, en tajunnut, etta sarja loppui. Mutta oliko sitä tulossa lisää?

Kohtaus, Pertti 14.05.2012, 09:21

Hei Salli Cookie, sarjaa kuvataan vielä 6 jaksoa ensi vuonna. Ne esitetään vuonna 2014 -odottavan aika on pitkä.

terveisin,
Pertti

test

  • TEHDAS

    Pirkko Saision kirjoittama draamasarja Tehdas esitetään TV2:ssa 15.2.2012 alkaen. Joukko sarjan tekijöitä kertoo tässä blogissa oman ammattinsa näkökulmasta, miten sarja syntyi.

    YLE Areenasta löydät Tehdas: extrat ja klipit

    Voit seurata kuvauksia facebookissa: facebook.com/TEHDAS-draamasarja

Uusimmat kommentit

Pertti

Lukuvihje: Aristoteleen Runousoppi vuodelta 350 eaa. Käyttävät sitä Hollywoodissa vielä tänäkin päivänä.